„Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de (in)succes

In jos

„Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de (in)succes Empty „Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de (in)succes

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Sam Feb 19, 2011 12:00 pm

sursa : http://www.contributors.ro/dezbatere/romii-din-romania-generalizari-si-prejudecati/

În Tîrgu Mureş în 1990 (la scurt timp după violenţele inter-etnice din acel an), am întâlnit studenţi români şi maghiari ale căror atitudinii unii faţă de ceilalţi erau atât de fanatice şi pline de ură, încât mi-au adus aminte de propaganda pentru mobilizarea populaţiei din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Din fericire, românii au o capacitate remarcabilă de a dezamorsa aceste tensiuni şi de a găsi soluţii paşnice. În 1990, jurnaliştii din Vest preziceau că Transilvania va fi divizată de un război interetnic de tip iugoslav –lucru care însă nu s-a întâmplat. Motiv pentru care şi în ziua de azi mericanii continuă să refere „Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de succes.
Deci dnii jurnalisti din vest in 1990 preziceau ca
1) va fi un conflict interetnic de tip iugoslav
2) conflictul va imparti Transilvania (presupun ca pe linia dictatului de la Viena)
3)fiindca conflictul nu s-a produs "şi în ziua de azi mericanii continuă să refere „Modelul Transilvania“ ca o poveste regională de succes"

Ati observat ceva ?!
In 1990 in Iugoslavia nu era nici un conflict!
In Iugoslavia conflictele au inceput in 1991 prin secesiunea Sloveniei si au continuat pana la secesiunea Kosovo. Desi aveau sub nas modelul de succes al Transilvaniei. Insa ptr esecul acestui model SUA au intervenit diplomatic si militar . Acele conflicte au fost atatate din Vest sub pretexte religioase si numa ala din Kosovo a avut fundament etnic.
Insa sa ne aducem aminte ca Marele Frate de la Cocioaba Varuita a tinut cu tot dinadinsul sa restaureze autonomia Kosovo .. ca prim pas spre esecul povestii regionale de succes.

Acu intorcandu-ne la carlanele noastre sa vedem ce se “stie” azi aici despre incidentu de la Tg Mures mai ales ca urmare a diligentelor societatii civice subordonate Soros ..
Ca la Targu Mures a fost o manipulare securista … avand ca scop infiintarea unui serviciu de informatii … Unele afirmatii lichelesti din iepoca sustineau ca romanii au tatcat pre unguri si numa presupuns lasitate a romanilor si mioritismul caracteristic a impiedicat extinderea conflictului. In septembrie presedintele AC zicea ceva gen “Iliescu este inconsecvent cere pentru Basarabia ce refuza pentru Transilvania”. Ca Vatra Romaneasca ar fi fost fascistaoida .. ca extremisti romani.
Ce se mai cere pe aici ? Autonomie ! Dupa model kosovar-transnistrean!
Si in rest da-i si lupta ptr impunerea unei imagini in care Romania sa fie campioana rasismului si discriminarii … tot sub influenta soricizata .
Si conflictul era programat in 1990. Inainte de dezmembrarea Iugoslaviei.

Ca sa zic asa mi se pare ca Transilvania este ptr unii modelul regional de insucces. Adica unicu loc in care scenariul Iugoslavia nu a putut fi aplicat .
Dupa parerea mea esecul s-a datorat inteligentei romanesti care a aratat fermitate refuzand recurgerea la masuri extreme .
Si lipsei de entuziasm a minoritatii unguresti . Adica majoritatea ungurilor din Romania au fost oameni cu cap si nu au fost doritori de cucuie in beneficul altora.
Primul perdant al esecului a fost insa Rusia .

Oricum autorele este un scotian. Cam ca Galaghita primu pupac .
Dixit !


Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 908
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum