Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Locul unde intlectualii s-au intalnit cu hoti

In jos

Locul unde intlectualii s-au intalnit cu hoti Empty Locul unde intlectualii s-au intalnit cu hoti

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mar Aug 29, 2017 4:01 pm

De prin presa adunate Locul unde intlectualii s-au intalnit cu hotii


Compania Naţională a Uraniului este o entitate aflată sub coordonarea Ministerului Energie care exploatează rezervele de uraniu ale Romaniei. De caţiva ani, CNU se află pe marginea prăpastiei, in primăvara acestui an minerii declanşand un conflict de muncă din cauza faptului că nu işi mai primiseră salariile de trei luni de zile. Cum a ajuns CNU in această situaţie? Compania nu are voie să vandă uraniu romanesc in afara ţării, singurii ei clienţi fiind Nuclearelectrica (SNN) şi Rezervele de Stat. Problema este că de la finalul lui 2015, Nuclearelectrica nu a mai cumpărat nici măcar un gram de uraniu romanesc, compania motivand rezilierea contractului prin faptul că CNU nu şi-a indeplinit obligaţiile contractuale, dar şi prin preţul mai mic oferit de o altă firmă.


Aşa am ajuns să importăm uraniu de la Cameco Inc. SUA . Ceea ce este mai ciudat este faptul că această companie a fost calificată de SNN incă din anul 2008, "pentru a gestiona riscul de dependenţă faţă de un singur furnizor sau faţă de o insuficienţă in materia primă necesară, aşa cum se intamplă in prezent".

In traducerea liberă inseamnă că in 2008, SNN a calificat o firmă străină pentru a livra uraniului pentru Cernavodă pentru a-şi reduce dependenţa de o companie romanească, deşi ambele au fost gandite să funcţioneze impreună intr-un sistem integrat de extragere, prelucrare şi utilizare a uraniului. Anul trecut, Ministerul Energie, in subordinea căruia se află şi CNU, dar şi SNN, a trimis corpul de control la Nuclearelectrica pentru a verifica cum s-a ajuns in această situaţie aberantă. La momentul respectiv, cei de la Nuclearelectrica au spus că au decis să incheie contracte pe termen scurt, respectiv pe şase luni, cu cei de la Cameco pentru a da posibilitatea CNU de a implementa măsurile de redresare, care ar conduce la menţinerea ciclului integrat, astfel incacat şi CNU să poată participa la o licitaţie pentru incheierea unui contract pe termen lung (4 ani).

http://evz.ro/producem-uraniu-nuclearelectrica-canadian.html

"ai  ba Bizoane cu intelctualii, ba?
Pai ce sa am : riscul de dependenţă faţă de un singur furnizor in cazul asta era camk ca riscul de a fi dependent de ce iti gateste nevasta ... Risc ceva mia acceptabil decat 7-9 lei ptr o ciorba in piata Minis ! Pricepeti ? Trebe sa fii teleptual sa iti inchipui ca este mia sigur furnizorele din Ca ne va pas decat ala din tara ta!

Deci in 2008, SNN a calificat o firmă străină pentru a livra uraniului pentru Cernavodă pentru a-şi reduce dependenţa de o companie romanească . Si ce a urmat?

Prin HG 1.009/2009, stocul de concentrate tehnice de uraniu constituit la Feldioara în perioada 1993-2008 a fost transmis fără plată din proprietatea privată a statului în patrimoniul CNU. În schimb, contravaloarea concentratelor tehnice de uraniu devenea obligație bugetară pentru companie, de virat la bugetul de stat, la nivelul prețului stabilit pentru concentratul de uraniu în diuranat de sodiu, transferat anterior. "Informațiile cu privire la cantitatea și valoarea stocului de uraniu nu pot fi menționate", se menționa în nota de fundamentare a HG.
Într-un control derulat în 2012, Curtea de Conturi a constatat că CNU a constituit și virat eronat la bugetul de stat obligațiile aferente contravalorii concentratelor tehnice de uraniu transmise fără plată, din domeniul privat al statului în patrimoniul companiei, respectiv la un nivel inferior valorii cu care s-a făcut descărcarea din gestiune, fapt ce a condus la diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 51,263 milioane lei. Curtea de Conturi a dispus plata diferenței de către CNU. Compania a contestat decizia Curții în justiție. În noiembrie anul trecut, CNU a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmare a acestei decizii, CNU a fost nevoită să recalculeze prețul pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu livrate Nuclearelectrica, astfel încât acesta să acopere atât obligația bugetară prevăzută de HG 1009/2009, conform modului de calcul reglementat, cât și costurile de obținere a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu din prelucrarea concentratelor de U3O8.
"Până la punerea în aplicare a deciziei irevocabile a ÎCCJ, ponderea obligației la bugetul de stat din prețul de vânzare către SNN a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, a fost de 10%, comparativ cu 80% după aplicarea acesteia. În cadrul negocierilor cu SNN nu s-a ajuns la consens privind acceptarea noului preț, astfel că, CNU SA s-a aflat în imposibilitate de a mai livra marfa la prețul din contract, care nu acoperă obligațiile la bugetul de stat și costurile de producție. În aceste condiții SNN a reziliat contractul cu CNU SA", arată compania.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ce-urmeaza-pentru-compania-nationala-a-uraniului-inchidere-insolventa-privatizare-sau-fuziune-cu-nuclearelectrica-15395752

Deci cam asa - rezerva de stat a fost transmisa fără plată insa "contravaloarea concentratelor tehnice de uraniu devenea obligație bugetară pentru companie, de virat la bugetul de stat"  adica fara plata acu' da'  in rate mai tarziu


Compania Naţională a Uraniului (CNU) este o altă companie de stat din energie aflată în colaps. Societatea este singurul producător de uraniu din Europa şi furniza materia primă pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă. Aceasta a ajuns în criză după ce a pierdut un proces cu Curtea de Conturi şi a fost obligată în justiţie să plătească o serie de sume. În total, au fost calculate provizioane în valoare de 125,7 milioane de lei, astfel că societatea a înregistrat în 2015 pierderi de 138 de milioane de lei. Din cauza provizioanelor, societatea a fost forţată să crească preţul concentratului de uraniu pe care îl livra către Nuclearelectrica, singurul său client. Iar din cauza majorării de preţ, Nuclearelectrica a semnat un contract cu societatea Cameco, din Canada. Mina de uraniu de la Crucea, din judeţul Suceava, este aproape epuizată, iar CNU ar trebui să deschidă o nouă exploatare, în judeţul Neamţ, unde a fost descoperit un zăcământ important. Însă investiţia este una de mare valoare, cu termen de realizare de câţiva ani. De asemenea, din cadrul CNU au dispărut efectiv două fabrici de la Feldioara, în judeţul Braşov, care nu mai există fizic pe amplasament, dar care apar în continuare în acte. Gelu Mărăcineanu, directorul general al CNU până de curând, a declarat că prejudiciul este de 47 de milioane de dolari. Pentru a repara cât de cât situaţia, Ministerul Energiei propune acordarea unui ajutor de stat de 62 de milioane de lei companiei. Condiţia este ca, în termen de şase luni, societatea să depună un plan de restructurare. În caz contrar, va trebui să restituie ajutorul. Împrumutul se va acorda după ce va fi aprobat de Comisia Europeană şi va fi livrat în două tranşe: 47,2 milioane de lei şi 14,8 milioane de lei. Banii vor proveni din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Această soluţie a fost încercată în 2015 şi cu Complexul Energetic Hunedoara.

Citeste mai mult: adev.ro/oe4aig


Nuclearelectrica a încheiat în 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabila de UO2 cu Compania Nationala a Uraniului pentru o perioadă de 36 de luni la un preț de 475 lei/kg UO2, preț ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situații justificate. Timp de 2 ani, CNU a livrat, conform contractului, UO2 la prețul negociat de 475 lei/kg UO2. În noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la prețul negociat și agreat cu SNN de 475 lei/kg și a pus în vederea SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015. Din punct de vedere al asigurării funcționarii FCN Pitești și operării CNE Cernavodă în condiții sigure, refuzul livrării de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare și a clauzelor contractuale, reprezintă un risc major în continuarea funcționarii FCN Pitești și operării normale a CNE Cernavodă, risc pe care SNN, companie care asigură 20% din necesarul de consum de energie al României, trebuie să îl gestioneze într-o manieră foarte responsabilă și cu respectarea condițiilor legale, precizează reprezentanții Nuclearelectrica. Din punct de vedere economico-financiar, prețul ofertat de CNU a fost mult peste prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract între SNN și CNU în anul 2014, adică un preț de 840 lei/kg UO2, imposibil de susținut financiar de SNN, care este o companie listată pe piață de capital, care respectă legislația aplicabilă, o astfel de majorare neputând fi justificată financiar și legal în acest context.
[......................]

Compania Națională a Uraniului (CNU), singurul producător de uraniu din România, a intrat într-un proces de curățare internă și restructurare, fiind anunțate disponibilizări colective. Se discută că 700 din cei 1.200 de angajați să fie disponibilizați în acest an. Din 2011, compania de stat nu a mai primit subvenții, exploatările la zăcămintele din Bihor și Banat au fost oprite. Iar proiectul privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheș-Grinties, județul Neamț este blocat. Ministerul Energiei vrea să păstrarea întreg ciclu nuclear în România, prin restructurarea CNU, având în intenție deschiderea de noi exploatări de uraniu.”Este o situaţie delicată la CNU pe care sperăm să reuşim să o gestionăm. Încă există o relaţie cu Nuclearelectrica pe anumite segmente, dar toate aceste relaţii trebuie să respecte principiul comercialului’, a declarat recent Corina Popescu, Secretar de Stat în Minsiterul Energiei. Potrivit declarațiilor directorului general al Companiei Naționale a Uraniului, Gelu Mărăcineanu, în aprilie au fost transmise către DNA trei sesizări penale. Prima vizează dispariția unor utilaje și echipamente din cadrul fabricilor pe care le deține CNU la Feldioara pentru prepararea și rafinarea uraniului. O altă plângere se referă la obligarea companiei să vândă doxid de uraniu la un preț mic, sub costuri, pe termen lung, către Nuclearelectrica. Mărăcineanu susține că deciziile ca CNU să vândă la prețuri sub costuri erau luate la nivelul Consiliilor de Administrație ale companiei. Cea de-a treia plângere penală a fost făcută pentru achiziții de piese la preț supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la circa 2 milioane de lei.

Cititi mai multe pe http://www.investenergy.ro/nuclearelectrica-cnu-decizii-de-business-versus-patriotism-pagubos-cnu-competitie-cu-firma-canadiana-sa-redevina-furnizor-pentru-centrala-de-la-cernavoda/
S-ar putea sa fie si alte implicatii:


Din 2009 exista o prevedere prin care pretul uraniului nu putea fi inregistrat in contabilitate mai mic decat pretul de productie. Si, desi pretul de extractie si transport era in jur de 200 de lei per kg, Compania Nationala a Uraniului a incercat sa fenteze ani de zile bugetul statului cu o suma de 1,94 de lei pe kilogram.

Gelu Maracineanu, director general CNU: Aceasta obligatie bugetara crestea foarte mult si trebuia sa fie inclusa in fundamentarea pretului catre Nuclearelectrica. CNU nu a tinut cont de aceste prevederi. In loc sa viram la bugetul de stat 200 sau 300 de lei, viram doar un leu si 94 si banii aia ramaneau in companie. A fost un furt in buzunarul statului roman, da, un furt care insumat inseamna aproape 250 de milioane de lei.

Acest lucru nu putea fi facut doar de conducerea executiva a companiei. Acest lucru a fost insusit si aprobat atat de conducerea administrative cat si de Ministerul Energiei prin reprezentantii care s-au implicat direct- din 2010 pana 2015 Toti ministri din perioada 2010-2015 au inchis ochii la modul in care bugetul statului a fost prejudiciat. Uraniul era vandut la Nuclear Elctrica sub pretul de cost. Ultimul contract a fost prelungit in ianuarie 2014 la presiunile ministrului de atunci si ale secretarului de stat Daniel Andronache.

 http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/rezervele-de-uraniu-pe-care-romania-e-incapabila-sa-le-exploateze-de-30-de-ani-cum-s-au-furat-250-de-mil-lei-de-la-stat.html
Combustibil ieftin , pret mai mic pentru baietii destepti!


Si stati ca nu e tot!


Mai mult, România este singura țară din Europa de Sud-Est care deține o fabrică care produce apă grea și supergrea de înaltă calitate. Instalaţiile din cadrul sucursalei ROMAG-Prod produc cea mai pură apă grea de uz nuclear din lume, de concentraţii izotopice 99,80 - 99,99%. Circa un sfert din producţia uzinei este livrată în Canada, Coreea de Sud, China, Germania şi SUA, restul mergând la Cernavodă. În domeniul producției de apă grea, alte țări apreciate sunt Canada, Norvegia și India
http://evz.ro/cum-va-arata-romania-nucleara-peste-20-de-ani-839711.html

Bine-nteles si asta este falimentara!!

Si intelectualimea (ca sa rimeze cu p*limea) o da cu energia regenrabila ...
 http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/rezervele-de-uraniu-pe-care-romania-e-incapabila-sa-le-exploateze-de-30-de-ani-cum-s-au-furat-250-de-mil-lei-de-la-stat.html
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum