Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Proletariatul dat lipsa

2 participanți

In jos

Proletariatul dat lipsa Empty Proletariatul dat lipsa

Mesaj  octaaa Mier Sept 08, 2010 2:14 pm

Pentru a nu fi inteles gresit prin folosirea termenului de «proletariat », tin sa precizez ca nu folosesc acest termen in spirit marxist, in sens de muncitorime industriala manuala ci prin « proletariat » ma refer la totalitatea celor implicati producerea bunurilor industriale(muncitori manuali, muncitori calificati, ingineri, agricultori, veterinari ,etc). Adica la cei care creaza vizibil valoare adaugata, care creaza bunuri materiale apte de a satisface nevoile pietei inerne dar care pot merge si la export, aducand valuta in tara.

Desi trecerea de la comunism la capitalism, de la o economie centralizata la o economie de piata presupune si schimbari in structurile de clasa, consider totusi ca la noi aceste schimbari au fost prea prununtate, prea exagerate. Repet, ideologic e de inteles ca prestigiul muncitorului manual sa decada odata cu schimbarea regimului, insa nu e deloc de inteles ca industria si agricultura sa se prebuseasca. Toate tarile capitaliste serioase au industrie si/sau agricultura puternica(amintesc aici chiar de Revolutia Industriala care a aparut in tarile capitaliste).

Daca ne uitam pe sectoare, PIB-ul Romaniei e ca structura foarte asemanator cu o tara dezvoltata. Dar asta doar aparent. Practic noi avem o pondere ridicata a serviciilor tocmai din cauza lipsei industriei si agriculturii… Preponderenta serviciilor in structura PIB-ului poate fi sustenabila doar in momentul in care productivitatea muncii in industrie si in agricultura este foarte ridicata. Pe termen scurt insa, asa cum este si cazul Romaniei poate fi mentinuta prin urmtoarea schema : Bancile iau bani de la bancile mama, care crediteaza populatia ; aceasta avand bani(inclusiv pentru satisfacerea unor nevoi pe termen scurt) intra cu ei in consum. Cum fortele productive din agricultura si din industrie lipsesc se cumpara produse de provenienta straina(atat industriale cat si agricole). O alta parte din bani merg spre satisfacerea unor nevoi spirituale sa le zic asa. Care se satisfac prin consumul de servicii. Servicii care nu prea pot fi importate. Si asa, pe termen scurt prospera bancile(care acorda creditele), magazinele care importa si comercializeaza produsele industriale si agricole si prestatarii de servicii interne. Dar pe termen lung …

In Romania, mai toate politicile au mers exact invers decat in a sprijni acest « proletariat » de care vorbesc. Cele care se autointituleaza de dreapta n-au fost interesate, nici cele(mai bine spus cel) care s-au mutat de la stanga la dreapta, dar nici partidele care se declara de stanga. PSD-ul caci despre el este vorba ar trebui sa sprijine acest « proletariat » mai mult decat orice alta clasa sociala ; nu pe pensionarii din armata, nu pe parlamentari, nu pe functionarii publici. Daca in trecut pentru PDSR trebuia sa fie o provocare atragerea electoratului industrial din mediul urban, astazi, pentru PSD provocarea ar trebui sa fie reinfinarea acestei clase sociale !

Dar repet, la noi nimeni nu a sustinut acest proletariat. Nici macar sindicatele ! Toate grevele pe care le-am vazut in ultimii ani au fost organizate de sindicatele aparatului de stat. Nicidecum de sindicatele care ar trebui sa apere clasele direct productive. Ba sa va spun sincer – am vazut pana si sindicate ale vamesilor…in timp ce ale muncitorimii nimic…

Nu mai are Romania nevoie de industrie si de agricultura ? Pai daca nu, atunci de ce tot importam produse agricole, produse textile, electronice si electrocasnice, produse farmaceutice, etc ? Sau altel spus, golul de valuta care iese din tara prin cumpararea produselor importate ar trebui umplut prin intrarea de valuta in tara prin export. Numai ca nici bancile, nici cazinourile, nici cinematografele si nici frizeriile nu exporta. Ba chiar si ele sunt importatoare nete(bancile importa bani, costul fiind dobanda ; cazinourile importa aparatele electronice ; cinematografele importa filmele difuzate ; frizeriile importa produsele cosmetice folosite, precum si o parte din aparate )

A nu se intelege ca privesc muncitorimea dinspre extrema stanga, caci fireste o asemea clasa sociala(ma rog, impropriu spus clasa sociala) poate exista si in capitalism.. Numai ca aici trebuie ca statul sa actioneze asa cum trebuie.

Pana cand in Romania nu va renaste aceasta clasa productiva, capabila sa exporte pentru a intra valuta in tara, Romania nu are nici o sansa sa iasa din criza. Vom continua sa ne indatoram, vom fi ostaticii creditorilor, iar cresterea economica va fi imposibil de realizat.

PS : Pana si in mass-media am avut de-a face cu o intoarcere nesanatoasa. De la un proletcultism(ce-i drept ridicol), de la romane sau filme in care fetele frumoase se indragosteau de tractoristi sau laminoristi, s-a ajuns la o venerare a unor personaje total nocive, care nu fac nimic, care doar consuma banii ai caror provenienta este suspecta…spre sfidarea noastra.


octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Proletariatul dat lipsa Empty Draga Octave

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mier Sept 08, 2010 8:35 pm

Cele ce urmeaza ia-le o data ca informare (sunt cestii pe care nu le-ai trait) si a doua oara sub beneficiu de inventar (nu-s Mafalda sa am intotdeauna dreptate).

Primum In timpu lu Marx (si nitele mai tarziu) erau muncitori si muncitori . Proletarii adica aia care nu aveau decat copii , necalificati vai de starea lor ( v tabloul sumbru din Sybil a lu Disraelli), necalificati si nu intotdeauna avand macar loc de munca. Si aia calificati, zisi de Lenin “aristocratie muncitoreasca” , bine platiti (chiar mai bine decat multi fonctioneri ce se dadeau clasa de sus. Hm un muncitor calificat de la Malaxa era un gagiu care avea ceva mai mult ca un profesor de liceu , ce sa zic de un amploait de primarie gen ala din Titanic vals ori Omu cu martzoaga . Sau vezi in Drumul spre inalta societate … unde sunt muncitori calificati care pur si simplu refuza sa se confunde cu “burghezii” gen – parca – Lampe {cartea a fost publicata si al noi pe la inceputul anilor 60 … si eu si amicii mei am citot-o cu mare atentie …}. Marx s-a interesat in primul rand de prolestariat si nu de calificati (care in Anglia aveau Trade Unionurile ). Ma rog nici eu nu am trait insa am mai auzit plus sa zicem ceva s-a mia lipit si din orele de Materialism Istoric .

Apoi prestigiul muncitorului manual pe la noi era sa zic asa cam teoretic si in sedinte – astra de prin anii 70 (inainte nu stiu). Sefii erau toti ingineri … functioaru de la Personal sau Plan era si el mai important . Si muncitoru manual ori era calificat si atunci prestigiul cat era depindea de domeniu de lucru (aia mai tehnici erau mai bine priviti) si catgoria de incadrare (cat de bun era .. Sa zicem ca un strungar la baza nu numa ca era un pusti da nici baza in el.. insa unu de ctgria V , sa nu zic VI avea grija sa isi zica categoria ) Oricum observa ca toti puii de stab au urmat cursuri superioare .. deci aici era prestigiul si greutatea (ma rog inginerul era sa zic asa “vedeta” prfesionala ). Daca au avut prestigiu au avut prin anii 50 , si asta nu atat din cauza doctrinei comuiste ci fiindca marea parte a populatiei era formata inca din tarani cu 4 clase primare ….Oricum laminoristu avea ceva prestigiu si datorita marimii lefii dar si conditillor dure (dar situatia era si in SUA unde aceelasi laminorist era clasa medie )

Si in anii 90 .. au inceput unii sa urle ca industria este “comunista” si traditia noastra este coada vacii .. Si ca trebe sa renuntam la industrie ca produce numa pe stoc(erau si stocuri , nu zic nu) si numa pagube si ca de ce sa importam materii prime cand pute importa finite. Si zau asa ca si ingineri ori economisti care lucrau in industrie ziceau trasnia din astea…Sa nu mai zic ca in primele luni s-au pus si muncitorii sa isi aleaga democratic sefii … si de cele mai multe ori au ales hahalere . Mai rau , cam oirce sef era si membru de partid … si muti ingineri, economisti samd aveau cereri de primire in partid depuse ..( a fost si o politica de cadre care restrangea intratrea “intelctualilor” in PCR ca sa ii pastreze caracteru mucitoresc, Citeam ca in Albania ori Polonia partidele comuniste {chit ca I Polonia isi zicea Muncitoresc Unit} ajunsesera de fapt formatoini ale functionarimii .) si anticomunismu risca sa ne facem sa recapitulam idiotii ale anilor 50 (parere proprie).
Ma rog tot in anii 90 cica o societate democratica nu are 6- % din populatie ocuapat in industrie ci sunt si servicii – uitand sa zica ca in vest scazuse numarul muncitorilor industriali prin automatizare …

Insa cea mai mare schimbare la nivelul mentalului colectiv dupa 90 a fost cresterea prestigiului scolilor de caralii . Pe vremea cand eram puasti Militia cauta sa gaseasca liceeni dornici sa devina ofieri de militie si nu avea spor .. toti strambau din nas . Azi eset o inghesuiala la “Academiile” de politie ceva de speriat – cam cum era lA Comet Exterior prin 70 .

Nu ca nu sunt de acord cu substanta celor ce zici. Fac doar niste mici observatii. Si obswerv ca in final ai zis bine “clasa productiva” ( termen ce a fost utilizat si de liberali si de conservatori si cu care nici marxistii nu au avut nimic).
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Proletariatul dat lipsa Empty Re: Proletariatul dat lipsa

Mesaj  octaaa Joi Sept 09, 2010 11:36 pm

@Ghita, am folosit termenul de "proletariat" poate si pentru a atrage mai mult atenia Smile. Dar am spus la inceputul articolului la ce anume ma refer...nicidecum doar la muncitorii manuali(eventual si de origine taraneasca). Am incadrat aici si pe ingineri si pe it-isti si pe veterinarii din ferme.

Ideea e ca industria si agricultura sunt la pamant... Si trebuie facut ceva. Si trebuie cat mai repede...

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Proletariatul dat lipsa Empty Draga Octave

Mesaj  Ghita_Bizonu' Vin Sept 10, 2010 12:47 pm

nu te sucari ....
Si trebe ceva de facut .. da bagajele !!
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Proletariatul dat lipsa Empty Re: Proletariatul dat lipsa

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum