Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Reforma din invatamant

3 participanți

In jos

Reforma din invatamant Empty Reforma din invatamant

Mesaj  octaaa Joi Iul 29, 2010 2:39 pm

Vreau sa tratez reforma invatamantului dintr-o cu totul alta directie decat cea prezentata de mass-media(populista), sindicate sau de ministri invatamantului(din anii electorali). Pentru toti acestia, reforma in invatamant s-a rezumat doar la nivelul salariilor profesorilor.
Eu pornesc de la idee ca scopul scolii este in primul rand, acela de a scoate tineri(factorul de productie munca) cat mai competenti pe piata muncii, iar in al doilea rand de a educa si cultiva populatia.

Nimeni(rpofesori, sindicate, mass-media) nu e interesat de faptul ca in Romania absolventii de studii finale(facultate sau scoli profesionale) nu sunt pregatiti profesional. Nimeni nu-si pune intrebarea de ce sectorul privat, platitor de impozit pe profit(tocmai pentru a finanta invatamantul) este nevoit atunci cand angajeaza tineri absolventi sa-i califice profesional prin tot felul de training-uri, bineinteles tot pe banii lor. Si atunci, fireste, se pune intrebarea fireasca de ce sa mai impoziteaza profitul…

Iar din aceasta privinta, cred ca factorii responsabili, in special ministru Educatiei trebuie sa faca schimbari majore. Si anume ca in scolile profesionale sau in facultati sa fie mai multa seriozitate, sa se faca materii folosituare si nu in ultimul rand sa se faca(serios) practica.

In ciclul primar, gimnazial si in liceu ar trebui ca tinerii sa fie educati, sa invete bunele maniere si sa capete o minima cultura generala. Lucru pe care eu unul nu prea il vad.

Am vazut ca la examenul de Bacalaureat de anul acesta, procentul de promovalbilitate a inregistrat minimul ultimilor 10 ani. Sa fiu sincer, acest lucru mi se pare unul pozitiv. Motivul promovabilitatii reduse nu cred ca este mai proasta pregatire a elevilor, ci faptul ca s-a copiat mai putin. Aceasta este de fapt o alta mare problema a sistemului de invatamant romanesc(care de fapt se afla in stransa legatura cu cea prezentata mai sus). Am dat si eu si capacitatea si BAC-ul si stiu ce vorbesc. Se copiaza in draci!!! Important e nu ce stii, ci ce stie cel de langa tine. Aceasta este realitatea. Si sa nu ne mai ferim sa o spunem. Si desi anul acesta promovabilitatea a fost mai scazuta ca in alti ani, sunt convins ca si acum s-a copiat la greu.

Nu e deloc obligatoriu ca toata lumea sa promovezi capacitatea sau BAC-ul. Ar trebuisa fie obligatoriu sa fie promovate doar de cine merita sa le promoveze. Poate subiectele or fi grele. Poate, desi din propria experienta pot spune ca un 5 se poate obtine lejer. Daca se considera ca dificultatea subiectelor este ridicata, atunci sa se dea subiecte mai usoare. Dar sa fie corectitudine. Oare o fi greu ca in salile unde se sustin aceste examene sa fie instalata o camera de filmat ? Cu pana in 500.000 de euro s-ar cumpara camerele web pentru toate salile unde s-ar sustine BAC-ul sau capacitatea.

Cum de altfel nu este obligatoriu ca toata lumea sa faca facultate. Pe cuvant de onoare, am cunostinte care nu stiu tabla inmultirii – dar facultate au facut. Pe langa faptul ca in facultatile de stat sunt mult mai mult absolventi de studii superioare decat o cere piata muncii, exista si aceste “facultati” particulare care paraziteaza Romania. Ce aia sa intri la facultate pe baza de dosar? Bineinteles, dosarul trebuie sa arate doar ca ai promovat BAC-ul; nimic mai mult. Indiferent de note, de aptitudini, de cunostinte. Ai luat BAC-ul, ai dat niste bani si esti student…Si dupa cativa ani, cu siguranta absolvent. Doar n-o fi interesata o facultate particulara sa pice pe cineva. Caci atunci de unde si-ar mai incasa banii? Am ajuns ca in Romania sa se dea examene de acasa, pe calculator. Sa se dea grile, iar grilele sa fie stiute de dinainte.

In Romania, facultatea a devenit o moda, o fita. Pe care o respecta cu stradanie orice tanar. Iar aici se fac vinovati toti ministri invatamantului de dupa ’90; toti cei care au acreditat aceste tampenii numite “facultati”.

Vinovati sunt si alti ministri, care au facut ca doi oameni(bugetari) sa fie platiti diferit desi fac exact aceiasi munca si au aceiasi raspundere. Diferenta de salariu fiind ca unul nu are facultate, iar altul a terminat pe bani o “facultate”; desi cunostintele nu i s-au marit cu absolut nimic.

Un alt lucru care ar trebui sa fie luat in calcult de mai marii din ministerul Educatiei este planificarea. (Deschid aici o paranteza : planificare nu este absolut deloc un instrument comunist, asa cum au unii impresia. Planificare exista de foarte multa vreme in multe tari capitaliste). Sa se faca o planificare serioasa, facuta de oameni competenti, sa se vada de cati strungari va avea nevoie piata muncii din Romania in viitor, de cati mecanici auto, de cati electricieni, de cati ingineri agronomi, de cati veterinari, de cati contabili, samd. Iar pe baza acestor prognoze sa se formeze numarul de elevi din licee industriale si din facultati. Eu unul nu am vazut asa ceva…

Vorbeam ca in ciclurile primare si gimnaziale e nevoie de educatie. Imi amintesc acum de doua episoade de cand eram in scoala generala. Primul este cand, la chemarea profesoarei de bilogie, impreuna cu colegii de clasa am fost sa facem curat prin oras; iar cel de-al doilea, cand la chemarea aceleiasi profesoare am fost sa plantam brazi intr-un parc. Pe langa faptul ca pentru noi a fost distractiv, iar pentru oras o reducere de costuri(caci nu ne-a dat nimeni nici un ban)…a mai insemnat inca ceva, poate si mai important. Si anume faptul ca m-am educat oarecum in privinta atentiei fata de natura.

Consider ca inspectoratele scoalare ar trebui sa se implice cat mai mult in asemenea actiuni.

Tot de invatamant tine si sportul. Sport total neglijat de tinerii din Romania. Un studiu recent arata ca Romania este una din primele tari din Europa la capitolul obezitate. Iar obezitatea infantila este si mai ingrijoratoare. Si aici vinovati nu sunt doar copiii sau parintii acestora. Ci si sistemul de invatamant…sau chiar cel al sanatatii(cunosc destule cazuri de elevi scutiti pe baza medicala de la sport, cand in realitate nu aveau nimic). Dar profesorii de sport ar trebui sa isi faca ora asa cum trebuie. Iar in timpul liber ar trebui sa organizeze tot felul de competitii. De fotbal, de baschet, etc intre clasele aceleiasi scoli sau intre scoli diferite. Sunt convins ca asa cum mie imi placeau aceste competitii le-ar placea si actualilor elevi.






In continuare, mai e ceva pe blog la mine. Dar acolo intra oarecum in politica...asa ca aici evit sa pun Smile

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Reforma din invatamant Empty Hi, hi!

Mesaj  Cârcotaşu Joi Iul 29, 2010 2:55 pm

Io crez, la fel cu tine, că nu s-a copiat mai puţin, da' sigur au fost mai puţini ăia care-au ştiut, de la care copiind ar fi promovat şi alţii. Laughing Mai e şi o altă chestie pe care o ignoră mulţi: profesorii au făcut o grevă a exigenţei, din moment ce cealaltă n-a fost băgată-n seamă. Shocked

Acu', cu obezitatea printre "tinerele speranţe" în primu' rând e vinovată familia şi modul de alimentaţie (iară familia). 'Ai să lăsăm şcoala şi orele de sport în pace, au ele destule păcate, da' nu ăsta.
Cârcotaşu
Cârcotaşu

Mesaje : 117
Data de inscriere : 05/04/2010
Varsta : 74
Localizare : Bucureşti

Sus In jos

Reforma din invatamant Empty E foarte probabil sa fie asa:)

Mesaj  octaaa Joi Iul 29, 2010 3:01 pm

Cand vedem ca la un liceu au picat toti elevii...nu inseamna ca nu s-a copiat Smile
Ci mai degraba ca desi cumulate cunostintele tuturor....tot nu se poate scrie de un 5 Smile.

Ma rog...situatia e de plans...


PS : Eu am dat BAC-ul in 2005. Mama...s-a copiat pe rupte. Eu am luat la informatica 9,70 si de-abea dac-as fi facut de un 5 dupa capul meu Smile Iar unul de a stat in fata mea a economie a luat tot 10, iar ala cu siguranta nu lua nici 5 macar Smile.

La capacitate la fel(anul 2001)...cel ce a stat in spatele meu a intrat oricum la cel mai bun liceu din Pitesti...iar dc n-ar fi copiat cu siguranta n-ar fi promovat capacitatea.

Si tot asa...

Vorba unui coleg care spune ca ochii sunt cei mai importanti. Ori ai vederea buna si vezi peste 2 banci si reusesti sa iei note bune. ori inveti si automat iti strici vederea Smile

Pe vremea ta cum era ? tot la fel?

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Reforma din invatamant Empty Re: Reforma din invatamant

Mesaj  Cârcotaşu Joi Iul 29, 2010 3:40 pm

Departe de tot de ce-i azi. Dar probabil că dacă ţi-aş povesti n-aş fi credibil şi mi-ai cere dovezi. Laughing
Cine plătea atunci ca să iei BAC-u'? De unde?
Ai mei n-au trecut pe la şcoală nici când m-am înscris (la liceu), şedinţele cu părinţii erau de domeniul anecdoticului. Ştiai, luai. Nu ştiai, stăteai la coadă la corigenţe. De copiat? Dacă vrea profesoru' te lasă, dacă nu, nu poţi. Atunci nu te lăsa. Cu fiu-meu am aflat despre cea mai imbecilă invenţie "profesorală" la lb. română, comentariile. Oricât de handicapat erai, dacă învăţai comentariile treceai. Asta a-nsemnat depărtarea de citirea cărţilor. Da' câte nu pot fi spuse... Ehee! Repet, totul pare de necrezut! Shocked
Cârcotaşu
Cârcotaşu

Mesaje : 117
Data de inscriere : 05/04/2010
Varsta : 74
Localizare : Bucureşti

Sus In jos

Reforma din invatamant Empty In intreaga lume de vreo 4 decenii

Mesaj  Ghita_Bizonu' Joi Iul 29, 2010 7:29 pm

se screm cu toNtii sa "reformeze" invatamantul. celasi dezastru peste tot din Alaska p-ana la noi. Elevi care in clasa a zecea nu stiu tabla inmultirii ( a artimetica ca a biologica ... ) . au dificultati cu cititul (nu numai in Amerlocia - de fapt media invatamantului anglo-saxon era cam scazuta dintotdeauna insa acu si-n Franta si-n Nemtia) .. Acum cam 20 de ani unu Jean cau 9editorialist in Paris Match) se plangea ca de frica sa nu se plictiseasca elevii se renunat la invataura in favoarea cultivarii "deprinderii" de a invata ... Rahat ! Sczeise! Merdre !! Metoda aia veche era mai buna (eu si Carco am prins coada).
Si ca a zis ca nu ai crede.. Clasa a X , tampita clasei (totusi Mihai Votezul in 69) este aprostrogata de profu de tehnologie : "fato nu toti trebuie sa gaca liceul ...Spune-i tataului tau ca iti perzi timpul pe aici si ca mai bine mergi la o scoala profesionala!" . Tamnpita tampita da a reusit sa ia note de trecere ..
Si comentariile - mama ce imbecilitate crunta ! Nu stiu cine le-a introdus, de ce si mai ales de ce nu au fost desfiintate! Pe vremea "mea" in clasa a VI a ti se preda "schema analizei literare" . Si poi fiecare cu stiinta si talentul lui . In liceu a facut sezatie teza unuia .. Gagiu a scris f corect da a uat un 7 . Stia .. dar scria telegrafic ceva in genul : caine trezit , sarit , musct dos, pantoni rupti. Comenatril profesorului a fost ca a cititi procese verbale mai literare , ca ala este un opis de inventar scupulos si deci ptr ca stie 7 !! gagiul pe urma si-a citit teza in curte (cu o voce calculata extrem de monotona) in hohotele de ras a zeci de auditori...Oricum nu citeam chiar totul intotdeauna ... mai erau introducerile , mai erau unele texte de analiza , citeai doar ce te interesa ... (Patul lui Procust era de senzatie in acea epoca !Cam unicul text pornografic disponibil...si aprobat de scoala !!!!) Insa ifeacre invata sa se exprime.
Si alta amintire. In armata am avut colegi care cam uitasera sa scrie (2-3 clase) insa tabla inultirii .. stiua excelent ! Ca tabla inmultirii inseamna bani ...
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Reforma din invatamant Empty Ghiţă,

Mesaj  Cârcotaşu Joi Iul 29, 2010 8:53 pm

Trebuie să-i fiu recunoscător lu' Octav că nu m-a luat cu conflictu' dintre generaţii şi pe tine să te... critic c-ai rostit formula boşorogească: "pe vremea mea". La chestia asta mi te imaginează omu' bâţâind din cap, mână ş-alte alea şi pierzându-ţi şirul discursului.
Pe vremea "mea" in clasa a VI a ti se preda "schema...
Mai departe, zic şi io, nu dau cu paru', gagiu' ăla care scria telegrafic era poezie faţă de tine. Asemănare: amândoi ştiţi; Deosebire: ăla scria telegrafic da' pe-nţeles vs. tu, care scrii mult şi de neînţeles. Laughing Laughing Laughing
Cârcotaşu
Cârcotaşu

Mesaje : 117
Data de inscriere : 05/04/2010
Varsta : 74
Localizare : Bucureşti

Sus In jos

Reforma din invatamant Empty Re: Reforma din invatamant

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum