Hiba veche , integrarea prin excludere

In jos

Hiba veche , integrarea prin excludere Empty Hiba veche , integrarea prin excludere

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Lun Sept 20, 2010 9:06 pm

Statu Roman , azi ca si altadat dupa pacea de la Kuciuc-Kainargi se afla in fata unei triple probleme :
1) integrarea in circuitul economic mondial
2) modernizarea stilului de viata a unei “elite” , in gnl parazitar-birocratice , modernizare ce impune noi cheltuieli (mai mari !)
3) modernizarea institutiilor Statului , cestiune ce solicita mai multe fonduri decat le poate procura o economoe jigarita si inapoiata .

Insa in mod cu toNtul si cu totul anapoda noi “am ales” calea excluderii . Am zis ca Romania a devenit o societate a excluderii si ca bunastrea unora se cladeste pe excluderea altora . Insa aceasta excludere are consecinte asupra capacitatii de dezvoltare a Romaniei.

Sa va explic . In Romania se practica o agricultura de subzistenta . Agricultura de subzistenta inseamna ca parti importante ale economiei este nefiscalizata . Deci asta inseamna mai putine venituri la buget . Daca mai tinem cont ca se presupune ca cca 40% din populatie este “ocupata” in agricultura inseamna ca mre parte din aceasta populatie traieste partial in afara pietei ,
Aceasta insemana ca in Romania problema principala nu este “economia gri” ori “neagra” – care ar putea sa fie ingradite in limite acceptabile – ci faptul ca in Romania exista in paralele doua economii
– una monetara, de piata, fiscalizabila
– una in afara pietei, nefiscalizabila.
Si economia din afara pietei alimenteaza economia “neagra”, “gri” sau cum vreti sa ziceti. Fiindca parte din produsele economiei nefiscalizate ies totusi pe piata … taranul avand nevoie de bani fiindca nu poate sa isi produca totul in gospodarie (hm .. uleiul , chibtriturile, sarea sa nu mai zicem ca s-a naravit si el la televizor ori mobil).
Si culmea am ajuns la aceasta situatie scotand producatorul agricol roman de pe piata interna ! Fiindca acesta este adevarul – in numele “liberei” concurente si a luptei ptr “capitalism” si alte gargare producatorul roman a fost pus sa “concureze” cu producatori straini care aveau in spatele lor sisteme de crditare dedicate, politici guvernamentale de protectie (tarifare si netarifare), subventii, prime de export si mai ales organizatii specializate in preluarea si distribuirea produselor agricole din acele tari !
La noi ? Se presupunea ca traranul va da cu sapa mai iute decat ara tractoru amerloc (de 160 CP) si isi va duce produsele (grau sa zicem) cu carca sau sacosa la portile fabricilor..
Asa am ajuns ca sa importam peste 50% (la minim) din haleala oraselor .. spre marea satisfactie a fermierilor din SUA, Olanda , Ungaria , Turcia . Un amic imi zice ca e bine ca importam subventii .. eu am unele dubii daca ma uit la modul in care state mai bogate decat noi isi protejeaza productia alimentara.
Mai adaug ca fabrici care aveau rol de piata de desfacere a productiei agrare au cam tras obloanele ( sa zicem fabricile de zahar . Un judet intreg , daca nu 2 s-a(u) trezit ca nu mai au piata (in schimb importam zahar nerafinat) ptr fiecare fabrica inchisa …

Deci construim economia de piata excluzand de pe piata procente semnificative ale populatiei …
Daca tot am zis asta as observa ca marea reusita a reformei prin demolare si a dezromanizarii economiei romanesti s-a soldat cu exportul a vreo 2 milioane de insi (fosti cetateni productivi si nu ma refer la cele cateva mii de tigani problema ). Sa, zicem lucrurilor pe nume : 2 milioane de exclusi ! O parte semnificativa a populaltiei active si posibil ca sub unele aspecte cea mai buna dpv al varstei si capacitatii fizice de munca (20-45 ani). Si ca in continuarea matretili realizari suntem invitati de sefu staulului sa o intindem sa ne cautam o paine..
Insa acesti refugiati economici au expediat ceva bani acasa .. din care s-au infruptat si marii nosti ideologi ai liberalismului lichelist .. care ne explicau ca cum se vor intoace cei alungati de foame (candva intre pastele cailor si a Doua Venire ) cu bani la tescherea si “expertiza” vestica sine vor face o tara ca mandrul soare pe cer (un dobitoc sinistru explica prin Bacania Libertina ca cica asa s-a construit industria italiana de automobile in anii 60 de catre reintorsii din Germania. Oare trebuie sa fii cretin si nesimtit sa devii ziarist ?!).
Deci de un se vede ca asistatii si pomanagii is cam pe cealata parte decat cea acuzata in mod obisnuilenic .

Sa zic asa , azi , ca si ieri (adica pe la 1830) “elita” noastra a marsat pe excluderea unei parti (cat mai importanta) a populatiei pentru a-si satisface vicul consumului somptuar.
Atunci a transformat Regulamentul Organic in Codicele Muncii de Claca . Azi a dezindutrializat , a scos taranul de pe piata interna , a alungat muncitorii dintai din fabrici si uzine m apoi a incercat sa-I alunge din orase si in final din tara .
Insa azi a fost mai “productiva” in dezastre . Capacitatile industriale au fost taiate si vandute ca fier vechi , demolate si tranformate in terenuri ptr specula imobiliara. Per ansamblu munca productiva si-a scazut calitatea (prea multa munca fizica si prea putin calificata ) , productia a luat o cale descendenta sub toate aspectele- de la mobila la cherestea . Suntem pe cale sa trimitem la export doctorii – sperand ca tot vor mai trimite ceva pe aici. Si in schimb astia se gandesc sa importe populatie (si o importa ! menajere din Filipine , lucratori cu carca din China , cand va fi nevoie de doctori poate din Kenia daca vor fi atat de tampiti aia din Kenia).
Economia romaneasca a fost instrainata cu “succes” (al cui oare ? Poate al lu Derepankaia!!) si acu ne-am umplut de credite – nimeni nu stie ptr ce !
Romania este azi o tara colonie a dracu stie cui . Si a Rusiei si a Greciei .
Urmand sfaturi aiurea sub atenta privehere a belitei noastre politicanist-teleptuale .Romania evolueaza spre un model orijinel care combina America Latina cu pakistanu in modul cel mai armonios luand din ambele parti ce este mai rau !!!
Pe de o parte “elita” transpartinica si transprofesionala de factura compardoare care colaboreaza cu interese straine in spolierea propriei tari (idiotii astia nu sunt in stare sa fure ptr ei !! ei doar zic bogdaproste ca Licuricii le lasa si lor ceva din furturile pe care le comit) si pe celalata parte majoritatea populatiei (la fel tansprofesional ca un prof cu 1000 lei nu se poa compara cu fostu sau coleg de faculatate care suge de la Soros) care se vede incetul cu inceptul exclusa .
Pe de o parte belita”occidentalizata” al nivel de Q7 si Costa del Sol si pe cealata parte satele excluse .
Sa fim cinstti asa nu poate sa mai mearga mult . Mai ales ca Q7 se poa obtine numai excluzand pe ceilalti . Asa ca vor cauta sa se decupleze .. dupa modelul pakistanez ..


Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 908
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum