Datoriile prea mari si sanatatea mintala- costul uman al crizei: probleme psihologice si sinucideri

In jos

Datoriile prea mari si sanatatea mintala- costul uman al crizei:  probleme psihologice si sinucideri Empty Datoriile prea mari si sanatatea mintala- costul uman al crizei: probleme psihologice si sinucideri

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Sam Iun 30, 2012 5:41 pm

E tata de buna incat preiau integral de la http://www.europarl.europa.eu/portal/roDatoriile prea mari si sanatatea mintala: costul uman al crizei
Afaceri economice si monetare / Sanatate publica − 26-06-2012 - 08:26

Criza financiara, nesiguranta pe care o aduce aceasta si datoriile mari pot afecta sanatatea mintala. Mai multe probleme psihologice si sinuciderile au crescut in ultima vreme. Conform unor studii, o crestere de 1% a somajului duce la cresterea cu 0,8% a ratei de sinucideri. Retelele de siguranta ce ofera protectie nu trebuie desfiintate in mijlocul austeritatii, au spus deputaţii europeni si expertii particiapnti la un seminar pe aceasta tema, pe 19 iunie.


„Sanatatea mintala merita o atentie speciala in timp de austeritate. De exemplu in Grecia, rata sinuciderilor a crescut cu 40% in prima jumatate a anului 2011. Sanatatea mintala trebuie sa aiba un rol important in programul UE pentru sanatate pe perioada 2014-2020“, a spus in cadrul seminarului Glenis Willmott (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Regatul Unit).

Conform domnului David McDaid (cercetator la LSE), datoriile care nu pot fi platite cresc riscul dezvoltarii unei depresii. Dumnealui propune ca solutie mai multe investitii in serviciile sociale si ajutor financiar pentru cei care nu pot sa isi plateasca datoriile.

Serviciile sociale pot ajuta

Domnul Jose Luis Ayuso-Mateos (Profesor de Psihiatrie la Universitatea Autonoma din Madrid) a mentionat factorii de risc pentru bolile mintale si sinucideri: conditiile economice, lipsa sprijinului social, cultura tarii. Dumnealui a aratat ca rata sinuciderilor nu creste cand exista retele puternice de servicii sociale, chiar si pe timp de criza.

Roberto Bertollini (reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe langa UE) a propus cateva masuri pentru reducerea costului uman al crizei financiare: ocuparea fortei de munca si programe de ajutor in cazul datoriilor, ameliorarea serviciilor de sanatate si consolidarea retelelor familiale.
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 908
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum