Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Gubernanta economica si Baseaua

In jos

Gubernanta economica si Baseaua Empty Gubernanta economica si Baseaua

Mesaj  Ghita_Bizonu' Sam Oct 30, 2010 6:29 pm

Al nostr vajnic presedinte a iesit pe stecla si mai facand apel la ăăăăăăăăăă si îîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîî (pesemne ca avea prea mult sange in sistemu alcoolic ) a balmajit cea a inteles el despre guvernata economica europeana. Ce l-a dus pe el capu sa inteleaga si ce a vrut el sa intelegem noi.
Asa ca aici mai gios dau io despre guvernata economica euorpeana , ce am gasit pe site ul europarlament . Ma rog nu dau si raportu ca re 43 de pagini !


Guvernanta economică în UE nu trebuie să se concentreze doar pe deficit
Afaceri economice şi monetare - 25-10-2010 - 18:27

· Deputaţii europeni aprobă noi reguli privind finantele publice.
· Parlamentul sustine evaluarea bugetului si supravegherea financiară.
În timp ce reducerea bugetelor este la modă în toată Uniunea Europeană, este usor de trecut cu vederea faptul că deficiturile mari si cresterea datoriei publice nu sunt neapărat datorate exceselor guvernelor ci reflectă de multe ori costurile iesirii din criză în urma riscurilor excesive asumate de sectorul financiar. De aceea, Parlamentul European doreste că completeze controlul mai strict al finantelor guvernelor cu abordarea dezechilibrului economic ce ar putea ameninta economia europeană.


Deputaţii europeni au adoptat miercuri, 20 octombrie, o serie de măsuri de impun controale mai stricte finantelor guvernamentale si abordează dezechilibrul economic din ce în ce mai mare. Acestea includ o atentie mai mare acordată datoriei, si nu numai deficitului în Pactul de stabilitate si crestere, evaluarea bugetelor nationale si ameliorarea supravegherii macro-economice pentru identificarea domeniilor cu probleme. Eurodeputatii mai doresc si un mecanism de rezolvare a crizelor.

Măsurile au fost subliniate într-un raport al eurodeputatului portughez Diogo Feio, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat). Acesta cere si ca UE si zona euro să fie reprezentate la organizatii internationale precum Fondul Monetar International si subliniază necesitatea corectitudinii statisticilor financiare.\
Sanctiuni pentru încălcarea pactului
În ceea ce priveste Pactul de stabilitate si crestere, raportul eurodeputatului Feio, ca si propunerea Comisiei Europene, cer o regulă a majoritătii inversată pentru impunerea sanctiunilor asupra tărilor ce încalcă termenii pactului: majoritatea calificată ar trebui folosită pentru respingerea, si nu pentru adoptarea sanctiunilor în cadrul Consiliului de Ministri.

Pe 18 octombrie, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au respins această propunere. Reactia celor doi a fost atacată de liderii grupurilor socialist si liberal de la Parlament - Martin Schulz, respectiv Guy Verhofstadt - într-o dezbatere, pe 20 octombrie. Domnul Feio a spus că pozitia Parlamentului sustine spiritul comunitătii si transparenta în luarea de decizii.

Dezechilibrul export-import ameninta economia
Mai multe state UE au probleme serioase legate de nivelul datoriei. În plus, zona euro este afectată de disparitătile între economii. De exemplu, Germania si Olanda sunt mari exportatoare, pe când Spania si Portugalia sunt mari importatoare. Acest dezechilibru creste incertitudinea ce domină economia europeană.
În dezbaterea de miercuri de la Parlamentul European, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a arătat acest risc spunând că „dezechilibrele pre-criză apar din nou, toate tările trebuie să îsi îndeplinească rolul, tările cu surplus să sprijine cererea si cele cu deficit să sprijine exporturile“.


Iesirea din criza si progresele spre guvernanta economica europeana

Criza financiara a evidentiat limitele auto-reglementarii, demonstrand necesitatea unei guvernante europene puternice, a supravegherii si a coordonarii politicilor, se arata in doua rezolutii non-legislative votate miercuri de Parlamentul European.


Avand in vedere ca actualul grup de lucru privind guvernanta europeana, coordonat de Herman Van Rompuy, nu si-a facut publice proiectele, deputatii au adoptat propria contributie la dezbaterea privind guvernanta economica, care va fi unul din cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a urmatorului Consiliu European din octombrie.
In rezolutia privind masurile si initiativele necesare pentru combaterea crizei financiare, deputatii europeni solicita un sistem de supraveghere si reglementare care sa impuna obligativitatea inregistrarii fiecarei piete financiare, a fiecarei institutii financiare si a fiecarui instrument financiar. Rezolutia privind guvernanta economica sustine in general propunerea legislativa a Comisiei, dar merge mai departe, sustinand, intre altele, crearea unui fond monetar european permanent si a unor obligatiuni europene, cat si nevoia de a aborda atat deficitele cat si surplusurile bugetare ale statelor membre.
In dezbaterea de dinaintea votului, deputatul francez Pervenche Berès (S&D), care a propus rezolutia privind criza financiara, a cerut consiliului si Comisiei sa "se alature eforturilor Parlamentului, deoarece au responsabilitati comune" pentru gasirea modalitatilor de iesire din criza. "Trebuie sa ne bazam pe propriile noastre resurse", fie ca este vorba de energie sau de resursele financiare, a spus deputata, sustinand ideea introducerii unei taxe pe tranzactiile financiare. "Nicio reforma nu poate fi aplicata impotriva vointei statelor membre", a declarat ea, facand apel la "o mobilizare europeana serioasa, care sa redea incredea oamenilor in proiectul european".
Diogo Feio (EPP, PT), deputatul care a elaborat rezolutia referitoare la guvernanta economica, a criticat statele membre pentru ca nu au acordat suficienta atentie pozitiei Parlamentului cu privire la guvernanta economica. "Fiti siguri ca parlamentul isi va mentine principalele sale obiective pe durata negocierilor referitoare la cele sase propuneri legislative ale Comisiei privind reforma guvernantei economice", a aratat el. Aceasta pozitie a fost puternic sustinuta de multi dintre liderii grupurilor politice in cadrul dezbaterii care a urmat.
Pentru un Pact de stabilitate si crestere economica eficienta
Rezolutia privind criza financiara subliniaza importanta controlului deficitelor bugetare ale statelor membre UE, regreta nivelul scazut de implementare a Pactului de stabilitate si crestere si solicita instituirea de stimulente imbunatatite, precum si de mecanisme de sanctionare pentru a se asigura conformitatea cu Pactul.
Pentru consolidarea procesului de iesire din criza, UE ar trebui sa aplice in mod consecvent strategia UE2020 si sa finalizeze piata interna. In perioada urmatoare, o atentie speciala trebuie acordata mai ales proiectelor din domenii precum energia, cercetarea si inovarea sau sanatatea si educatia, se arata in rezolutia PE.
Mr/Mrs Euro la presedintia Consiliului ECOFIN Council si a Eurogroupului
Pentru asigurarea unei activitati economice consistente la nivel european, deputatii propun ca in cadrul Comisiei Europene responsabilitatea pentru problemele economice si monetare sa revina unuia dintre vicepresedintii Comisiei. Acest "Mr/Mrs Euro" ar trebui sa prezideze Consiliul Ecofin si Eurogrupul si sa reprezinte Uniunea in cadrul institutiilor internationale in domeniile care tin de competenta sa.
Taxa asupra tranzactiilor financiare pentru limitarea speculatiilor
Implementarea unei strategii puternice de iesire din criza, care sa prevada de asemenea finantarea necesara pentru numeroasele masuri luate in acest sens, va necesita resurse financiare adecvate la nivelul UE, se subliniaza in rezolutie. Deputatii solicita astfel introducerea unei taxe aplicabile tranzactiilor financiare. Veniturile astfel realizate vor contribui astfel la buna functionare a pietei, prin reducerea speculatiei, prin finantarea bunurilor publice mondiale si reducerea deficitelor publice. In rezolutie se arata de asemenea ca aceasta taxa ar trebui sa fie stabilita la un nivel cat mai extins posibil, iar in caz contrar, ar trebui introdusa la nivelul UE, ca un prim pas.
Competitivitatea in centrul guvernantei economice
Rezolutia privind guvernanta economica recomanda ca ajustarea sa se realizeze atat in statele cu deficit excesiv, cat si in cele cu surplus excesiv, tinand seama de circumstantele specifice din fiecare tara. In plus, in cadrul procedurii de monitorizare a datoriei excesive, ar trebui sa se ia in calcul circumstantele specifice fiecarei tari si permitandu-se programe diferite pentru fiecare stat membru, cu scopul de a reveni la valorile tinta stabilite in Pactul de stabilitate si crestere.
Fond Monetar European permanent
In rezolutie se solicita de asemenea crearea unui Fond Monetar European, dupa o analiza corespunzatoare efectuata de Comisie si pentru permanentizarea actualului Fond european de stabilitate financiara. Comisiei i se cere de asemenea sa realizeze o evaluare a fezabilitatii in termen de un an, pentru a institui pe termen lung un sistem in cadrul caruia statele membre pot lua parte la emiterea de obligatiuni europene comune.
Rolul PE in legitimizarea coordonarii economice
Parlamentul European va avea un rol mai mare in monitorizarea bugetelor nationale, in scopul sensibilizarii, cresterii vizibilitatii si a responsabilitatii privind masurile care trebuie luate in cadrul institutiilor europene pentru o mai buna coordonare a politicilor bugetare si economice.

Eurodeputatii confera mai multa putere supraveghetorilor europeni

Criza financiara si economica a expus cetatenii europeni la riscuri care nu au fost prevazute in momentul declansarii crizei. Institutiile financiare au folosit banii contribuabililor, multi dintre ei pierzandu-si economiile si locurile de munca. Parlamentul European va vota miercuri noul pachet care va introduce noi autoritati de supraveghere si care va consolida supravegherea pietelor financiare din Europa.


Pietele financiare sunt extrem de integrate din Europa. Cu toate acestea, supravegherea bancilor si a pietelor revine autoritatilor nationale. Normele europene sunt asadar aplicate in mod diferit de la o tara la alta, iar mecanismele de consultare nu duc neaparat la decizii comune cu privire la probleme transfrontaliere.
Criza a accentuat necesitatea potrivirii mecanismelor de supraveghere cu realitatea pietelor financiare. Dupa multe negocieri intre Parlamentul European si statele membre, PE va vota miercuri 22 septembrie un pachet privind supravegherea financiara care are ca scop prevenirea unei crize in viitor si protejarea investitorilor, fara supraincarcarea pietei.. In cazul in care va fi adoptat, pachetul va fi pus in aplicare la inceputul anului 2011.
Solutia propusa prin compromisul atins de PE si Consiliu sugereaza:
· Introducerea unui Comitet European pentru Riscuri Sistemice (CERS) care sa monitorizeze si sa evalueze riscurile ce ameninta stabilitatea sistemului financiar in ansamblu.
· Introducerea a trei autoritati europene de supraveghere (AES) pentru supravegherea institutiilor financiare individuale (Autoritatea Bancara Europeana), pietelor financiare (Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete) si companiilor de asigurare (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale)
Consiliu vs Parlament
Provocarea cea mare este de a stabili cu exactitate ce putere vor avea noile autoritati. In timp ce Parlamentul European militeaza pentru extinderea puterilor acestora, statele membre cu sectoare financiare puternice prefera sa privilegieze in continuare autoritatile nationale de supraveghere, in detrimentul celor europene.

In cadrul negocierilor, Parlamentul European a obtinut urmatoarele aspecte:
· Cele trei institutii AES vor lucra in stransa legatura si vor monitoriza activitatea autoritatilor nationale de supraveghere pentru a asigura buna circulare a informatiilor legate de riscuri si implementarea regulilor pietei financiare europene;
· AES vor lua decizii privind o gama mai larga de institutii financiare decat cele dorite de statele membre;
· AES vor monitoriza produsele financiare, vor evalua impactul acestora asupra pietelor si vor interzice utilizarea unor produse in caz de nevoie;
· Protectia investitorilor si a deponentilor va cadea sub responsabilitatea Autoritatii Bancare Europene;
· Autoritatea Bancara Europeana va evalua sistematic practicile si produsele institutiilor financiare majore;
· Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare şi Piete va supraveghea activitatile agentiilor de rating.

La fiecare trei ani, Comisia Europeana poate propune acordarea unor noi puteri institutiilor AES.

Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum