„Mafiei ii este frica de cei care citesc”: interviu cu castigatorul Premiului Cartii Europene, Roberto Saviano

In jos

„Mafiei ii este frica de cei care citesc”: interviu cu castigatorul Premiului Cartii Europene, Roberto Saviano  Empty „Mafiei ii este frica de cei care citesc”: interviu cu castigatorul Premiului Cartii Europene, Roberto Saviano

Mesaj  Admin la data de Lun Ian 10, 2011 8:16 pm

„Literatura creeaza viziuni pentru Europa de maine. Nu contribuie la piata unica, ci la ceva mai important: la spiritul solidaritatii europene“, a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, pe 8 decembrie, in deschiderea ceremoniei de decernare a Premiului Cartii Europene. Unul dintre castigatori, Roberto Saviano, ne-a acordat un interviu.
Premiului Cartii Europene a fost decernat ieri la Parlamentul European de o comisie prezidata de fostul presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors. La ceremonie au mai participat preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, presedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, Martin Schulz (care inainte de a deveni politician a avut o librarie) si scriitorul spaniol Jorge Semprún.
Cele doua carti castigatoare - „Purificare“ de finlandeza Sofi Oksanen si „Frumusete si iad“ de italianul Roberto Saviano - „sunt dovezi ale luptei pentru emancipare ca parte a identitatii europenilor“, a spus domnul Buzek.
Roberto Saviano este amenintat cu moartea din 2006, de cand a publicat cartea „Gomora“ despre mafia italiana. „De ce trebuie sa ii fie frica mafiei de un scriitor? Pentru ca literatura are o magie care aduce povestile mai aproape de oameni. Mafiei ii este frica de cei care citesc, le este teama ca literatura le divulga secretele“, a spus dumnealui in cadrul ceremoniei. Conform lui Roberto Saviano, Mafia nu este doar o problema a Italiei ci reprezinta o provocare europeana, cu un venit de peste 100 de miliarde de euro pe an. Roberto Saviano ne-a acordat un interviu dupa ceremonie.
Subestimeaza Europa existenta si activitatile mafiei in UE?
Da, foarte tare.
In ce domenii este activa mafia in Europa?
In traficul de droguri, constructii, transport, deseuri, turism, restaurante, spalare de bani si industria textila.
Fac indeajuns de multe statele europene pentru a combate mafia?
In afara de Italia, statele nici macar nu au in legislatie incriminarea asociatiilor mafiote. Cel putin Regatul Unit, Spania, Germania si Franta nu o au. Pe de alta parte Italia, desi are cea mai buna legislatie anti-mafie din lume, are inca multe probleme.

Ce ati sugera factorilor de decizie europeni?
Sa creeze legislatie comuna impotriva mafiei in toate statele membre si sa creeze un grup politienesc comun care sa se angajeze in combaterea organizatiilor criminale. Exista deja o cooperare intre politiile statelor membre, dar aceasta nu este suficienta. Impotriva mafiei avem nevoie de mai mult, de ceva similar serviciului de politie federal american responsabil cu implementarea legislatiei privind stupefiantele (Drug Enforcement Administration), la care sa participe toate statele europene.
In cartea care a castigat premiul astazi, spuneti povestile oamenilor care au murit pentru ca au spus adevarul, ca Anna Politkovskaia. In acest context, ce parere aveti despre evenimentele recente de pe Wikileaks?
Julian Assange este persecutat cu adevarat. Sunt foarte interesat de informatiile publicate pe Wikileaks. Sunt scriitor si consider ca aceasta poveste este un capitol frumos dintr-o carte demna de a fi scrisa de un romancier. Autoritatile ar trebui sa incerce sa inteleaga cum a reusit sa faca ceea ce a facut, in loc sa se concentreze pe presupuse infractiuni sexuale.

SURSA : www.europarl.europa.eu

Admin
Admin
Admin

Mesaje : 79
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

http://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum