Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Azi noapte la Prut

In jos

Azi noapte la Prut Empty Azi noapte la Prut

Mesaj  Ghita_Bizonu' Dum Iun 20, 2010 9:09 pm

Astfel am intrat si noi
In al doilea razboi
Haideti, dom'le Maresal
In Moldova si-n Ardeal



Mama isi aducea aminte in fiecare an ca pe 22 iunie a inceput razboiul . Nu am intrebat nicodata ce sentimete a avut . Oricum puternice daca si dupa 50 de ani tinea minte ziua ...
Si am facut prostia de neiertat sa nu intreb cand mai aveam pe cine intreba ...
Din putinul care il stiu.

Familia mamei a fost trezita din somn, batea careva la usa . Unu care predase radioul da "uitase" galena acasa. A anuntat ca incepe razboiul . Nu cred ca au fost prea tristi cu deporati in famile si mama scapata ca prin urechile acului....Ah, da . Stateau in Chisnau .

Tata- Emil - fusese mobilizat . Nu stiu pe unde era divizonu ( ai mei au fost artileristi. Si la artilerie batalionu se cheama divizion) . Alarma in miezul noptii. Agitatia normala, atelarea cailor, incarcarea antetrenurilor si atentie ! Si colonelu (presupun lt colone) anunta : baieti mergem la razboi contra rusilor !! Se pare ca taica-miu a dat un ura de s-au speriat si cai ... (era de langa Cernauti . parintii sai ramasesera dincolo) Si au strigat ura sa-si sparga plamanii cam toti basarabenii si bucovinenii . Au iesit din unitate si au plecat in trap intins. Incepea sa se intrevada lumina zilei , pasarile incepeau sa cante , numa tacanitul ritmic al copitelor , dimineata placuta de vara ... si deodata un zgomot de furtuna!
In razmont, mai sa ia varfurile plopilor multe - poate peste 100 si mai bine - de avioane nemtesti indreptandu-se spre Nord !! Mergeau la Cernauti unde au distrus la sol cca 200 de avioane sovietice
Idem unchii mei Micea si Ioan si dl Guriteanu - tot artileristi - da fara avioane. Ce este ciudat toti isi amineau plecarea .... la fel. Sfarsit de noapte , trapul intins , lumina ce se iveste , pasarile... o atmosfera zau asa idilica .
Unchiu Traian era infanterist . Sublocotenent. Avea in subordine si niste basarabeni . Unul dintre ei a inceput sa urle ca lupu tragand degetul mare pe gat ... a murit din primul asalt dar lichidand cuibul de mitraliera .
Cara Ion era comandant de escadrila . Primisera ordin sa stea langa avioane ... si nu erau chiar fericiti . Si vine ordin sa deschida plicul .... si apoi debandada organiazata a oricarei alarme "pe bune'” La 4 dimineata avioanele (PZL 24 ) fusesera verificate , alimentate si stateau gata de decolare cu pilotii la mansa . Ma rog nu a fpst atunci nevoie de ei, caiamcu l-a luat nus'h ce grup dotat cu Heinkel 112 ....

In Bucuresti ( si alte localitati ) la prima ora s-a anuntat la radio . Si s-a citit si Ordon treceti Prutul ! Apoi au fost pus la radio o inregistrare cu clopotul soborului din Chisnau si multi , inclusiv vitoarea doanna Cara, au crezut ca trupele deja eliberasera Chisanul , ( a fost mai tarziu ).

Ma rog armata a trecut Prutul ceva mai tarziu, dupa 2 saptamani . Si nu mai stiu ce regiment a trecut Prutul ca la balamuc - in picioare in barci ! si cantand Noi suntem romani !! iar ofieterii urlau degeaba adapostiti ! da erau mandri de regimentu lor )

La Chisinau armata sovietica se retragea pe bdul Alexandru - cel Bun sub stapanire romenasca, Virctoriosul sub cea ruseasca, simplu si echivoc Alexandru sub sovietici in 89 - si a fost atacata de Stuka . Mama era chiar in catedrala si slujba s-a tinut acompaniata de urletele Stiucilor in picaj , exploziile bombelor care zguduiau catedrala si din cand in cand se auzeau si nechezatul cailor muribiunzi si urletele ranitilor - cestie care intarea ardoarea rugaciunii )...Cand a iesit - a fost un moment de acalmie a atacului aerian - si ajuns acasa prin carnagiu .... .

Cum s-a terminat stim.
Insa dna Mariusea mi-a spus - daca razboiul incepea cu 2 saptamani inainte fetita mea mai traia .....


RIP
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum