Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Hulirea FMI

2 participanți

In jos

Hulirea FMI Empty Hulirea FMI

Mesaj  octaaa Lun Apr 26, 2010 12:19 pm

Anii 2000-2005 au fost ani de crestere economica frumoasa, sanatoasa, cresterea economica bazandu-se in special pe cresterea exporturilor. Dupa 2005 in colo, dar mai cu seama dupa 2007(o data cu apropierea alegerilor) anumiti indicatori macroeconomici s-au deteriorat foarte mult; e vorba despre deficitul de cont curent si deficitul bugetar. Adica in Romania se traia foarte bine dar pe banii(pe finantarea) altora; pe banii economisiti net in alte tari si pe datorie a statului. Datorie care, desi mostenita la un nivel scazut, a inceput sa urce cu repeziciune.

Statul roman in general se imprumuta pe scadente scurte. Din cate stiu eu, nici nu exista titluri de stat cu scadenta la 10 ani, sau mai mare de 10 ani. Ei bine, in primavara si toamna lui 2009 trebuia sa fi platit o parte din datoria contractata(dinainte). Cum statul mergea in continuare, ba chiar si mai accentuat pe deficit bugetar, ia banii de unde nu-s. Asa ca singura varianta era sa rostogolim datoria. Asta nu incape indoiala; altfel am fi intrat in incapacitate de plata. Si ce alternative am mai fi avut ?

1) Puteam emite eurobonduri, da. Dar pretul(dobanda) ar fi fost mult mai mare decat cea de la FMI.

2) Puteam emite titluri de stat. Dar asta ar fi fost catastrofal. In primul rand, pretul(dobanda) era mult mai mare. Iar in al doilea rand, lichiditatea din piata ar fi fost absorbita intru totul de catre stat; in dauna persoanelor fizice si a firmelor private. Imaginati-va ca voi sunteti banci(sau camatari J ). Cui i-ati da bani cu imprumut(mai ales acum in perioada de criza)? Mie – are risc sa raman somer; firmelor – care risca oricand sa dea faliment sau oricum sa isi inrautateasca situatiile financiare; sau statului roman, care este mult mai sigur decat noi toti? Asa s-ar fi ajuns ca toti, dar absolut toti banii de pe piata sa fie atrasi de catre stat. Iar banii, foarte putinii pe care bancile i-ar fi dat imprumut spre economia privata ar fi fost foarte-foarte scumpi. Imaginati-va doar ce s-ar fi intamplat in lipsa creditarii sectorului privat…

Asa ca, astept contestatarii acorduluui cu Fondul sa vina cu alte variante; pe care le considera ei mai bune. Amintind aici clar faptul ca Romania trebuia neaparat sa se imprumute cu niste bani pentru a-si face fata datoriilor. Amintesc aici si ca initial, domnul Basescu respingea vehement orice acord cu FMI-ul, iar ceea ce m-as fi asteptat sa o vad la Vadim : “Romania nu sta in genunchi in fata Fondului Monetar International”…am vazut-o… la altcineva….

Principalele motive pentru care lumea a intrat in criza sunt : minciuna, promisiunile nerealiste, ajutoarele sociale(citeste pomeni electorale), bunastarea pe datorie, coruptia. Ori nici pe la noi nu au lipsit aceste trasaturi.

Imi amintesc de anul 2008, cand economia “duduia” si ne indreaptam spre a deveni…nici mai mult nici mai putin de “a 7-a putere economica europeana”. Lucrurile nu stateau nici pe departe asa. Desi cu o crestere economica frumoasa, am terminat anul cu un deficit bugetar de peste 5% si cu un deficit de cont curent de peste 14%. Amintesc aici ca, in noiembrie 2008, domnul Vosganian facea a 3-a sau a 4-a rectificare bugetara(in alte tari se pedepseste legal depasirea a 2 rectificari bugetare pe an) pe un deficit bugetar de 2,7% din PIB. Ca sa terminam anul cu un deficit de 5,4% din PIB. Adica intr-o luna jumate am cheltuit cu miliarde(am dublat deficitul prognozat)? Ei bine, toate astea se platesc. Si se platesc cu sudoare… Credeti ca degeaba agentiile internationale de raiting catalogasera Romania drept o tara unde nu ar fi bine sa investesti? La categoria Junk(cica asta inseamna gunoi pe engleza…).

Apoi a venit guvernul Boc. Care, mosteniste un aparat bugetar supraincarcat, iar remuneratia bugetetarilor fiind si ea facuta cu salarii babane. Dar guvernul s-a angajat la niste lucruri frumoase. Prin vocea domnului Pogea ni se anunta o consolidare fiscala(deficit bugetar de 2,5%), o crestere economica, iar domnul Boc ne anunta fara pic de mustrari de constiinta cum ca anul 2009 va fi anul investitiilor publice in infrastructura.

Ghiciti(ca nu e greu) cum s-a terminat 2009? Cresterea economica a devenit descrestere(ba chiar printre cele mai mari descresteri economice din Uniunea Europeana); veniturile incasate la buget au scazut, in timp ce cheltuielile au crescut, asadar consolidarea fiscala s-a transformat de fapt intr-un deifcit bugetar si mai mare; iar investitiile publice au scazut fata de 2008…in timp ce cheltuielile cu personaul au crescut. Aceasta este pe scurt zugravirea tabloului intregului an 2009. Dar cam la fel este pentru fiecare luna.

Ghiciti ce au facut polonezii, Polonia fiind singura tara din UE care nu a avut scadere economica in 2009. Ce-au facut polonezii si ce am facut noi ?

Pai polonezii au avut un deficit bugetar in 2003 de peste 6%. Iar pana in 2007 au redus deficitul pana la 2%. Adica de 3 ori!

Noi ce-am facut? Taman pe dos…Am luat un deficit bugetar de 1,2% pentru anul 2004 si l-am dus la 5,4% in 2008. Adica l-am crescut de mai bine de 3 ori!

Taman pe dos…

Polonezii au atras la greu fonduri NERAMBURSABILE de la UE. Noi ce-am facut ? Am contribuit net la fondurilor europene. Deci, tot taman pe dos.

Asa ca, polonezii au facut consolidare fiscala in ultimii 6 ani. Deci au avut de unde sa dea stimulente fiscale. Noi insa nu. Noi in anii de boom ne-am vitejit pe dezmat bugetar.

Dar toate astea, mai devreme sau mai tarziu se platesc. Tot dezmatul(risipirea prin consum neglijand investitiile) de pe vremea domnilor Pogea sau Vosganian, ba chiar de dinainte…se plateste. Se plateste scump chiar. Asa am ajuns sa incheiem acest URIAS acord cu FMI.

Problema principala care se poate pune in privinta acestui acord cu FMI nu este motivul(caci l-am subliniat clar mai sus) ci ce am facut cu banii ? Adica nu cu acei bani cu care am rostogolit datoriile ci cu restul. Aici e marea problema. De ce nu am facut reforme; de ce am finantat in continuare si pe bani grei acest sistem bugetar supradimensionat? De ce nu am investit acesti bani in infrastructura? De ce nu bagat banii in programe serioase de recalificare profesionala. Astea ar trebui sa fie intrebarile.

Caci intrebarea de ce am facut acordul cu Fondul…are un raspuns foarte simplu. Pentru ca oricum undeva ne-am fi imprumutat, iar FMI-ul a fost cea mai ieftina alternativa.

Mai vad multi romani revoltati pe faptul ca FMI-ul ne spune oarecum ce sa facem. Si nu inteleg aceasta revolta. Ba chiar si pe guvernanti ii aud “facem asta pentru ca ne cere Fondul, nu pentru ca am dori noi”. De parca Fondul asta ar fi un Baubau, o sperietoare. Ar fi ceva rau intentionat.

Ce ne spune practic Fondul? Sa diminuam cheltuielile inutile, sa incercam pe cat posibil sa majoram veniturile(dar fara a afecte dezvoltarea) – deci, intr-un cuvant – sa ne echilibram situatia.

Puneti-va iarasi in postura de banca. Voi i-ati da credit cuiva lenes, care se trezeste tarziu, nu prea munceste, dar in schimb le are cu bautura si cu jocurile de noroc? Sau i-ati pune dinainte niste conditii : “ma baiatule, iti dau banii, dar mai lasa si tu ruleta aia, mai lasa alcoolul si pune mana si pe munca ca altfel nu merge”.

Ei bine, de ani de zile, Romania este betivul de mai sus, dar care a trait regeste imprumutandu-se la vecini. Acum insa i-a venit scadenta la unele datorii si a apelat la FMI.

Ce ma deranjeaza cel mai rau este ura cu care romanii privesc aceasta institutie internationala. Cuvintele urate, ba chiar injuraturile pe care romanii le arunca cand aud de FMI. Si ganditi-va la ceva…inca suntem finantati de FMI. Ia ganditi-va…cand vom incepe sa platim… Sper sa nu ma alerge lumea atunci pentru cele scrise azi aici J

Dar chiar si eu sunt curios cum voi reactiona atunci, la cald J Caci, cu siguranta o sa fie ca dracu de nasol. Eu am 23 de ani… Probabil ca si copiii mei(pe care nu ii am ) vor fi nevoiti sa plateasca aceste imense datorii.

Dar repet, nu FMI-ul si nici acordul cu FMI-ul nu se face cu nimic vinovat pentru faptul ca avem datorii uriase. De fapt, o parte din banii luati de la FMI(si de acesti bani spun pentru a nu stiu cata oara - erau imperativ necesari) erau pentru a rostogoli datoria. Datorie facuta cu mult inainte de acordul cu Fondul.

Romani, nu mai injurati Fondul Monetar International. Nu mai injurati imrpumutul nostr la ei. Injurati motivele care au dus la acest acord!

Iar faptul cel mai trist e ca noi nu reusim o data sa ne echilibram. Consumam in continuare cu mult mai mult decat producem, rostogoloind datoriile si facand datorii noi, uriase. Fara a face mai nimic cu adevarat folositor din acesti bani. Datoria publica tot creste, tot creste, tot creste. Pana unde oare ? Atentie, desi inca datoria publica e mult sub media Ue…in ritmul asta, Grecia nu e departe!

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Hulirea FMI Empty Scuze da esti sigur cu rostogolirea ?

Mesaj  Ghita_Bizonu' Lun Apr 26, 2010 5:44 pm

Ma rog ca asta ar eXplica.
Oricum nu pot sa uit ca decizia a venit pe neasteptate in timp ce eram asigurati ca totul este sub control ( adica Mugurel isarescu ... ) .
Oricum esti nitel cam optmist ca copii tai vor achita datoria ... Poate nepotii ...
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Hulirea FMI Empty :)

Mesaj  octaaa Lun Apr 26, 2010 9:05 pm

Eu inca n-am copii Smile
Asa ca cine stie...poate ii voi face tarziu Smile

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Hulirea FMI Empty Re: Hulirea FMI

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum