Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Mai prosti decat vita din grajd! (2)

In jos

Mai  prosti decat vita din grajd! (2) Empty Mai prosti decat vita din grajd! (2)

Mesaj  Ghita_Bizonu' Dum Ian 15, 2017 1:21 pm

Poate ati observta ca zilili astea mai geroase au fost unele probleme cu consumul de energie. Electricitate. Moristile de vant din Dobrogea au cam somat asa ca s-a facut apel la Complexului Energetic Oltenia care "duduie" la propriu si figurat. Desi nu de mult unii doreau sa il cam inchida si nprpc ca a intervenit "raul" de Ponta (care ca premier nu a fost prea rau ca politician ... tont nene TONT!)
Poate mai tineti minte - daca ati aflat- cum exportam noi energie "curata"  suvbemtionat curat-murdar de romanu de rand spe beneficul Ungariri, Solvaiei si dublul beneficu al Cehiei ..

Sper sa va prefaceti ca veti fi  avut rabdarea de a prcurge urmatoarea poveste de succes. O tara , si ea ex socialista, este azi , fericita propretara a celei mai mari companii publice din Europa Centrală și de Est care ii aduce si o groaza de bani , zeci de miliarde euroi anual.
ČEZ a.s. (în cehă: České Energetické Závody, în română: Centralele electrice cehe) este o companie cehă multinațională de stat cu sediul la Praga. ČEZ este sociatatea-mamă a Grupului CEZ, care este format din 137 de companii (inclusiv ČEZ a.s.), 96 dintre acestea aflându-se în Europa. Activitatea sa de bază este producerea, distribuția, comercializarea și vânzarea de energie electrică și termică, comerțul și vânzările de gaze naturale, precum și extracția cărbunelui. ČEZ Group opereaza, de asemenea, în Bulgaria, Germania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Turcia.
CEZ  avea  venituri totale de aproximativ 200 de miliarde coroane în 2010 (cca 1.146,788 miliarde RON in 2010)  ČEZ este cel mai mare producător de electricitate din Republica Cehă .

Compania ČEZ a.s. a fost înființată în anul 1992, când Fondul Național de Proprietate a transformat fosta întreprindere de stat „České Energetické Závody” într-o societate comercială pe acțiuni care azi este listată la bursele din Praga, Varșovia și Frankfurt și face parte din indicele PX. Din 1992 si pana la sfârșitul anilor 90, parcul de centrale electrice deținut de ČEZ a fost modernizat și extins treptat.[9] În 1993, 27% din acțiunile societății au fost vândute prin intermediul sistemului de vouchere, iar doi ani mai târziu, în 1995, au mai fost vândute alte șase procente.

Din anul 2001, guvernul ceh a început demersurile pentru alegerea unui investitor strategic care să preia pachetul majoritar de acțiuni deținut de Fondul Național de Proprietate la ČEZ și alți șase distribuitori regionali. Valoarea totală a tranzacției se ridica la aproximativ 300 de miliarde de coroane. Printre cei nominalizați se numărau Electrabel din Belgia, Électricité de France, Enel din Italia, Iberdrola din Spania și International Power din Regatul Unit, care au format un consorțiu alături de compania americană NRG Energy. Însă decizia de a vinde tot pachetul odată a descurajat potențialii cumpărtori care nu au reușit să îndeplinească cerințele guvernului. Ca urmare, pe 9 ianuarie 2002, guvernul ceh a abandonat planul de privatizare.

În 2003, ČEZ a.s. a fuzionat cu mai mulți distribuitori regionali de energie electrică (Severoceska energetika, Severomoravska energetika, Stredoceska energeticka, Vychodoceska energetika și Zapadoceska energetika), formând Grupul CEZ. La mijlocul anilor 2000, guvernul a declarat că intenționa să vândă un pachet de 16% vânzarea a 7%. Ca și în celelalte dăți, demersurile nu a fost finalizate, iar compania a fost nevoită să răscumpere acțiunile de pe piață, sporind astfel cota guvernului.
Intre doua incercari nereusite de provatizare în  anul 2005 CEZ , propretate a statului ceh , a "privatizat" Electrica Oltenia  cumparand pachetul majoritar de acțiuni de 51%  de la Statul Român . Valoarea totală a tranzacției s-a ridicat la 151 milioane Euro. AIr in Oltenia cer sa faca cehu? Aplica normele normale cle MittelORRORpeanului kakanesc asa cum invata del de la Habsgurgi . . Adica CeZ a introdus în factura curentă şi estimările de plată pentru următoarele două luni, rezultând o sumă totală de plată mult mai mare decât cea la zi. Deşi obligaţia de plată viza doar factura curentă, este de presupus că mulţi clienţi, în necunoştinţă de cauză sau mizând pe bunacredinţă a furnizorului, au decis să achite tot ce era înscris în factură, creditând astfel compania, cu dobândă 0, pe două luni în avans.
http://www.economica.net/cez-oltenia-a-fost-amendata-de-anre-cu-500-000-de-lei-pentru-facturarea-in-avans-a-energiei-vanduta-clientilor_113267.html#ixzz4VomYSaAx.
Si findca pofta vine mancand  CEZ a cumparat si TMK Hydroenergy Power, care detinea patru microhidrocentrale in zona Caras-Severin si era controlata de combinatul siderurgic TMK-Resita. TMK Resita este/era un grup cu capital rusesc.
Apoi a construit - tot ca "privat"  parcu ala de la Fântânele-Cogealac .. bazandu-se pe niste subventii mai mult decat generoase . Platote de boii din Romania binemteles!!! Si cu banii din "certificate verzi"  doreau sa construiesca 2 grupuri electronucleare la Temelin!
Capacitatile CEZ au evolut si ele dupa cum uremaza : 30 iunie 2004, CEZ dispunea de o capacitate instalată de 12.297 MW si 17.855 angajați. Vânzările de energie electrică au fost de 68 TWh în anul 2004. În mai 2010, CEZ avea aproape șapte milioane de clienți și un portofoliu al capacității instalate de peste 14.300 MW, activând în 11 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. În anul 2010, grupul ČEZ a produs și a vândut o cantitate de 61.952 GWh.

Dar ati retinut ? În ciuda numeroaselor demersuri de privatizare, guvernul ceh, prin intermediul ministerului de finanțe, rămâne acționarul majoritar al ČEZ. La data de 25 mai 2011, acționarii societății erau:
   Ministerul de Finanțe al Cehiei - 69,78 %
   Alte persoane juridice - 2,78 %
   Persoane fizice - 4,36 %
   Administratori de active - 23,08 % printre care :
   Chase Nominees Ltd. (4.83%)
   Citibank Europe plc (4.8%)
   Private individuals (4.31%)
   Československá obchodní banka (4.17%)
.

Astfel ČEZ a devenit este cea mai mare mai mare companie furnizoare de servicii publice și cea mai mare companie publică din Europa Centrală și de Est.
CEZ opereaza in prezent :
centrale nucleare
       Temelín (2000 MW - 2 * 1000)
       Dukovany (2000 MW - 4 * 500)
   centralele electrice pe bază de cărbune
      termocentrala Dětmarovice (800 MW - 4 * 200)
      termocentrala  Hodonín (105 MW - 50 + 55) (a treia cea mai mare centrală electrică din lume pe bază de biomasă )
       termocentrala Chvaletice 800 MW - 4 * 200)
      termocentrala  Ledvice (330 MW - 3 * 110)
       termocentrala Mělník (770 MW - 2 * 110 + 500)
       termocentrala Počerady (1.000 MW - 5 * 200)
       termocentrala Poříčí (165 MW - 3 * 55)
      termocentrala Prunéřov (1,490 MW - 4 * 110 + 5 * 210)
       termocentrala Tisová (295 MW - 3 * 57 + 125 + 13)
       termocentrala Tušimice (800 MW - 4 * 200)
      termocentrala Elcho (Polonia, 220 MW - 2 * 110)
       termocentrala Skawina (Polonia, 492 MW)
       termocentrala Varna  (Bulgaria, 1,260 MW - 6 * 210)
   centrale hidroelectrice
       Lipno (122 MW)
       Orlík (364 MW)
       Kamyk (40 MW)
       Slapy (144 MW)
       Štěchovice (23 MW)
       Vrane (14 MW)
       Střekov (20 MW)
   lacuri  cu acumulare prin pompare
       Dalesice (450 MW)
       Dlouhé strane (650 MW)
       Štěchovice (45 MW)

   centralele electrice eoliene
       parc eolian  Fântânele  (România, 600 MW, cel mai mare din Europa
   centrale electrice solare
       parc solar  Mimon (18 MW)
       parc solar   Ralsko   (38 MW)
       parc solar  Ševětín  (30 MW)
       parc solar  Vranovská Ves (16 MW)
Plus maruntisuri ca alea de langa Resita
(materialul de mai sus este preluat din quaistital din Wiki  ...)

Nou ? Noi ce am facut ?
Am urlat jos mastodontii si am impartit, subimpartit si rasimpartit ce aveam
Din Wiki :

Regia Autonomă de Electricitate (RENEL) este o fostă companie de stat, înființată în anul 1990, luând locul "Departamentulul Energiei Electrice și Termice" (DEET) - fost "Ministerul Energiei Electrice" (MEE) în perioada regimului comunist.

Societatea deținea toate activitățile în domeniul curentului electric în România: producție, transport, distribuție.

În anul 1998 RENEL este desființată prin împărțirea în:

   Compania Națională de Energie Electrică CONEL S.A.
   Societatea Națională Nuclearelectrica S.A.
   Regia Autonomă pentru Activități Nucleare.

CONEL avea în componență componență trei filiale:

   S.C. Termoelectrica S.A. - pentru producerea de energie electrică și termică în termocentrale
   S.C. Hidroelectrica S.A. - pentru producerea de energie electrică în hidrocentrale
   S.C. Electrica S.A. - pentru distribuția și furnizarea energiei electrice

Compania Națională de Electricitate (CONEL) este o fostă companie de stat înființată în anul 1998 prin reorganizarea RENEL.

CONEL avea în componență componență trei filiale:

   S.C. Termoelectrica S.A. - pentru producerea de energie electrică și termică în termocentrale
   S.C. Hidroelectrica S.A. - pentru producerea de energie electrică în hidrocentrale
   S.C. Electrica S.A. - pentru distribuția și furnizarea energiei electrice

În anul 2000 CONEL, a fost împărțită în următoarele societăți comerciale independente aflate integral în proprietatea statului:

   S.C. Termoelectrica S.A.
   S.C. Hidroelectrica S.A.
   S.C. Electrica S.A.
   C.N. Transelectrica S.A., cu rol de Operator de Transport și Sistem, având ca filială cu personalitate juridică S.C. OPCOM S.A.

Ca efect al acestei împărțiri, CONEL a fost desființată.
Adica invers decat ce au facut cehii (daca tineti minte ) care in 2003 au pus impreuna distribuitori regionali de energie electrică cu producatorii.
Adica dintr-un mastodont deja cam mamut au obtinut ceva mai dinosaurian ori ceva gen  Indricotherium sau macar dinoterium  .
Si al dracului de greu de privatizat.
Noi ?
Noi si "mai bine" am despartit vanzarea de productie si am obtinut cestii ciudate. Oricum  Electrica S.A.  aia care face comertu avea  in 2014 11.740 angajați   fata de   30.100 in 2002 si nu mai vine incastaoru la usa. Iar la Electrica Muntenia Sud, Electrica Banat, Electrica Dobrogea sefu este ENEL  (italian) , la Electrica Moldova sefu este EON (nemtii) si cum am scis CEZ are El;ectrica Oltenia...
Adica unii cu muncva latii cu baniio.
Sa nu mai zic ca modul in care vindem energia este ceav de groaza ...
De exmplu Hidorelectirca vinde f ieftin.. asta de obiciei este cumpratat de cine treb si vanduta in Straonezia. Eu , tu , vecinii nostri , noi romanii cau prosti platim insa de ne stingem cea mai scumpa energie! Aia a termocentralelor!
Si juite asa era sa bagama in opmanat Hidorelectrica ..
Normalul ar fi ca intreaga productie sa fie intr-o singura firma (ca la CEZ, E.ON, ENEL) si sa se vanda la un pret cel putin "ponderat" daca nu la pretul maxim posibil - ca aici se aplica "renta diferntiata" (vezi https://adriannastase.ro/2012/05/27/destul-2/comment-page-2/#comment-144338) si sa castigam o multime de bani . Noi nu diversi straini (unguri, cehi, sarbi, bilgari, greci cam toti s-au infruptata din cea mai teftina energie romaneasca .. spre folisul li si a cativa "baieti destepti"

Dar la noi ca la nimeni!

Noi facem totul pe dos, intelijentii neamului ne iecsplica ca asa este normal "ca afara"  si noi ... am plecat ca favoriziti si am ajuns codasii codasilor!

Uite d'aia va zic ca la noi cei mai boi dintre boi nu sunt in staul! Ci pe Calea Victoriei si in Piata Victoriei (asupa romanilor!)
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum