In Romania e ca in Congo!!

In jos

In Romania e ca in Congo!! Empty In Romania e ca in Congo!!

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Mar Ian 21, 2014 10:34 pm

In legatura cu accientul ala nenorcit de avion mi-au venit niste idei.
Romania are 238.391 kmp  nitel mai mare decat Marea Britanie (240.000) sau aproape cat era vechea RFG (248 717).. si o desnitate a populatiei mult mai scazuta. Adaugati la asta ca avem un reliefr “armonios” adica cu destui munti si dealuri pluus Delta Dunari (si as pune aici si Balta Mare a Brailei) , starea infrastruturii rutiere (mersoa proasta) si din  vom putea zice “normal ca in unele zone ale tarii te cam poti rataci ca e greu de ajuns in alte locuri” si daca ai un picior rupt cam ala esti!! (nu mmagbdesc la bulevardu Bucegi)

Insa din tragedia de ieri – care nu trebuia sa se intample – vedem niste cestii bizare rau.

De exemplu avionul ala care s-a prabusit. Nu ca era vechi ci ca era neintreniut. Nezburat cam de un an. Pilotul avea unele “reticente”  ca mai ales trebuias a zboare peste niste munti cu paduri . Dar l-a lasat motorul .
Acum ma gandesc si eu cu unicu-mi neuron blegomazit de tuicomicina – la o adica cate avioane echivalente cu un BN 2 gata se zbor au Marea Britanie sau avea Germania de vest ? Tineti cont ca in Anglia dumurile sunt mai multe, densitatea populatiei e mai mare, tara mai bogata doatari medicale mai multe. Da cred ca aveau mai mult decat un singur avion neintretinut… Germania ? Si ea sigur –  de fapt aici e casa lu Dornier Skyservant nitel mai rapid .. Cred ca in mod normal o tara de aceste dimensiuni ar trebui sa iaba cateva avioane din astea usoare gata de zbor .. ca nu se stie . A da elicopteru .. e mai la moda insa nu scade utilitatea unui avion usor .
Ar fi trebuit sa avem cateva avioane din astea .Nu multe da disponibile. Avioane care sa mai fie si intretinute ..

Ar mai fi ceva .. detectarea locului accidentului a fost .. cum a fost . Asta ma face sa imi aduc aminte ca si BN2 si Do 29 si alte avioane din astea sunt folosite si de armate.. Patrulare si supaveghere. Ca sunt ieftine si ora de zbor este si ea ieftina. Adica daca tot avem zone montane in care nu ai cum sa stii ce se petrece ( acident de avion mai stiu ce traznaie ca nu ar fi demirare ca ve-un turist mai dobitic sa se rataceasca intr-o zi prontre plauri Deltei ) ar fi bine sa ai cateva bimotoare  din astea usurele in care sa bagi diferite echipamente de detectie – infrarosu, radio si naiba mai stie ce, Nu din alea care de la 16.000 metri pot citi ce scrii ci din alea mai putin peformante care sa isi faca treaba doar de pe la 2000 metri (de fapt cobori si mai jos) . Faptul ca sunt lente nu deranjneaza dimpotriva .. si sa nu uitam ca ora de zbor este ieftina si aparatu la fel.
Si la o adica astea ar putea fi folosite si militar ptr situatii “usoare”  ….
In Romania e ca in Congo!! 330px-Dornier_do_28_d2_sky_01
Wiki : Dornier Do 28 D-2/OU pollution patrol aircraft


Si ar mai fi ceva :cateodat mai ai nevoie si de un elicopter usor. Dupa cate stiu noi avem numai elicoptere scumpe  Cateva Robinson ar putea fi o buna solutie (cca 500.000 $ bucata) In Romania e ca in Congo!! 450px-Robinson-R44_1

Bine-ntels la toate astea pui si un GPS. Daca un VW golf are GPS … Un GPS de automobil (de ex Robinsonu "face" punctul .. Se depsiteaza pozitia pe GPS , salvatorii se trimit spre el ... la o adica Robinsonu le mai indica si drumu ..

Si asta ma face sa imi aduc aminte de drumurile noastre care unori se umplu de zapada.. Si de comune care raman inzapezite si salvari care nu mai ajung .. asta in timo ce armata taie tancuri .. Ori niste tancuri dezarmate (adica dat jos armanentul  si blindajul!!) dotate cu lame de plug , eventual si o “cutie” pe ele (una care sa poa fi fololosita ca ambulata!!) ori niste autosenilate ale armatei . Sa nu zic ca in caz ca asa ceva e folosit ca ambulanta iarna …poate sa o ia de-a dreptu peste camp… la o adica modernizezi magaoia cu un GSP ca sa poata sa gaseasca satu Pierdutii din Balta si noaptea pe viscol.  Vreo 2 pe judet … cares afaca si dezapezirile (totu e ca soseau sa fue libera cand alearga astia cu 50 la ora!!) si “urgentele.
E chiar pacat sa tai in nestire chiar toate utilajele pe care le-ai putea refolosi in cazuri grave . Si uneori vechiturile militare sunt cele care dispun de forta si capacitatea de trecere pe care alea civile nu le au …

Ma rog ar costa ceva, Dar nu chiar atat de mult . Insa ne-ar descurca si nu am putea zice ca in Romania ca in Congo si ca unic difernta sunt zapezile. Nu ar fimpoate ca in Europa insa eficenta ar fi europeana …
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 908
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum