Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Un deziderat : somajul scazut

2 participanți

In jos

Un deziderat : somajul scazut Empty Un deziderat : somajul scazut

Mesaj  octaaa Mar Apr 20, 2010 12:55 pm

Vorbeam in articolul anterior despre deziderate. Cel mai mare mi se pare cel al scaderii somajului. Aici e o suma de prostie, incultura economica si de distorsionare a adevarului. Suma cu care clasa politica ne-a cam obisnuit.

Scriam inca din 11 decembrie 2009 cum ca somajul va fi marea problema Romaniei anului 2010(si nu numai2010). http://octaraduro.wordpress.com/2009/12/11/marea-problema-a-lui-2010-somajul/

Domnul Boc si cu ai sai guvernanti fac bugetul pentru 2010 pe idea cum ca somajul va scadea. Adica net, se vor crea locuri de munca. Rog si eu pe cineva sa imi zica unde anume ar putea fi create aceste locuri de munca. Caci, la stat nu ar fi deloc potrivit. Ba chiar si ei promit ca vor incepe sa dea afara.

Vreau sa spun clar ca eu nu cred ca anul 2010 va aduce crestere eonomica. Dar sa presupunem aceasta minciuna ca fiind adevarata. Chiar inghitind aceasta minciuna, piata muncii nu se va redresa imediat. Suntem deja in martie, iar semnele revenirii economice nu se vad deloc; ba din contra. Dar repet, si daca din aprilie s-ar vedea semne bune in economie, somajul nu va scadea. SOMAJUL ESTE UN INDICATOR ECONOMIC INTARZIAT.

Asta sa zic ca e prostia si incultura economica a guvernantilor. Care este mai bine explicata in articolul al carui link l-am afisat mai sus.

Sa vedem acum distorsionarea adevarului. Aici e si mai revoltator.

Cum se calculeaza rata somajului ? Ca procent al cetatenilor majori care nu au de lucru(bineinteles excluzandu-i pe handicapati, pe debililii mintali, etc). Adica, matematic ca raport intre cei ce nu au unde muncii si populatia activa.

Cum bine explica Radu Soviani, in statisticile noastre, populatia activa este aproximativ la fel(de fapt chiar un pic mai mare) cu cea din anul 2003. Ori asta este de-a dreptul imposibil. Ce s-a intamplat intre timp? Romanii au primit acceptul de a putea calatori si lucra in tarile membre UE. Ori numai in Italia sau Spania au plecat 1.600.000 de romani. Asta oficial, conform statisticilor spaniole si italiene. Daca e sa ii punem in calcul si pe cei ce nu apar in statistici, numarul ar fi cu mult mai mare. Si sa fie clar : in Spania si Italia nu au plecat prescolari si nici pensionari. Au plecat tocmai acei romani care alcatuiau populatia activa a Romaniei. Adica, in fractia de calcul a somajului, numitorul scade cu…sa zicem cu 1.600.000. In realitate, scaderea este si mai mare. Ori, matematic – un numitor mai mic – inseamna un rezultat mai mare. Adica un somaj mai mare.

Sau crede cineva ca un roman sta cu un picior in Barlad si unul la Napoli? Sau cu un picior in Reghin si altul in Madrid?

Se vede clar ca aici e vorba despre distorsionarea adevarului. Ca sa dea bine la cifre.

Nu am trait vremurile de pana-n ’89. Dar imi imaginez o disctie intre tovarasi :

- Cat a fost productia la hectar?

- A fost de 5 tone

- Pai atunci, pentru propaganda hai sa zicem ca a fost de 7 tone

Nimic nu s-a schimbat. Cand il faceam “tovaras” pe Boc mai de graba ma refeream la aceste aspecte. Nu neaparat la trecutul sau de tanar activist de partid. Ma refeream la mentalitate

Asta este DISTORSIONAREA ADEVARULUI. Adica MINCIUNA.

O alta situatie care infrumuseteaza cifra somajului, de data asta nemaifiind vorba despre minciuni, este de factura structurala.

Nu stiu cu exactitate cum este in alte tari, insa consier ca o tara normala nu ar trebui sa aibe atatea anormalitati structurale. Si anume :

1) In Romania oricine, dar absolut oricine care ia BAC-ul se poate duce la facultate. Eu nu cunosc persoane, fosti colegi, etc care sa nu fi urmat o faculate. Desi cu tabla inmultirii nestiuta, fara a stii sa desparta un cuvant in silabe sau a stii ce varf muntos este cel mai inalt din Romania(si pe cuvant de onoare daca exagerez)…”facultatile” private, primesc, pe baza de dosar pe oricine. Absolut oricine. Si cum facultatea este azi o moda, toata lumea devine student. Ba apoi, devine si masterand. Ori intr-o tara normala, ar trebui sa fie criterii de selectie pentru admiterea la facultate. Adica sa nu intre chiar oricine. Ei bine, dintre acesti studenti si masteranzi, multi sunt in cautarea unui loc de munca. Normal, fiind inca in sistemul de invatamant, ei nu apar in statistici ca someri. Dar practic sunt. Caci sunt persoane in cautarea unui loc de munca…care de fapt nu fac studii. Doar “facultati” gen Spiru, gen Brancoveanu, Romano-Americana, etc.

2) In Romania sunt largi categorii sociale care se pensioneaza la 40-45 de ani. Ma refer aici in primul rand laprivilegiatii din armata si din politie. Sa nu imi zica mie cineva ca un politist nu poate patrula intr-un Logan si la 55 de ani. Hai sa fim seriosi. Adica muncitorul de pe santier lucreaza, urcat pe schele la varsta de 60 de ani…iar politistul nu poate patrula la 55 ? Hm… Ei bine, daca s-ar ridica varsta de pensionare pentru acesti privilegiati ai ultimilor 70 de ani…atunci automat numarul de someri ar fi mai ridicat. Dar asa…ei apar ca si pensionari… sau in retragere.

3) Numarul ridicat al pensionarilor pe caz de boala este si el de-a dreptul nastrusnic. Este foarte limpede ca cei mai multi nu sunt suferinzi. Dau doar o spaga la doctor, iar apoi primesc o pensie. Ei apar in statistici ca pensionari; nicidecum ca someri.

4) Numarul mare al pensionarilor iesiti la pensie anticipat. In ultimii ani, aceste cazuri au crescut foarte mult. La fel ca si mai sus, ei ar fi intrat tot in categoria somerilor

Ei bine, daca toti acestia ar fi fost someri – numaratorul fractiei ar fi crescut foarte mult. De unde si un rezultat mai mare.

Deci, cu un numarator mai mare si un numitor mai mic…rezultatul este micsorat foarte mult.

Cunoscand toate acestea, guvernantii nostri, prin vocea tovarasului Boc(si nu numai) vin cu laude cum ca in Romania, somajul este sub media somajului din Uniunea Europeana. Statistic, da. Este putin sub medie. Dar practic…

Dar si acest lucru este foarte usor de inteles. Si in nici un caz nu este meritul guvernului Boc. Este stiut faptul ca in Romania, criza a aparut decalata cam cu 6 luni fata de criza majoritatii statelor din Uniune.

Asa ca, pentru a analiza performantele sau esecurile guvernului Boc, nu rata somajului este importanta. Caci repet, a si mostenit o rata mult mai scazuta. Ci importanta este dinamica ratei somajului. Si ma tem domnule Boc, ca, in perioada in care dumneavoastra ati guvernat, dinamica ratei somajului in Romania este mult peste media dinamicii ratei somajului din Uniunea Europeana.

Si inca ceva domnule Boc : Romania nu a disponibilizat bugetari. Toti somerii vin din mediul privat. Daca Romania ar fi disponibilizat bugetari care nu isi justifica munca si deci nici leafa…atunci somajul ar fi depasit(chiar si dupa calculele mincinoase ale dvs) media somajului din UE.

Ati facut un proiect de buget “exceptional” domnilor guvernanti. In care ne mintiti ca somajul va scadea in Romania in 2010. Puteti sa imi ziceti si mie ce sector al economiei romanesti ar putea crea net locuri de munca?

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Un deziderat : somajul scazut Empty Adaug cateva observatii empirice

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mar Apr 20, 2010 2:09 pm

- in septembire anul trecut se discuta pe la Sinisteru de
Finantce ca prin aprilie ac fva fi de groaza, miscari sindicale, proteste ,
dezordini sociale enorme provocate de situatie economica ( sursa – un consilier
al zisului sinistru , intr-o discutie despre alt subiect). Ma rog aici s-auinselat dar mai este timp !!
- gagiilor care sunt pe “faras” si au o varsta peste 50 de ani
li se sugereaza pe sleau varianta pensionarii pe caz de boala ( in gnl motive
se mai gasesc ). Gagii care se incadreaza in limita de varsta legala imediat
isi baga dosaru’ de pensie anticipata. Fiindca la urma urmei cine dracu ii mai
angajeaza ?!
-totusi practica sa zic asa istorica si europeana lasa posibilitatea ca anume ctgrii sa se pensioneze mai iute . Ma refer la militari Dinv arii motice – incepand de la pierderea unor capacitati fizice ( de ex ovedere slabita te descalifica ca pilot ! ) pana la dorinta de reimprospatare elegnata a cadrelor ( gagiului nu ai ce sa-i reprosezi , se inscrie in
standardu postului . Insa vrei sa promovezi un tanar promitator pe postu ala … chiar
daca peste 10 ani se va dovedi decat corespunzator !)

Boc nu are decat garagata . Nici o
solutie. Nici capacitatea de a intelege ceva. Insa stie ca repatand cu
obstinatie si cu convingerea lui bine cunoscuta (la fel de natural ar sta in
mijlocul Atacamei plangandu-se ca e prea multa ploaie sau sub muson injurand
seceta ! ) el va convinge o parte a populatiei . Fiindca acea parte doreste sa
fie convinsa ! Si aceasta interesata de plata ratelor asa ca a-i vorbi de criza … Sau are studii,
insa nu economice si nu este interesata de “divagatii” in genul celei de mai sus , este tracasata
de la serviciu , nu-si mai bate capul si prefera sa il creada pe Boc fiindca
nu-i asa el e primul ministru ?
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum