Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Oare? Chiar asa?!

In jos

Oare? Chiar asa?! Empty Oare? Chiar asa?!

Mesaj  Admin Dum Aug 04, 2013 6:58 pm

De ceva timp aud o chestie bizara rau. Intamplator am dat si peste sursa. Da mai bine sa redau ce am gasit de copiat

Administraţia Carter, convinsă că România era singura din Pactul de la Varşovia care poseda capacitatea şi dorinţa de a părăsi Blocul dominat de sovietici, a decis să-i ofere posibilitatea să facă exact acest lucru pentru un viitor economic şi politic total diferit. Oferta a fost făcută în timpul vizitei conducătorilor români în SUA din aprilie 1978, când preşedintele Carter a recunoscut explicit cooperarea Bucureştiului cu precedentele administraţii SUA şi rolul esenţial al conducătorului român în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Într-o întâlnire la care au participat numai preşedintele Carter, Zbigniew Brzezinski, Nicolae şi Elena Ceauşescu şi translatorul român, Sergiu Celac, Carter s-a oferit să listeze la Bursă industria României, evaluată atunci la aproximativ 147 miliarde dolari. Elena Ceauşescu a reacţionat violent la propunere, clamând că americanii „vor să cumpere România pentru 147 miliarde de dolari”. Ea şi soţul ei au petrecu toată noaptea la Blair House, argumentând pro şi contra, o dezbatere între soţi şi consilieri, în care nu a îndrăznit să intervină niciunul dintre specialiştii calificaţi din delegaţia română.
Se schimbaseră multe în ultimii ani faţă de vremurile în care Ceauşescu lua deciziile vitale din politica de securitate împreună cu Emil Bodnăraş (decedat în 1976) şi Ion Gheorge Maurer ( retras în umbră, în 1974). Acum, cel mai apropiat consilier al lui era soția, ”savant de renume mondial” care, în ciuda titlului său, nu avea nimic din abilitatea lui şi foarte puţin din orientarea lui naţională, din experienţa sa în problemele securităţii naţionale, a relaţiilor internaţionale sau din viziunea sa.
A doua zi, Nicolae Ceauşescu a declinat oferta, făcând în schimb sugestia ca Statele Unite să ia în considerare calea socialismului. Totuşi, preşedintele Carter a lăsat uşa deschisă, sugerându-i liderului român să se gândească în continuare. Oferta a fost repetată, două luni mai târziu, în timpul vizitei oficiale de stat a conducătorului român în Marea Britanie, din iunie 1978.
Sursa: Larry L. Watts, Fereşte-mă, Doamne, de prieteni....Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România, Editura RAO, Bucureşti, 2011
Copiata de la http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/o-decizie-elenei-ceau-escu

Ce ar fi de zis ? Altceva decat IN–CRE-DI-BIL!!! ?
Ca in primul rand NU CRED!!! Nu cred ca I se putea propune lu’ Nae asa ceva. De fapt nici unui Secretar General de Partid Comunist.  Cu toate defectelele lor (o cam mare inclinare ptr masini de lux, vile samd care nu cadreaza cu comunismul) astia erau “credinciosi” (asa cum sunt inalti prelati pe care sincera lor credinta nu-I scuteste sa fie preacurvari si sodomiti). Asa cum se prezinta propunerea – atat din carte cat mai ales din zvonuri – nu putea fi decat respinsa de Nae (Secretar General al PCR). Caci un viitor economic şi politic total diferit ar fi insemnat abandonarea doctrinei (religiei!) comuniste. Nae nu putea sa “abjure”!!!
In fara de asta se pune intrebarea “ce ar fi fost daca”  si sa nu uitam anul : 1978. Sistemu socialist se tinea bine mersi sau macar asa se credea. Pentagonu nu se simtea prea bine auzind de noul T 72. MIG 25 si el dadea dureri de cap. Si mai era ceva numit SS 13 – primul MRV.
Insa in Occident .. eh lucurile se mai domolosiera fata de 1968 INSA tineretu si intectualimea erau socialisti. Unii cam “radicali”. Cam detestau capitalismu’. In 1981 a fosr ales Mitterrand. Unii se intreabu ce mai asteapta Partidu Comunist Italian sa ia conducerea (cu speranta afisata ca Mafia va regreta blandetea musoliniana) . In Spania se restuarase monarhia da Partidu Comunist Sp-aniol era tare si in voga iar don Secretar General al PCS era un familiar al Curtii (si in 90 regele zicea de bine de don Santiago!) Iar Portugalia inbca dorea sa construiasca socialismul!!!!
Eurtopa era la ora eurocomunismului – mai curat,k mai uscat , mai proaspat samd.
Iar SUA?! SUA cu Carter incerca sa depaseasca momentu’ Vietnam si sa uite de Watergate (saracu Dick nu asculta ca Binecuvantatu Husein cel Baftos!). Si a trebuit sa inghita afribru ostatetcilor de la Teheran!!! Sa nu mai zic ca economia Sua se zabtea in stagflatie, ca doalru era cam (doar) 5 franci francezi , ca in ca in Europa un Cadiilac Fleewood costa cam cat un Mercedes 280 da nici asa nu se prea vindea … (e drapt ca mercedesu atingea 200 so Fletwoodu numa 180)
Deci ce oferta facea SUA ??!!??
Fiindca sa fim cinstiti – URSS si restu “fratilor” din Pactu de la Varsovia nu ar fi tolerat “tradarea” !!! Ne-ar fi “fript” fiindca o astfel de “tradare” a “comunismului”  ar fi putut sa anuleze simpatia chineza. A nu se uita – pe cand SUA era timorata de amintirea Vietnamului INSA in 1979 URSS invada Afganistanul (desi o mai buna cunoastere a istoriei tariste ar fi trebuit sa ii faca reticenti sa isi bage nasu in rara aia care este o nesfarasita cearta de familie) in timp ce Carter se multumea sa zica : “500.000 de americani nu au facvut nimic in Vietnam .. Ce credeti cva o sa faca 50.000 de cubanezi in Africa?” (a avut dreptate. Da nici nu putea face altceva!!)
Deci chiar daca oferta ar fi existat si ar fi fost serioasa – care ar fi fost rezultatul?

Eu personal am retineri asupra acestei informatii (tocmai citesc cartea. Interesanta , documentata dar prea dornica sa fie filoLicurici) .
In afara de asta imi aduc aminte ca un ceva oficial amrlocan a sigerat URSS sa bage in Uniune si tarile “fratesti” ca deh se intelegea “preocuparile legate de secruitate” ale Bastionului Pacii .. Sovietcii insa si-au zis in barba  timeo americanos et dona ferentes  au zis spasiba si au declinat oferta .

Asa ca , de dragu argumentului – adica numa ca sa ma dau destept , daca oferta a fost facuta era otravita. Se urmarea obtinere4a unei reactii violente a URSS si apoi deplangnadu-se soarta Romaniei s-ar fi obtinut mobilizare nationala in spatele Administratiei Carter !!! Pe spatele nostru … Ma rog astea erau interesele SUA.
Asta ar trebui sa va aduca aminte ca nu cu multe zile in urma ne-a vizitat si sefu CIA si sefu FSB imediat dupa ce sefii lor au pus lumea la cale (si sigur ca si Romania!!)
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 89
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

https://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum