Consolidarea drepturilor minoritatilor ?

In jos

Consolidarea drepturilor minoritatilor ? Empty Consolidarea drepturilor minoritatilor ?

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Dum Noi 07, 2010 7:53 pm

In cazul in care cele ce urmeaza sunt citite de un concetatean ungur il asigur ca nu este vorba de ura din parte-mi. Doar de un pic de bun simt.

Consolidarea drepturilor minoritatilor - asta cere Marco Bela.
Insa omului i-a fost dat cuvantul ca sa isi ascunda gandul : http://www.libertatea.ro/stire/bela-daca-se-va-schimba-constitutia-limba-maghiara-ar-trebui-sa-dobandeasca-statut-oficial-227385.html.

Sa decorticam nitel care is ultimele cereri ale Macro Belelei : limba romana sa fie limba straina ptr elevii apartinand etniei ungare din Romania si ca geografia si istoria Romaniei sa fie predate in ungureste.
Da. De acord ca pentru un copil ungur din Romania limba romana este limba straina. Adica nu este limba materna . Ca in unele zone ale tarii copii celor de origine etnica ungureasca au mari probleme sa invete limba romana .
La prima vedere cererea ungarista este rezonabila . Oare ?
Nu !
Fiindca limba romana este limba oficiala a statului. Fiindca este normal ca sa fie o limba oficiala . Care sa fie comuna administratiei, justitiei – si auxiliar oraganelor de control(ha ! sa nu-mi ziceti ca ungurii nu fura !! Si sa vaz un expert contabil care nu stie ungureste cu registru jurnal scris ungureste in brate !!). Deci limba oficiala a statului trebuieste cunoscuta la un nivel satisfacator (adica vorbitorul sa reuseasca sa fie inteligibil chiar daca starneste rasul zicand nevasta meu . Da trece pana cand nu zice :No pardon ca io vorbeam de nevasta meu cu care traiesc de 12 ani ca cu nevasta tau traiesc de numa 9 !!).
De ce nu este rezonabila ?
Fiindca parintele – fie el de etnie bulgara, klingoniana, martiana ,romana , ungara , - are dreptul sa aleaga limbile straine pe care le va invata plodul sau . Si bine directionati unii vor zice la ce foloseste romana dom’le si vor alege engleza ori spaniola .
Este o problema ?
Nu dar va fi .
Deocamdat in urma unei prea generoase prevederi in administratiile locale unde minoritatile ating 20% din populatia existenta in administratile locale functioanrii trebuie sa stie si limba minoritatii de 20%. Asta inseamna de fapt introducerea obligativitatii invatarii limbii minoritare de catre majoritari. Ca acu ideal ar fi ca si majoritaru sa stie limbaminoritarului din zona este una – dar practica arata ca nu o stie. Parctica din HarCov unde minoritatea vorbeste limba oficiala !! Deci am creat o cestiune bizara prin originalitatea ei : obligativitatea cunoasterii unei limbi neoficiale si neobligativitatea cunoasterii limbii oficiale a statului !! In urma acesti exemplu bizar vom avea in 10-20 de ani o zona a tarii in care limba oficiala de facto va fi limba ungara si obligativitatea de facto a invatarii limbii ungare de catre majoritari .
O sa-mi ziceti ce-i cu asta ? Acu sa ne inchipuim ca ungurii o sa invete obligairiu germana .. ori austriecii sarba si germana ori francezii … Pardon. Fantezie fantezie da are unele limite!
De fapt ce urmareste Macro Beleaua este ce declara in 2009. Ce a indicat Eva Maria Bartki la Budapesta pe cand dadea indicacatii pretioase Licheleanului : “de ce sa invete ungurii din Romania romaneste cand pot invata romanii o limba europeana , maghiara?”
Ce se urmareste este aplicare legii lu Banffy si maghiarizarea romanilor transilvaneni.
Pornind de la ideea preconceputa a inferioritatii poporului roman (culturale , etnice, genetice, religioase ca tot aia e !) si de manipulare a cuvintelor sub pretextul ca asa e in Europa , cei ca el doresc sa impuna obligativiatea limbii lor .

Si ma rog care ar fi urmarile unei astfel de situatii ? Alea normale nu fanteziste .

O crestere a numarul de cetateni romani nevorbitori de limba romana . Asta in cadrul unei economii nationale (natiunea este un popor care are o piata comuna – Stalin* ori natiunea este o tara cu o piata comuna adaugarea lu Bizonu’) inseamna ca integrarea economica a acestor cetateni va fi redusa in defavoarea lor . Si se vor considera – pe buna dreptate – defavorizati. Defavorizati etnic caci etnia este prima cestie ce sare in ochi . In situatii din astea se aplica principiul mors tua vita mea
Si in mod aboslut normal vor reactiona , inclusiv pe calea violentei pentru a se desparti de tara – chiar daca aceasta despartire nu le va asigura o bunastare materiala .
Aceasta este de fapt prima si ultima motivatie a UDMR ului . Faptul ca in cursul acestei operatiuni unii se vor alege cu cucuie se trece la pierderi colaterale in englezeste , ca nu se poate face omleta fara sa spargi oualele in franceza ori pe ungureste ca nu exista nunta fara injunghiat.

* De acord Stalin era o canalie . Asta nu inseamna ca o canalie nu poa zice uneori un adevar. Ca o fi fost Adolf cum a fost da Germania nu a revenit la Gotisch.
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 908
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum