Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Economia in 2011

2 participanți

In jos

Economia in 2011 Empty Economia in 2011

Mesaj  octaaa Vin Ian 07, 2011 4:24 am

Mi-am propus sa ma incumet la pronosticuri economice pentru 2011. Doar ghicitorii(in care nu cred) pot spune exact cum va evolua un anumit indicator; insa trendul indicatorilor cred ca poate fi anticipat. Sa-i luam pe rand :



- PIB-ul – in scadere. Tare mi-e teama ca 2011 va fi al 3-lea an consecutive de scadere economica. Practic nu vad cum un PIB cu o structura ca cel din Romania(format aproximativ trei sferturi din consum) sa poata creste in conditiile in care consumul va scadea. Caci sa nu-si imagineze nimeni ca guvernul va da inapoi salariile micsorate la 1 iulie 2010 sau ca va readuce TVA-ul la 19%. Cum de altfel nici la o reluare a creditarii nu se poate gandi nimeni. Asa ca, oricat ar creste exporturile(lucru care nu este deloc sigur), va fi aproape imposibil sa compenseze scaderea consumului. Repet, consum care are o pondere tripla in formarea PIB-ului.

Luat pe ramuri, cred ca serviciile vor continua scaderea, constructile si ele; pentru industrie situatia o vad foarte incerta depinzand in mare parte de evolutia economica a altor tari, iar agricultura depinzand in continuare foarte mult de vreme.





- Deficitul bugetar – greu de spus intr-o tara in care masuri cu impact fiscal foarte puternic(vezi majorarea TVA-ului cu 5 puncte procentuale, scaderea salariilor cu 25%) sunt luate peste noapte. Insa cred ca si in 2011 deficitul bugetar va fi mai mare decat cel prevazut in Legea Bugetului de 4,4%. M-as bucura insa sa avem totusi o consolidare fiscala, si desi risc sa fie un wishfull thinking, cred totusi ca in 2011 vom avea un deficit bugetar mai mic decat in 2010.

Dar atentie : cu cat deficitul bugetar este mai mic, cu atat cererea este mai mica si deci automat va trage PIB-ul in jos. Fac aceasta sublinere pentru ca in Romania nimeni nu explica diferentele dintre politicile de stabilitate macroeconomica si stimulii de crestere economica, care de multe ori se bat chiar cap in cap.

In privinta arieratelor(si atentie : arieratele nu sunt numai datoriile restante dinspre buget) cred ca vor constitui o problema mare si in 2011.



- Deficitul commercial – va ramane in continuare una dintre principalele vulnerabilitati ale Romaniei. Pentru anul 2011 cred ca vom avea un deficit commercial asemanator cu cel din 2010.

(Deschid si aici o paranteza. In 2010 am inregistrat o crestere frumoasa a exporturilor si automat a industriei; lucruri care cred ca ar fi meritat ceva mai multa mediatizare. Insa trebuie realizat ca aceasta crestere a exporturilor s-a datorat in cea mai mare parte timidei relansari a unor tari europene, dar relansate pe datorie, deci tot nesustenabil. Si inca ceva : in Romania, la 100 de lei exportati, 70 de lei provin din import).



- Inflatia – Aici nu voi incerca nici o estimare, nici macar legata de trend. Din simplul motiv caci nu imi pot explica cum intr-o tara in care consumul scade, preturile cresc. Si cresc cu mult peste acel 4,2% cauzat de cresterea TVA-ului. Insa sunt aproape sigur ca BNR-ul va rata iarasi tinta de inflatie de 3% si totusi inclin sa cred ca va fi sub inflatia anului 2010 de aproximativ 8%. Deci, prevad o inflatie in scadere, in jurul valorii de 5%.



- Somajul – nici aici nu voi incerca previziuni, caci cum am mai spus-o si alta data somajul este distorsionat. In privinta numarului locurilor de munca pot insa sa imi exprim asteptarile, iar acestea sunt de o scadere a locurilor de munca si pentru 2011.



- Imobiliarele – vor continua scaderea. Nu vad nici macar un singur motiv ca imobiliarele sa creasca in 2011. Si ma refer la orice imobiliare(terenuri intra si extravilane, apartamente noi, vechi, birouri, etc). Personal ma astept ca imobiliarele sa scada in 2011, pe medie, cu 15%.



- Bursa – Prevad o scadere pe bursa atat a cotatiilor cat si a lichiditatii. Nu vad nici noi emitenti de calibru cotati la BVB.



- Cursul valutar – Cred ca in 2011 leul se va deprecia atat fata de euro cat si fata de dolar. Dar despre acest subiect voi scrie mai pe larg intr-un alt articol.



- Remiterile – vor scadea si ele. Unul dintre marile ghinioane ale Romaniei a fost ca principalele tari in care au plecat romanii la munca sunt si ele intr-o mare dificultate : Spania si Italia.



- Restantele la banci – vor avea si ele in continuare o evolutie nefavorabila, in sensul cresterii acestora.



- Rata dobanzii de politica monetara – cred ca va avea o evolutie descendenta atat pentru a sprijini creditarea si implicit consumul cat si datorita unei inflatii mai mici.







Sunt curios cate linute voi bifa J. Si indiferent de cate lucruri din cele spuse de mine se vor adeveri, voi incerca sa fac acest test la inceputul fiecarui an.



La multi ani! Si un an nou cat mai fericit(caci fericirea nu tine doar de bani)!


http://octaraduro.wordpress.com/2011/01/07/economia-in-2011/

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Economia in 2011 Empty Da , ai dreptate baniii nu aduc fericirea ci

Mesaj  Ghita_Bizonu' Dum Ian 09, 2011 9:59 am

sunt o conditie a ei ....
Dar ai dreptate in ce priveste anu 2011 ...
Cu adaugirea ca omu de rand cand zice revenire gandeste sa revina la puterea de cumparare. Cand zice crestere vrea musai sa simtza cresterea in portofel .
Insa , insa .... evolutia economica si evolutia nivelului de trai , desi interdependente, nu sunt si sincrone! Adica dupa o scadere economica nivelul de trai se va degrada intr-un trimestru doua . Insa cand este vorba de o crestere economica ... nivelul de trai va mia intarzia cca 2-3 ani iar cresterea va fi mai lenta (ca afacerile trebuie sa recupereze , sa isi mai plateasa din credite si poa sa stranga ceva bani ptr investitii. Ca propretarii afacerilor doresc sa isi schimbe masinile si amantele si deci nu prea vor fi bucurosi sa impartza suplimentu [ca asa este omu!] asa ca la angajat mai tarlliu ca asa este normal).
In plus mai atrag atentia ca cresterea exportului se cam bazeaza mult pe Renault. Sa dea Al de Sus ca Dusteru sa rupa gura Nemtiei !!
Si ceva despre inflatie. Inflatia este si o modalitate de transfer a avutului de la largi categorii catre o patura de privilegiati . Asa ca ... redistribuiera prin inflatie va continua !!
Noi sa fim sanatosi ca altfel e nashpa rau !!
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum