Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Apreciere sau depreciere?

In jos

Apreciere sau depreciere? Empty Apreciere sau depreciere?

Mesaj  octaaa Joi Feb 24, 2011 3:29 am

Toate marile puteri se lupta pentru a-si devaloriza moneda. Din America, trecand prin Europa si pana in Extremul Orient. Desi americanii ii acuza pe chinezi ca tin yuanul subevaluat, ei insusi tiparesc dolari pe banda rulanta, iar in zona euro, Banca Centrala Europeana isi “ajuta” membri de rangul 2 cu zeci de miliarde de euro.

Desi economia Romaniei a mers mai prost decat economiile Americii, Europei sau nu mai vorbesc…decat a Chinezi, leul se tine breaz. Desi Romania bate aproape orice tara din lume la capitolul deficite externe, in loc ca leul sa se deprecieze, el se tine tare pe pozitii. Desi in 2009 am avut a doua cea mai mare inflatie din UE(dupa Ungaria), iar in 2010 am fost fruntasi la acest capitol, leul se tine tare.

Ce inseamna practic “inflatie? Inseamna cresterea generalizata a preturilor, si scaderea puterii de cumparare a banilor. Pai cum naiba se poate intampla ca atunci cand puterea de cumparare a leului scade mult mai mult decat a altor monede(euro, dolar), totusi sa se pastreze paritatea valutara? E ne-matematic(daca imi este permis termenul), e neeconomic, e ilogic!

Cine pierde si cine castiga din aceasta stabilitate a leului?
Castigatorii :

1 – Bancile.

Dupa cum bine se stie, creditele in valuta au o mare pondere in totalul creditelor din Romania. Iar in privinta creditelor ipotecare, creditele in valuta cvasitotalitatea. Ei bine, daca leul s-ar deprecia, restantele catre banci ar creste proportional cu devalorizarea leului. Si cum piata imobiliara e cu mult sub perioada boom-ului creditarii, bancile ar ramane cu apartamentele in brate, fiind nevoite sa le vanda la un pret mult mai mic decat valoarea lor din momentul acordarii creditelor.

2 – Debitorii in valuta.

Dar oricum ei castiga din diferenta de dobanda(dobanda la valuta este net inferioara dobanzilor la leu). Ei bine, e normal sa nu poti castiga din toate partile : si din dobanda si din curs… Si pana la urma, ei au tot fost avertizati, inclusiv de catre guvernatorul BNR sa faca credite in moneda in care castiga.

3 – Importatorii.

Cu cat leul este mai breaz, cu atat importatorii castiga mai mult. Dar oare nu cumva criza este in primul rand de factura interna, din cauza deficitelor externe? A discrepantei dintre consum si productie, dintre importuri si exporturi? Oare nu cumva, in 2008, atunci cand Moody’s a retrogradat raiting-ul Romaniei, principalul motiv era deficitul de cont curent urias?

4 – Firmele straine care se retrag din Romania

Atunci cand firmele straine intentioneaza sa se retraga din Romania, au de vandut lei si de cumparat valuta. Ca doar n-or avea ce face in tara lor de origine cu leii romanesti. Ori, cu cat leul este mai puternic, cu atat vor incasa mai multa valuta.

5 – Speculatorii pe rata dobanzii

Fireste ca atata timp cat leul este mai bine remunerat(prin dobanzi mai ridicate) decat valuta si in acelasi timp leul se tine parca legat de valuta, speculatorii fac bani frumosi din asta. Dar oare de speculatori mai are nevoie acum Romania?

Pierzatorii :

1 – Producatorul roman, exportatorul

Cu cat moneda nationala este mai puternica, cu atat importurile sunt mai rentabile in detrimentul producatorului national. La fel cum este descurajat si exportatorul. Ori atunci ce pretentii sa mai avem pentru a renaste industria si agricultura? Domenii tocmai de care avem nevoie. Caci printr-o crestere a industriei si a agriculturii putem echilibra deficitele uriase ale Romaniei. Doar printr-o crestere a productiei(industriale si agricole) ne putem dezvolta sanatos, sustenabil. Din consum pe datorie de produse straine e usor sa prosperi. Pe termen scurt insa. Dar atunci cand trebuie sa dai inapoi ceea ce ai imprumutat – Dumnezeu cu mila.
Apropos, uitati-va ce tari(China, Germania) o duc cel mai bine in perioada asta de criza(criza doar pentru unii) – tocmai tarile care produc si exporta. In timp ce tarile care au “duduit” pe consum de provenienta externa se scufunda cu totul.

2 – Statul roman

Desi statul roman este cel mai putin imprumutat stat din UE(ca pondere a datoriei publice in PIB), totusi datoriile statului roman nu sunt tocmai mici. Cum cea mai mare parte a datoriei publice Romaniei este in lei, statul roman ar avea de castigat printr-o depreciere a leului. Daca eu am sa-i dau cuiva un anumit bun, cu cat acel bun devine mai ieftin, cu atat eu voi avea mai mult de castigat. La fel si statul roman : cu cat leul ar fi mai slab, cu atat statul roman va da mai putin inapoi(nominal la fel, dar real mai putin).

3 – Potentialii investitori straini

Daca pentru o investitie presupunem ca e nevoie de o suma de 1.000.000 de lei, cu cat leul este mai puternic, cu atat strainul va fi nevoit sa aduca mai multa valuta pentru a o schimba in lei. Ori, logic este ca pentru a atrage investitori straini, e de preferat ca moneda nationala sa fie mai slaba. Ma refer la investitori seriosi, nu la speculatori pe dobanzi sau la investitori in mall-uri si hypermarket-uri.

Ei bine, acum ramane sa alegem ce e de preferat. Sa castige in continuare bancile(toate straine) fara a-si asuma nici un risc, speculatorii, importatorii, debitorii in valuta(care oricum castiga prin diferenta de dobanda), strainii care se retrag din Romania? Sau producatorul roman, exportatorul, statul si chiar sa stimulam investitiile straine directe?

Oricum, nu cred ca in conditiile in care Romania va continua sa aibe deficite externe mari, va continua sa aibe o inflatie mult peste inflatia zonei euro, iar economia va merge mai prost decat la ei – nu cred ca se va putea mentine la infinit acest curs fix. Caci repet, este total neeconomic.

Matematic, daca a=b si b=c, atunci a=c. Deci, matematic, vom avea urmatoarea problema :

In momentul initial(momentul 0) un anumit produs, sa-l numim “Bunul A” valoreaza X lei si Y euro.

De unde rezulta ca X lei = Y euro. Adica rezulta ca 1 euro = X/Y lei . .

Daca in momentul 1, inflatia in zona leului este de 8%, atunci Bunul A va valora 1,08*X Lei. Iar daca inflatia in zona euro este de 2%, atunci, acelasi Bun A va valora 1,02*Y euro.

Adica, vom avea ecuatia : 1,08*X lei = 1,02*Y euro. Adica 1 euro = 1,08/1,02 *X/Y lei. Adica 1 euro = 1,05 * X/Y .

Deci, matematic, este logic ca numai de aici 1 euro sa faca cu 5% mai multi lei.

Rezulta QED



PS : Vbeam cu un “economist” de la o anumita banca comerciala. L-am intrebat cum crede ca ca va evolua cursul in 2011. Si mi-a spus ca se asteapta ca leul sa se aprecieze. Atunci l-am intrebat unde anume crede ca va fi inflatie mai mare in 2011, in Romania sau in zona euro. Fara ezitare de data asta, mi-a raspuns ca in Romania. Apoi l-am intrebat : “Pai daca va fi inflatie mai mare in Romania, nu e logic ca leul sa se deprecieze?”. La care el mi-a replicat “Pai daca va fi inflatie mai mare, atunci si dobanzile vor fi mai mari si vor face mai atractive plasamentele in lei, adica cererea de lei va creste”.

Sa se fi intors economia si logica pe dos? Adica e bine sa mizezi pe moneda a carei putere de cumparare scade? Imi venea sa ii spun ca a facut mare greseala daca nu si-a facut economiile in lei in anii ’90 . Dar m-am abtinut.

Ori cu asemenea bancheri, care totusi fac intr-o buna masura piata valutara te poti astepta la orice…

Eu insa mizez pe deprecierea leului. Si pentru ca asa este logic sa se intample, dar si pentru ca eu cred ca ar ajuta economia Romaniei.


http://octaraduro.wordpress.com/2011/02/03/apreciere-sau-depreciere/

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum