De ziua Frantei - Douce France

In jos

De ziua Frantei - Douce France   Empty De ziua Frantei - Douce France

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Dum Iul 14, 2013 10:20 am

Sau arta de a alerga de unu singur ca sa castigi medalia de argint!!!


Caci in 1990 Franta se afala “sus” in topul influentei potentiale in Romania , ex RSR.  O ard acu uficialii frantuzi cu “francofonia” insa din pacate doar atata au avut de oferit in 1990 ! Si asta prost sprijinita !!!

Hai  sa amintesc pozitiile pe care Franta le avea in Romania. Romania cumparase licenta franceza ptr calculatoarele Felix. Romania producea automobile dupa licenta franceza – Renault si Citroen cu adaugirea ca la Craiova era intreprindere mixta in care Citroen avea 49%!! Romania producea elicopatere dupa licenta franceza. Si in 90 Dacia s-a uitat lung dupa Reanault si Oltcit dupa Citroen da Psa a tratat Oltenia cu fesele preferand sa vanda statului roman partea sa din uzina!! Si sa contruiasca in Polonia si Slovacia!
In aara de aceastea Franta avea un grad crescut de simpatie in generatia de 40-50 de ani care sisi mai aducea aminte de filmele cu Delon si gabin, care in buna parte citea/vorbea franceza del putin cat  engleza. Si care ajungea la conducere si considera Franta ca partner traditional (na! In informatica cu totii stiam ca IRIS 50 nu se compara cu IBM , insa unii mai sefi nu erau alergici la francezi . Azi aia de 35-40 de ani sunt alergici!!!) Cel putin pana in 1996 guvernele erau francofile da Eliseul, Matignon si Palatul Bourbon se dovedeau deseori romanosceptice daca nu romanofobe!!!
De abia mai tarziu cand au constatat ca fosta RDG era cam ”chasse gardée” si ca nici Cehoa nu le era prea favorabila siau amintit de Romania.
Insa era deja cam tarziu : Daewoo era la Craiova, la guvern erau unii care nu agreau Franta reprosandu-I “comunismul” ei , samd samd. Deja simpatiile mergeau in favoarea SUA si RFG . Iar manevrele prin care Franta a intels sa “recupereze” au fost cam “degoulantes” (adica dezgustatoare) si io ma intreb ce dracu face azi Eurocopter la Brasov (aici s-au agitata tare frantujii ca sa nu facem Bell AH1 Cobra)

Sa nu mai zic cum si-a exercitat Franta influenta intelectula pe aici … Dupa ce pe aici au golanit cateva exemplare dubioase gen Glucksman multi cu pretentii de intecltualime azi stramkba din nas cand zus de Franta : prea comunista!! Prea latina! Nu destul de alba (ref la magrebieni si ceilati africani mai negrii) iar 14 julie nu mai este “Liberté, Égalité, Fraternité” cat ziua ghilotinei si plang despre cum stangistii francezi au decapitat pe bunu Luis..
Asta fara sa mai zicem cum francezii se straduie sa ne confunde cu tiganii – dupa ce in primii ani de dupa 89 se dadeau de ceasu mortii sa prezerve tiganii din Romania ca satrari nomazi…

D’aia termin cu France = felonne, goujate si mai stiu niste eexpresii din astea franceze!!
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 908
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum