Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Saracia este o incalcare a drepturilor omului

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Saracia este o incalcare a drepturilor omului Empty Saracia este o incalcare a drepturilor omului

Mesaj  Ghita_Bizonu' Lun Apr 19, 2010 8:30 am

http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/047-71384-088-03-14-908-20100325STO71383-2010-29-03-2010/default_ro.htm
Politică socială - 29-03-2010 - 15:05


· 85 de milioane de europeni sunt ameninţaţi de sărăcie
· Salariul minim diferă considerabil de la un stat membru la altul
· Eurodeputaţii au dezbătut posibilitatea introducerii unui venit minim pentru a reduce sărăcia


Anul 2010 a fost declarat Anul european pentru combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale. În prezent, 17% din populaţia UE este ameninţată de sărăcie. Conform participanţilor la evenimentul public organizat săptămâna trecută de Comisia PE pentru ocuparea forţei de muncă, una din modalităţile de acţiune în această privinţă este introducerea venitului minim.
În Europa, salariul minim lunar variază de la 1 641 € în Luxembourg la 123 € în Bulgaria. Acesta reflectă atât nivelul de trai al unei ţări, cât şi sistemul de protecţie socială pus în aplicare.


Şomajul reprezintă una din principalele cauze ale sărăciei, însă sărăcia relativă este de asemenea o realitate care îi afectează pe oamenii care nu au un venit suficient pentru a le asigura un trai acceptabil, şi a căror număr este în creştere datorită crizei curente. Ar putea un venit minim la nivel european să contribuie la lupta împotriva sărăciei?

Aceasta a fost întrebarea adresată în cadrul dezbaterii de săptămâna trecută, organizată de Comisia PE pentru ocuparea forţei de muncă. Eurodeputaţii au ridicat problema garantării unui venit minim pentru cetăţeni, un subiect menţionat totodată în raportul propus de deputatul Ilda Figueiredo (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Portugalia). Pentru dânsa, „nu este nevoie să schimbăm lumea, ci trebuie să facem un pas înainte".

Sergio Cofferati (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, Italia) este de părere că „în prezent, criza va spori sărăcia, dar venitul minim poate deveni un instrument pentru a-i apăra pe cei mai expuşi, precum şomerii".

Sărăcia - o încălcare a drepturilor omului

Conform raportului întocmit de doamna Figueiredo, problema sărăciei depăşeşte politica salariului minim şi ar trebui să presupună garantarea veniturilor minime, care să includă nu doar beneficii, ci şi proviziuni precum accesul gratuit la servicii de bază precum serviciile medicale şi educaţia.
Henri Lourdelle, reprezentantul Confederaţiei Europene a sindicatelor (ETUC) a declarat: „Am generat noi locuri de muncă în Uniunea Europeană, însă tind să fie caracterizate prin condiţii precare". Dânsul a continuat: „în Europa există 20 de milioane de lucrători care nu au un venit necesar pentru asigurarea unor standarde acceptabile în societate" şi s-a declarat în favoarea introducerii unui „instrument care să ofere o garanţie de finanţare [...]".

„O astfel de directivă cadru este necesară întrucât lipsa unor standarde comune a dus la diferenţe mari privind modul în care statele membre abordează problema sărăciei", a spus Elisabeth Lynne (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Regatul Unit).

Cu toate acestea, ideea unui venit minim ar putea întâmpina numeroase obstacole. Dincolo de dezbaterile din Parlament, propunerea ar putea fi blocată la nivelul Consiliului, a avertizat doamna Lynne.

Ştiaţi că...·
17% din populaţia UE este considerată la limita sărăciei, trăind cu mai puţinde 60% din venitul mediu naţional.
· Protecţia socială reduce rata sărăciei cu 32% în UE
· Cele mai afectate state membre din cauza sărăciei sunt Letonia (26%), România (23%) şi Bulgaria (21%)
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect
 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum