„Nu folosiți criza ca scuză pentru a reduce drepturile muncitorilor“

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

„Nu folosiți criza ca scuză pentru a reduce drepturile muncitorilor“ Empty „Nu folosiți criza ca scuză pentru a reduce drepturile muncitorilor“

Mesaj  Admin la data de Vin Sept 23, 2011 1:02 pm


Creșterea economică dezechilibrată între diferitele regiuni ale lumii a dus la creșterea inegalității, la aceasta contribuind și criza recentă, a spus directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Juan Somavia, Conferinței Președinților de la Parlamentul European. Dumnealui consideră că a venit timpul „să punem economia reală pe scaunul șoferului“, cu accent pe crearea de locuri de muncă decente. Domnul Somavia ne-a acordat un interviu.

În raportul „O nouă eră a justiției sociale“ spuneți că modelele ineficiente de creștere economică au dus la creșterea inegalității în lume.

Astăzi, 61 de milioane de oameni au împreună același venit ca alte 3,5 miliarde de persoane. În SUA, 0,1% din populație deține 12,6% din venitul total. În Europa, 10% din populație câștigă 50% din venitul total. Acest lucru se datorează unor scheme de creștere economică care au dus la creșterea inegalității. Această situație trebuie schimbată.

De la al Doilea Război Mondial până în anii '80 și '90, Europa a reușit să combine creșterea ridicată și productivitatea cu salariile bune și corectitudinea. Deci acest lucru nu este imposibil. Trebuie să ne întoarcem la rădăcinile valorilor europene și să avem ca principal obiectiv cinstea. Politicile economice privind consolidarea fiscală trebuie să fie responsabile din punct de vedere social. Oamenii doresc muncă decentă și locuri de muncă bune. Calitatea muncii definește în multe feluri calitatea societății.

Ce este munca decentă?

Munca decentă are mai multe elemente. Primul este respectarea standardelor internaționale privind munca. Nu folosiți criza ca scuză pentru a reduce drepturile muncitorilor. Al doilea element este dialogul social. Problemele sunt mai ușor de rezolvat când angajatorii și angajații sunt împreună.

Protecția socială reprezintă cel de-al treilea element. Opt oameni din 10 nu au acces la securitatea socială pe plan mondial. Multe țări se îndreaptă însă în direcția bună: India, China, Brazilia, Mexico și Chile. Trebuie să împiedicăm oamenii să cadă în sărăcie, protejându-i. Trebuie să punem economia reală pe scaunul șoferului. Economia financiară trebuie să slujească economiei reale.

Ce impact a avut criza financiară asupra standardelor muncii și politicilor sociale?


Criza financiară a devenit criză economică, iar criza economică a devenit criză socială, cauzând pierderea locurilor de muncă, creșterea sărăciei și creșterea continuă a inegalității. Astăzi avem în lume 200 de milioane de șomeri. În plus, există tendința de a folosi criza pentru reducerea drepturilor muncitorilor. Aceste lucruri pot fi schimbate, dar avem nevoie de voință politică pentru schimbare.

Cred că este extrem de important să rămânem la valorile fundamentale ale UE: drepturi de bază, drepturi la locul de muncă și protejarea individului. Economia pieței sociale înseamnă crearea unui serviciu pentru ameliorarea bunăstării.

Cum poate contribui Parlamentul European la acest proces?

Respect enorm Parlamentul European pentru sprijinul pe care l-a acordat în domenii importante precum dimensiunea socială privind globalizarea, Pactul global pentru locurile de muncă și legile privind protecția socială. Lumea are nevoie de sisteme puternice, centrate pe parlament și societăți civile.

În multe sisteme politice, criza este percepută ca un mijloc de câștigare a alegerilor următoare. Țările ar trebui să coopereze și să găsească împreună soluții pentru a avansa. Parlamentul European are această capacitate de a se concentra pe interesul colectiv. Parlamentul are o sarcină dificilă: să-și asume rolul de lider și să creeze relații între sistemele politice și oameni.

OIM
Organizația Internațională a Muncii este o agenție ONU creată în 1919
promovează drepturile la locul de muncă și susține protecția socială
are 183 de state membre
a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1969
Juan Somavia este director general din 1998.


Sursa :www.europarl.europa.eu
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 79
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

http://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect
 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum