Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Mai prosti decat vita din grajd .....

In jos

 Mai prosti decat vita din grajd ..... Empty Mai prosti decat vita din grajd .....

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mar Apr 04, 2017 7:12 pm

Mai prosti decat vita din grajd .....

Candva , pe vremea cand inca nu aveam chelie tara noastră a avut şi unităţi de metelurgie neferoasă, arondate minelor de cupru, argint, aur etc., dar au fost scoase din funcţiune în anii ’90, pe motiv că zăcămintele româneşti de toate tipurile s-au epuizat. După ce a fost închisă metalurgia neferoasă şi toate minele, a început privatizarea zăcămintelor despre care se spusese că s-au epuizat.
A sa nu uit - si uneori se maiinmpla sa rafinezi cupru si sa obgtii si unele impuristtai - de exemplu ar si argint ! La Baia Mare de ex. unde obectu muncii si poluarii era cuprul insa ce sa ii faci maio pbtineau catva zeci de kile de aur si ceva quinatle de argint.

In anul 2013, România a început să exporte minereu de cupru (în loc de cupru) de la Roşia Poieni. Acolo se află 60% din zăcămintele de cupru ale țării. Conform Enciclopediei Economiei Resurselor Minerale din România, cantitatea totală de cupru curat din subsolul ţării noastre este de aproximativ 9 milioane de tone – din care aproximativ 5 milioane de tone sunt la Roşia Poieni. Cuprul se tranzacţionează la valoarea de aproximativ 4.450 de euro pe tonă. Dacă socotim, aflăm că cetăţenii României au la Roşia Poieni un zăcământ care valorează 22,3 miliarde euro. Ce se întâmplă concret la Roşia Poieni? Oficial se vând 331.890 de tone de concentrate de cupru, despre care actele nu spun ce conţin de fapt. Este secret! Suma pe care România ar urma să o câştige din această afacere ar fi de aproximativ 300 de milioane de euro.

De ce este secret? Pentru că în realitate zăcământul de la Roşia Poieni conţine, pe lângă cupru, şi o cantitate de 85 de tone de aur curat! Demn de reţinut este faptul că minereurile de cupru din România sunt de tip hidrotermal, care conţin şi aur (Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România, Editura Agir, 2014).
Preţul  de concentratului  de cupru este de 880 de euro pe tonă !
Menţionăm că acest concentrat de cupru este, tehnic, produsul prelucrării primare a minereului scos din mină. Concentratul vândut este transportat în afara României, unde intră în unităţile de metalurgie a metalelor neferoase, pentru a separa cuprul pur, aurul pur şi alte minereuri neferoase care se găsesc în minereu.
http://m.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/secretele-%E2%80%9Ebibliotecii-de-piatra%E2%80%9C-a-romaniei-407923

Mde ... Din Wiki
Roșia Poieni este o exploatare de suprafață de cupru din Munții Apuseni, situată la 90 km nord-vest de Alba Iulia și 7 km la sud de Râul Arieș, în comuna Lupșa. Exploatarea carierei a început în anul 1978, în zona Abrud-Musca-Bucium a apusenilor, producția de cupru începând în 1983.[1]

Este cel mai mare zăcământ diseminat de cupru și aur din România[2], rezervele sale reprezentând 65% din totalul cantității de cupru din România. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an[3], fiind exploatată de compania de stat Cuprumin.

Numa din greseala inca de stat.
Cuprumin Abrud este o companie din România al cărei principal obiect de activitate îl constituie extracția de minereuri metalifere neferoase[1]. Activitatea principală a Cuprumin este extracția și prepararea minereurilor cuprifere din zăcământul Roșia Poieni, cu valorificarea concentratului cupros și a metalelor prețioase, care în prezent este concesionată altor firme: Energo Mineral, Cuprom și Ipronef[1]. În prezent (noiembrie 2008), în sarcina societății au rămas numai activitățile secundare, respectiv: extracția andezitului și calcarului pentru construcții, derocare cu explozivi, transport de marfă și persoane. Societatea nu deține obiective miniere a căror închidere a fost aprobată prin hotărâre a Guvernului[1].

 Mai prosti decat vita din grajd ..... Cariera_2358x832

Compania a fost lansată la privatizare în 28 mai 2008, la prețul de pornire de 25 milioane euro, dar procesul a fost întrerupt în urma preconsultării oficialilor europeni, potrivit cărora privatizarea planificată nu respectă regulile privind ajutorul de stat[1]. A doua încercare de privatizare a fost realizată în noiembrie 2008, la prețul de pornire de 27 milioane euro[1]. În decembrie 2008, încercarea de privatizare a fost anulată din cauza situației economice nefavorabile[2].

În noiembrie 2009, după mai bine de un an de inactivitate, activitatea a fost repornită[3][4]. În martie 2010, Cuprumin avea 420 de angajați și producea 400 de tone de minereu de cupru pe lună[3][4].

Zăcământul de cupru de la Roșia Poieni este estimat la 900.000 de tone (60 la sută din rezerva României de cupru), lucru care permite continuarea exploatării pe o perioadă de cel puțin 20 de ani[5].

În martie 2012 firma Roman Copper Corp. Canada a fost declarată câștigatoare a licitației pentru preluarea integrală a capitalului Cupru Min, deținută de Ministerul Economiei.[6]
Dar nu a tinut cestia cu firma Roman Copper Corp. Canada

Istoria Combinatului Phoenix din Baia Mare începe în 1907. La început a fost o fabrică de acid sulfuric, construită de doi oameni de afaceri Oscar si Artur Weiser. Se tot dezvoltă, iar în 1925 devine combinat. Apoi, drumul cunoscut: au venit comuniştii la putere şi a fost naţionalizat.

În aşa numitele vremuri buni ale sale, la combinat lucrau peste trei mii de angajaţi. Aici se produceau, anual, 40 de mii de tone de cupru, 120 de tone de argint şi 12 tone de aur. De altfel, dezvoltarea industriei miniere în zonă e principala cauză a exploziei demografice din Baia Mare - de la 25 de mii de locuitori, după cel de-al doilea război mondial, oraşul ajunsese, în 1990, la o populaţie de 150.000 de oameni.

În 1998, combinatul ajunge în proprietatea Allied Deals, un concern anglo-indian. Preţul tranzacţiei: 37 de milioane de dolari, sumă în care erau incluse modernizări, investiţii în protecţia mediului şi a angajaţilor. Patru ani mai târziu, noul proprietar intră în faliment. Drept urmare, multe dintre prevederii înţelegerii au picat, iar economiştii au calculat că, din toată afacerea, statul român a rămas cu doar 100 de mii de dolari.

În 2003, combinatul devine Cuprom Baia Mare, după preluarea combinatului de către doi bancheri români, pentru o sumă de 3,6 milioane de dolari, adică de zece ori mai puţin decât la prima vânzare. Ceea ce ar fi trebuit să însemne renaşterea Combinatului Phoenix a devenit un alt pas către închidere.

"Situaţia s-a stricat de tot, de tot. Nu erau nici echipamente de lucru la locul de muncă, condiţiile erau tot mai grele. Nu se făcea, nu se făceau reparaţii capitale cum erau înainte, în fiecare an, înainte de privatizare", îşi aminteşte Ioan Coza, liderul Sindicatului Liber Cuprom.

Inevitabilul se produce în 2009......când societatea Cuprom intră în insolvenţă, iar ultimii 190 de angajaţi rămaşi sunt disponibilizaţi.
http://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/combinatul-cuprom-din-baia-mare-drumul-de-la-aur-la-fier-vechi-367070

In Wiki datele despre Cuprom sunt periate.. Ai jura ca inca mai produce dar se pare ca sunt in falimet

Deci cam asa vindem concetrat de minereu ...
Inainte la desfintata unitate din Baia Mare se produceau  anual
-  40 de mii de tone de cupru, pretul  actuak se pare ca se invarte la 4.000$ pe tona
- 120 de tone de argint nu stiu pretu da de cadn cu fotografia digitala cerea a sdaut xdramatic
- 12 tone de aur ... la un pret de cca 34 milionae euro tona
Si mai erau biste oameni care munceau adica contribuiau cu impozite la stat, plateau CVAS samd.
Ma rog era poluare.
Poluare care acu s-a mutat la aia care prelucreza concentartul de ineru de arama si au neczuri cu nsite tone de argiont si aur care le impurifica arama.

Curiozitatea mewa este insda alta : nu cumva noi importam acum cupreu metalic sau produse din cupru care inainte le faceam noi ? Si daca da la ce pret?
SI se mai supra unii ca Serbanescu zice ca e colonialism iar pe acad Giurascu de nationl-comunism ...

SI ne miram ca suntem saraci ... Poa din "impuritaile" alea :
- 12 tone de aur ... sa zicem ca am  hotarat sa  nu facem nimic .. Dar macar am putea dauri fiecarei femei din Romania un lantisor subtire .. anual! Nuam de 1 gram da de o martie "din partea Statului deragele noastre"

- 120 de tone de argint ... adica 120.000.000 grame numa bune sa bati 24.000.000 de piese tip Uniunea LAtina :
 Mai prosti decat vita din grajd ..... 2e40902463fac3f167f3006b20a58b91-5724622-235_235_11
Sau sa zicem sa lansezi moneda Bizonu Miopritic luand model pe asta
 Mai prosti decat vita din grajd ..... 440px-2010-WY_Unc
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum