Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Perspectivele cețoase ale

In jos

Perspectivele cețoase ale Empty Perspectivele cețoase ale

Mesaj  radu67 Vin Mai 27, 2016 3:33 pm

Perspectivele cețoase ale Bsec
29-30 iunie 2016, la Moscova în cadrul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre va avea loc a 47-a reuniune plenară a Adunării Generale. Cum e cunoscut, că Rusia din ianuarie până în iunie 2016 deţine Președinția-în-Exercițiu a OCEMN. Reprezentanţii statelor-membre ale OCEMN, şi anume; Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R.Moldova, România, Serbia și Turcia sunt invitaţi. E cunoscut de asemenea că Ministerul Afacerilor Externe FR planifică să invite la aceste acţiuni în cadrul APCEMN şi reprezentanți a administraţiei din Crimeia anexată, precum și Clubul Internațional al Mării Negre în care întră şi orașe situate pe teritoriile statalitatea cărora din punct de vedere al dreptului internațional sunt nerecunoscute (Sokhumi, Tiraspol, Yalta, Sevastopol, Feodosiya).
Oficial, în tîmpul ședinței, trebue să fie adoptată o decizie despre crearea unei baze legislative a cooperării economice, comerciale, sociale și culturale. Dar luînd în consideraţie ultimele acțiuni ale Rusiei în regiunea Mării Negre, nu e greu de presupus că Moscova la fel are intenţii să folosească acest forum pentru legitimizarea acțiunilor sale de răspîndire a prezenței sale militare în Marea Neagră și totodată să obţină susținerea statelor-membre ale OCEMN în problema Crimeei.
Cât de realiste sunt aceste planuri?
Totul depinde de bunul simț. Ironia constă în acea că în ciuda acțiunilor ilegale ale Rusiei în Peninsula Crimeei și anexarea ei ilegală şi, ca urmare înrăutăţirea în general a situaţiei de securitate în regiunea Marii Năgre, Rusia cu cinism propune de “a nu politiza” OCEMN și să nu să se atingă probleme referitoire la reglamentarea divirgenţelor teritoriale și de securitate. Rusia de fapt propune altor țări să ignore acel fapt că, pentru prima oară de la sfârșitul celui al Doilea Război Mondial, prin forța armelor a fost ocupat un teritoriu a unui stat suveran. În același timp, Rusia declară intenții de a susţine dezvoltarea coopererii între UE-OCEMN pe principii egale și reciproce în aşa domenii ca: transportul, securitatea mediului încurăjator, de inovaţii, de tehnologii informaționale, combaterea terorismului și a crimei organizate. Toată acesta, desigur, este important și merită atenția, dar în circumstanțe diferite.
Doarece securitatea Crimeei și a regiunii Mării Negre sunt noţiuni dependente una de alta, examinarea problemelor de securitate şi dezvoltare a unei intregi regiuni, fără problema Crimeei, este imposibilă și necorectă. Toate statele- membre OCEMN sunt cointeresate în restabilirea stabilităţii în regiunea Mării Negre. Dar aceasta este imposibil pînă cînd nu va fi restabilită integritatea teritorială a Ucrainei.
Este straniu cînd ţara care deţine Președinția-în-Exercițiu a OCEMN vorbeşte despre dezvoltarea proiectelor regionale de cooperare în timp cînd anume acțiunele ei agresive referitor la alt stat au dus la destabilizarea în întreaga regiune. Cu anexarea Crimeei Rusia a încălcat nu numai dreptul internațional, integritatea teritorială a Ucrainei, dar şi principiile fundamentale ale OCEMN referitor “transformării regiunii Mării Negre într-o regiune paşnică, de stabilitate și prosperitate”. În conformitate cu articolul 3 din Carta CEMN toți membrii acestei organizații s-au angajat să “acționeze în spiritul prieteniei și bină vecinătate și întăririi stimei reciproce și încredere, de colaborare între statele-membre”.
Luînd in vedere cele de mai sus vrem să accentuiem atenţia la cea că ţările care vor fi de acord să participe la ședința Adunării Generale a OCEMN în Moscova, de facto, vor fi de acord cu acţiuniile, pe care îşi permite Rusia. In plus, aceasta va pune în discuție declarația Secretarului General al Secretariatului Permanent Internațional al OCEMN Michael Christides despre aceia că OCEMN respectă integritatea teritorială a Ucrainei și a frontierelor ei recunoscute pe plan internațional, privind Crimeea ca o parte integrantă a Ucrainei.
Cu eforturile Moscovei în rîndul de “neprietenoase” sunt “ridicate” deja Georgia, Ucraina și Turcia. După opinia analiștilor e posibil că în regiune pot apărea scenarii noi de conflicte care vor acapăra cele vechi. Ca un exemplu, e necesar de a marca declaraţia agresivă a Moscovei în privinţa desfășurării a sistemului de apărare antirachetă Aegis în baza de la Deveselu, România, sub controlul NATO. Trebue de așteptat la fel activizarea acțiunilor Rusiei în destabilizarea situaţiei în Moldova în ajunul viitoarelor alegeri prezidențiale şi posibil alegerilor parlamentare anticipate. În aşa mod, Moscova se va stărui să creeze o incluziune pro-rusă în “curtea din spate a României”.
Este evident că politica agresivă a Kremlinului în regiunea Mării Negre în privinţa unui şir de state suverane nu poate aduce la atingirea unui rezultat pozitiv în ce priveşte consolidarea cooperării economice în cadrul OCEMN. Dimpotrivă, această situație poate aduce organizația într-un impas și la crearea unor greutăţi suplimentare pentru dezvoltarea unei cooperări eficiente. Acțiunile Rusiei ca o țără-membră ale OCEMN compromit întreaga structură regională, sarcina cereia este de a susţine şi de a dezvolta încrederea și înțelegerea reciprocă în regiune.
Statelele-membre ale OCEMN trebue să demonstreze Rusiei un semnal precis, că încălcînd înţelegerilor internaționale care sunt obligatorii pentru toţi, ea nu are dreptul să afirme că acţioneaze în interesele tuturor state- memre a OCEMN şi cum declară Ministrul Rus Afacerilor Externe S.Lavrov, Rusia e cointeresantă în dezvoltarea organizaţiei în respectarea Carte ei.
Guvernele ţărilor din regiunea Mării Năgre trebue sa-şi dea seama că participarea în a 47-a sesiune plenară a Adunării Generale a APCEMN la Moscova poate fi privită ca o susţinere a politicii agresive a Rusiei. În această situaţie statelor-membre a OCEMN le este necesar de a se gîndi la participarea în aşa fel de şedinţe sub egida unii stat-agresor sau în cele din urmă să-şi micşorească nivelul reprezentativ la această şedinţă dîn Moscova. Prin aceasta dedînd semne conducerei ruse că statele-memre, ca subiecte a dreptului internațional, n-au intenţii să între în influenţa politicii Kremlinului, care ignoră principiile dreptului internaţional.

radu67
Vizitator


Sus In jos

Perspectivele cețoase ale Empty Dintai scuze

Mesaj  Ghita_Bizonu' Joi Iun 02, 2016 8:05 am

pentyru intraziere. Dar cum pe aici este multa inghesuiala .. nici eu nu prea mai trec!
Apoi multumesc ptr articol. E bun. Asa cum bine observi rusii sunt exceptionali de buni in a juca o politica schizoida incalcand cam toate principiile pe care le invioca cu foc in timp ce le incalca!

As mai metina ca ideea ta cu neparticiparea la Mosciva sau mcara scaderea reprezentaivitaii e buna rau. Rusia s-ar simti basicata dar cam fara motive sa se ":exterirorizeze"

Totusi, poa ti se poa parea surprinzator eu nu consider ca Putin  ne ameninta. Cel mult ca "face niste precizari"  . adica cam ridica praful dand din gura. Si asta ptr ca ptr mine a fots clar di prima ca "facilitaile" de la Deveselu vor atrage niste contramasuri rusesti, Sa it mai zic un "mic secret" - in mod normal Romania are dedicate cateva focosase ucleare rusesti! Asta si fara Deveselu !
Astfel de crestii sunt "in ordinea fireasca" a agndirii politco-militare. Cu aplicatie la Deveselu...
D. "restrange"  "libetrtatea" de actiune a Rusiei. Deci ptr ca Rusia sa isi pastreze "optiunile" trebuieste sa ia "masuri" . Adica Deveselu devine tinta prioritara. Trebuieste distrus inaintea opricarei "miscari semnificative" . Distrigerea se realizareaza pri folosirea unei incarcaturi "tactice" ( asta inseama de la juma de kilotona la vreo 2-4 "hiroshime".  Se poa realiza si cu o rama cu neutroni ) Vectorul cel mai prbabil o rachjeta de craaziera trasa de pe avion de la o dostanta de 100-150 km de granitele Romaniei [NATO])

Scenariu destul de putin probabil .. findca ar inseman ca Rusia isi cvoncentreaza efortul ispre Balcani (duap parerea mea, strict personala bazata doar pe harta , cam unicu motiv al Deveselu este protejarea bazei Bondsteel)
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum