Drept înainte spre un "genocid financiar

In jos

Drept înainte spre un "genocid financiar Empty Drept înainte spre un "genocid financiar

Mesaj  Admin la data de Mar Sept 27, 2011 8:02 am



Sunt grecii refractari la economisire? Un avocat vienez care locuieşte la Atena le-a observat viaţa cotidiană şi a tras concluzia că grecii economisesc până la moarte.
Günter Tews
Diversele dictoane, unele dintre ele foarte prosteşti, folosite şi de politicieni importanţi din toată Europa pentru a-i înfiera pe "grecii leneşi şi refractari la austeritate şi economisire” trebuie contrazise.
De 16 luni, de când mi-am cumpărat o locuinţă în Atena, trăiesc situaţia dramatică la faţa locului. Se spune că programele de austeritate n-au efect pentru că volumul de taxe colectate scade. Voinţa de a economisi a grecilor este pusă sub semnul întrebării. Ce surpriză! Iată câteva fapte:
• Reduceri de salarii şi pensii de până la 30%
• Scăderea salariului minim la 600 de euro
• Scumpiri drastice (Ulei+100%, Benzină+100%, curent, încălzire, gaz, transport public+50%) în ultimele 15 luni.
• O treime din cele 165 000 de companii de servicii s-au închis, o treime nu mai poate plăti salariile angajaţilor. De nşpe mii de ori vezi în Atena semnul galben cu scris roşu "Enoikiazetai”- "De închiriat”.
• În această stare de mizerie, consumul s-a redus dramatic – economia greacă a fost întotdeauna puternic orientată către consum. Familiile în care ambii soţi sunt salariaţi, care înainte câştigau 4 000 de euro ca venit familial total, au acum parte doar de două ori 400 de euro ca ajutor de şomaj, şi acesta plătit cu o întârziere de mai multe luni.
Angajaţii de pe Acropole, 2 ani fără plată
• Angajaţi la stat sau ai unor companii apropiate de stat, precum Olympic Airlines sau spitale, nu mai primesc de luni de zile niciun salariu şi sunt amânaţi pentru octombrie sau pentru "anul viitor”. Recordul l-a stabilit Ministerul Cultelor care n-a dat niciun ban timp de 22 de luni angajaţilor care au lucrat pe Acropole. Atunci când aceştia au ocupat Acropolele într-o manifestaţie (paşnică!), au fost răsplătiţi din plin, dar cu gaze lacrimogene.
• Tranşele de miliarde alocate de UE pentru Grecia se întorc în proporţie de 97% înapoi în UE la bănci pentru amortizarea ratelor şi noilor dobânzi. Astfel problema este transferată pe furiş asupra contribuabililor europeni. Până la crah, băncile mai încasează puternic dobânzi, în dauna contribuabililor. Din acest motiv nu mai există bani pentru reforme structurale.
• Nşpe mii de companii private de TIR-uri şi de taxi au trebuit să plătească mii de euro pentru licenţele lor, au luat credite pentru asta, iar acum se confruntă cu liberalizarea, în care noii operatori plătesc mult mai puţin pentru licenţe, în timp ce antreprenorii mai vechi în doemniu încă stau pe muntele de credite scumpe pe care trebuie să le plătească.
150 de euro pentru a face un denunţ la poliţie
• Sunt inventate noi taxe, de exemplu pentru a face un denunţ la poliţie, trebuie să plăteşti 150 de euro. Victima trebuie să plătească pentru ca denunţul ei să fie acceptat. Pe de altă parte poliţiştii plătesc din propriul buzunar costurile pentru benzina maşinilor de poliţie.
• O nouă taxă pe proprietăţile imobiliare este introdusă pentru locuinţe şi urmează să fie plătită odată cu factura la curent. Cine nu o plăteşte nu mai primeşte nici curent.
• În sistemul public de învăţământ nu mai există manuale de luni de zile pentru că statul datorează editurilor sume uriaşe iar acestea refuză să mai furnizeze cărţile. Acum elevii primesc CD-uri – părinţii trebuie să le cumpere laptop - pentru a putea ţine cursurile. Este însă total neclar cum vor fi acoperite costurile de încălzire pentru şcoli, mai ales pentru cele din nord.
• Activitatea universitară este oprită peste tot de facto până la sfârşitul anului. Mulţi studenţi nu-şi pot susţine lucrările de diplomă sau nu pot să dea examenele.
• Se pregăteşte un val masiv de emigrări. Deja se înfiinţează firme specializate în consilierea pentru emigrare. Tineretul nu-şi mai vede niciun viitor în Grecia. Proporţia tinerilor universitari şomeri este de până la 40% şi şomajul general de până la 30% în rândul tinerilor. Cei care mai au job sunt plătiţi în parte foarte prost numai la negru – fără asigurare socială: 35 de euro pentru un bucătar care lucrează 10 ore pe zi; în plus se cer regulat ore suplimentare, dar acestea nu sunt plătite. Efectul? Investiţia de viitor în educaţie se pierde pentru că aceşti oameni nu vor trimite niciun euro înapoi în Grecia.
Poporul grec nu mai poate
• Concedierile masive de funcţionari publici sunt făcute deliberat antisocial. Sunt puşi pe liber mai ales oameni care mai au doar câteva luni sau ani până la pensionare şi care sunt pensionaţi mai devreme, cu 60% din pensia regulamentară. O întrebare arde: Unde au rămas banii pompaţi în deceniile trecute? În orice caz nu la populaţie în ansamblu. Poporul grec nu este refractar la economisire şi austeritate, ci pur şi simplu nu mai poate. Toate câştigurile ultimelor decenii legate de protecţia salariaţilor au fost pulverizate. Astfel, s-a deschis larg uşa exploatării care reprezintă pentru micile firme deja o condiţie vitală pentru supravieţuire.
În acest context, dacă auzi că troica UE cinează cu politicienii greci, cu 300 de euro de tacâm, se pune întrebarea când va exploda oala necontrolat. Ce se întâmplă în şi cu Grecia ar trebui să fie o avertizare serioasă pentru toată Europa. Un partid care a făcut din austeritatea rezonabilă programul său electoral nu ar fi fost ales niciodată. Ar fi necesar să ne ocupăm de reducerea datoriilor atâta vreme cât mai sunt cât de cât suportabile şi nu sunt legate de genocidul financiar.

Sursa : http://www.presseurop.eu//ro/content/article/978581-drept-inainte-spre-un-genocid-financiar
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 79
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

http://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Drept înainte spre un "genocid financiar Empty Paralelă șocantă: Ultima dată când nemții au mers pe austeritate, a venit la putere Hitler

Mesaj  Admin la data de Mar Sept 27, 2011 8:11 am

Profesorul de economie al Princeton University, editorialist la prestigioasa publicație New York Times și nu în ultimul rând laureat al premiului Nobel pentru economie este cunoscut pentru teoria sa potrivit căreia în cadrul unei crize economice trebuie abandonată politica austerității pentru că aceasta ucide ciclul economic. În ultimul editorial, Krugman își descoperă o altă temere.

Adept al teoriei economice dezvoltată de John Maynard Keynes, Krugman consideră că politicile discutate de liderii politici ar trebui să meargă în direcția adoptării unor pachete de stimulare a economiei, care să încurajeze consumul, ceea ce ar duce la creșterea veniturilor din taxe și, implicit, a încasărilor bugetare.

"De unde să vină creșterea economică și a numărului de joburi?", se întreabă profesorul Krugman, care arată că nici măcar exporturile Germaniei nu pot încuraja o creștere economică la nivelul zonei euro dacă prima economie de pe continent adoptă măsuri de austeritate.


"Exporturile nu pot exploda în cazul în care statele creditoare implementează la rândul lor politici de austeritate, care vor arunca Europa într-o gaură neagră a recesiunii", spune Krugman.

Și pentru a-și susține argumentele împotriva unor măsuri de austeritate implementate în Germania, Krugman amintește de faptul că ultima dată când Germania a adoptat măsuri de austeritate a fost în timpul cancelarului Heinrich Brüning, în anii '30, iar aceste măsuri au înrăutățit și mai rău criza din Germania de la vremea aceea și au constituit puntea prin care a fost numit cancelar Adolf Hitler, în ianuarie 1933.

"Acum, nu vreau să spun că mă aștept să se întâmple ceva atât de rău în Europa secolului al XXI-lea. Dar există o mare prăpastie între ceea ce are nevoie moneda euro pentru a supraviețui și ceea ce liderii europeni intenționează să facă, sau cel puțin ceea ce discută. Dat fiind faptul că există această prăpastie, e greu de găsit motive pentru optimism", încheie Krugman editorialul său din NY Times.

Profetul crizei: "Marx a avut dreptate. Capitalismul se poate autodistruge"

Și pentru că tot am vorbit mai sus de economistul Paul Krugman care și-a adus aminte de cele mai negre momente ale istoriei recente pe care le-a pus în legătură cu criza economică, amintim și de Nouriel Roubini care a șocat cu o declarație făcută pentru Wall Street Journal și care a fost intens mediatizată

Capitalismul se poate autodistruge", spune profetul crizei, care subliniază faptul că Marx a avut dreptate într-un anume fel.

Sursa :http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/paralela-socanta-ultima-data-cand-nemtii-au-mers-pe-austeritate-a-venit-la-putere-hitler-15.html
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 79
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

http://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Drept înainte spre un "genocid financiar Empty gercia, deci ca cam asa

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Mar Sept 27, 2011 8:22 am

1)Grecia a fost primita in CE ca sa fie indepartatta de visurile ei cocilaiste in varianta spvietica. primita desi erua probleme cu agicultura mediteraniana, cu dezvolatyrea industriala , samd
2)Grecia a primt bani grei ptr integrare europeana . Prin 92 cca 2 mld $ anual - 1 ptr "convergenta' cu care a construit sosele si debarcadere samd si 1 ca ajutor ptr ridicarea nivelului de trai .
3)Grecia a fost ajutata sa se joace de-a vedeta capitalista prin Balcani - privatiari de telefonice, banci samd
4)Grecia a fost introdusa fraudulos in clubul euro- acu nu ar fi ost mare cestie ca mai marii UE cu statisticelel sub nas sa isi fi zis : de unde kyrilor ?!
5)Grecia intratat in clubul UE s-a indatorat pana in gat ca sa cumpere produsele vestice

Azi este plata. A fost mituita din motive politice. Mai rau si-a amanetat vootorul facnd apel la camatrul german. Azi ...
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 908
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Drept înainte spre un "genocid financiar Empty Nu cred in scenariul marxist INSA

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Mar Sept 27, 2011 8:31 am

capitalismul are mari sanse sa dipara. Si liberalismul

Presupunera mea : se va ajunge in mod necesar la disparitia capitalismului (dar nu si dorit! sau nu este chiar asta scopul) pentru ca proprietatea capitalista se va converti intr-una de tip feudal
Marea diferenta este ca proprietatea capitalista este “libera” de societate . Adica ca sa intelegeti in sec XV nobilii englezi nu si-au “eliberat” clacasii ci au “eliberat” mosia de clacasi !
Insa daca continua lucrurile in cf tendintei actuale marii finatisti vor deveni mari propietari ai unor regiuni, zone, localitati pe care vor fi siliti sa le adminstreze si in ce priveste laturile neproductive , fiindca veniturile lor nu vor depinde in mod direct de “productie” ci in mod indirect , de taxe si impozte ca in cazul marilor fermieri, Insa spre deosebire de marii fermieri care aveau un Stat care sa asigure politia, justitia , armata , drumuri (cate erau si in forma in care erau) si eventualele aprovizionari in caz de sinistru de data asta ei bine marii fermieri vor fi obligati sa asigure si servicile – la minim!- ce tin de functionarea societatii in care traiesc….
Priviti situatia SUA: sunt singurul stat capitalist dezvoltat (exceptie facnd dominioanele engleze) care nu are o traditie feudala proprie (insa dominioanele o au de import din Anglia prin legi). Ca atare implicarea “marilor familii” in politica este minora , magnatii americani considerand ca plata impozitelor este cam unica lor obligatie sociala (cam neplacuta). Ei de fapt nu se baga in politica . Sau altfel zis sunt unica aristocratie care nu a avut pretentia sa isi conduca direct societatea.
Ori in situatia pe care eu o vad capitalistul devenit proprietar al unei regiuni nu va mai putea sa se derobeze de la adminsitrarea curenta a societatii . Adica nu va mai avea pozitia sa zicem a starostelui Marcel ci se va afla in conditia unui duce de Normandia. Adica tranzitia unui Medici de la negustor la duce.
Si astfel in mod cu totul si cu totul bizar capitalismul risca sa dispara nu din cauza unei revolutii proletare /comunsimului ci ca urmare a propriului sau succes .

Ca sa ma intelegeti nu agrez o astfel de evolutie .. Dpv social ar fi o involutie sociala care ar duce majoritatea societatii intr-o noua barbarie (continuand cu exmplificari sf vedeti OCP proprietarul unui oras in seria filnelor Robocop. Ma rog filmele sunt cam tampite insa ipoteza sociala ramane in picioare – oras proprietatea unei firme care incearca sa scoata profit din administrarea orasului. Oricum mai elaborat si coerent decat “viziunile” libertariene care incep cu “sa ne inchipuim ca” si continua cu cazul ideal uitand de legea perversiunii naturale)
In alt sens libertarienii de azi se vor vedea in situatia unor Krupp sau Michelin care au trebuit sa inoveze in domeniul social ptr a suplini absenta uneor politici de stat (au inovat dar au castigat si ei! Adica mai cinic au investit in social ca sa isi asigure venituri mai mari!!) asta din cauza ca ei nu privesc Statul ca fiind o forma de organizare politica a societaii in care traiesc si ptr ei societatea e doar un grup de interese economice insa risca sa devina proprietarii unor societati … (orase, zone , regiuni) …. Si sa nu uita – oricat de importanta este economia ea nu reprezinta unicu element care determina vietuirea societatii…
Ce se uita in gnl este ca liberalismul ca atare este despartirea teoriei economice de ansamblul teoriilor functionarii sociale .
Ori un capitalism proprietar al unei societati (iasa, regiune samd) nu se mai poate deroba de raspunderile sociale fara a renunta la proprietate.


Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 908
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Drept înainte spre un "genocid financiar Empty Re: Drept înainte spre un "genocid financiar

Mesaj  AT la data de Mar Sept 27, 2011 1:45 pm



Alunecam spre feudalism urmat de aparitia unor zone mai prospere si unele mai putin prospere si in final aparitia unor orase stat civilizate si a unor zone barbare. Adica cum a fost in Evul MedIU si Antichitate. ( aparitia unor sisteme economice inchise cu siguranta va barbariza mai mult de jumatate de Planeta )

AT
Vizitator


Sus In jos

Drept înainte spre un "genocid financiar Empty Re: Drept înainte spre un "genocid financiar

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum