Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Mult laudatul sector privat

2 participanți

In jos

Mult laudatul sector privat Empty Mult laudatul sector privat

Mesaj  octaaa Joi Noi 18, 2010 9:43 pm

Pana acum m-am concentrate in special pe analiza sectorului public. De data asta insa voi analiza mult laudatul sector privat, care dupa cum vom vedea, nu este deloc mai sanatos decat sistemul public.

Inainte de toate, vreau sa ma adresez celor ce traiesc cu impresia ca doar sectorul privat produce, in timp ce serviciul public nu produce nimic. Doar consuma. Lucru care este total fals. Fireste ca si sectorul de stat produce(servicii de invatamant, servicii sanitare, de siguranta, etc). Cat priveste calitatea, e drept – de multe ori lasa de dorit. Dar asta nu inseamna ca nu produc nimic.

Pentru a-mi intari afirmatiile si a-i contrazice pe cei ce se considera capitalisti(in realitate nu are nimic de-a face cu capitalismul, sau cu vreo alta ideologie economica sau politica) afirmand sus si tare ca “statul nu produce nimic, doar firmele private produc”, voi adresa cateva intrebari relevante :

- de ce considerati ASE-ul sau Politehnica(de stat) nu produc nimic, in timp ce Spriru Haret(privata 100%) ar produce?

- De ce considerati ca TVR-urile(de stat) nu produc nimic dar OTV-ul(100% privat) ar produce?

- De ce SMURD-ul(de stat) nu produce, dar o firma private cu domeniu de activitate similar ar produce?

Asa ca se vede foarte limpede ca acesti inflacarati ai dreptei(dar repet bazaconiile n-au nici o legatura cu o doctrina sau alta) spun numai prostii. Ce-i drept si eu am comparat ce era mai bun la stat cu ce era mai prost la privat.



Vreau sa spun un lucru pe care nu prea il aud mai pe nicaieri; anume faptul ca din 2002 pana in 2008(in doar 7 ani) PIB-ul Romaniei masurat in dolari a crescut de 5 ori! De la 40 de miliarde$ in 2002 la 200miliarde$ in 2008.

Sa fi crescut si productia industriala in acelasi ritm? Cu siguranta nu. Sau agricultura? Cu siguranta nici aici n-a tinut pasul. Sa fi invadat turistii straini Romania? N-as prea crede.

Pai si atunci cum se explica o asemenea crestere a PIB-ului? Foarte simplu(dar pe cat de simplu, pe atat de apasator pentru anii care vor veni) : pe consum. Voi explica in randurile ce urmeaza cum a functionat acest mecanism.



Foarte interesant si chiar de pus pe ganduri este locul unde si-au plasat banii investitorii straini… Caci desigur nu industria(in afara de Nokia si Dacia nu imi mai vine nici un exemplu) si agricultura au fost prioritatea lor. Ci bancile(care acum aproape toate sunt straine), retele de hypermarcheturi, mall-uri, etc. Adica strainii si-au plasat banii in banci si in distributie de diverse bunuri(apraope toate din import).

Mecanismul a functionat in felul urmator : bancile au dat credite cu duimul, iar datornicii s-au pus pe cheltuiala, in special prin achizitionarea de bunuri de provenienta externa. Comercializate desigur prin acele hypermarcheturi, mall-uri, etc.

Culmea, prin acest mecanism banal si comod, economia creste.



Sa luam urmatorul exemplu : Societe Generale da BRD-ului 3000 de euro. BRD-ul acorda acesti 3000 de euro unei persone dormice de consum. Caci in Romania ultimilor ani, motivul principal al apelarii la credite a fost dorinta de consum. Nicidecum de a investi. Persoana respectiva se duce sa-si puna termopane in valoare de 3000 de euro, la un pret de import de 1400 de euro; restul fiind manopera, taxele, transportul, profit etc. Astefel PIB-ul Romaniei creste cu 1600 de euro. Patronul si salariatii firmei de termopane, avand acum 1600 de euro, se duc sa isi cumpere si ei plasme, avand pretul de import de 1000 de euro. Astfel, PIB-ul Romaniei creste iarasi cu 600 de euro. Acesti bani ramanand indiferent de modul in care sunt distribuiti patronului si salariatilor firmei care comercializeaza plasmele. Avand acesti bani, se duc si acestia si isi cumpara geci de iarna, tot din import. In continuare avem acelasi rationament ca mai sus.



Asa ca : PIB-ul creste(am aratat mai sus); somajul scade(sunt angajati la banca, la firma de termopane, la distributia de plasma, vanzatori la magazinele de haine); intrand valuta in tara, moneda nationala se apreciaza si ea; fiind bani in piata, cat si crescand profiturile firmelor, bursele si imobiliarele cresc si ele; incasarile bugetare cresc si ele(TVA, CAS-ul, CASS-ul angajatilor, etc). Si toate astea fara a se produce un ac in plus!

Asa ca, din pacate, desi PIB-ul Romaniei masurat in dolari a crescut in 7 ani de 5 ori, acesta a crescut exclusive pe consum, consum finantat de datorii.



Acum 2 ani ne-a anunta un anume prim-ministru ca economia “duduie”. A uitat insa(probabil ca nici dansul nu intelegea) sa ne spuna si motivul. Dar atentie, dupa reteta care a functionat in Romania, dupa ce economia duduie, mai si bubuie!



Si iata-ne ajunsi aici : obisnuiti cu un consum destul de ridicat fata de consumul cu care era obisnuit romanul, plini de datorii, neproducand nici macar un ac in plus si importand in continuare mai mult decat exportam.

Atunci e clar ca Romania trebuie sa se apuce sa produca bunuri pentru export, pentru a incasa valuta necesara rambursarii datoriilor, care din pacate sunt intr-o continua crestere. Si atentie aici(iarasi este un lucru omis de mass-media noastra) : grosul datoriei este datorie privata, nu publica!

Numai ca sectorul privat(caci de cel public nici nu se mai pune problema, nemaiavand parghiile necesare in mana) nu este deloc pregatit pentru asa ceva. La noi sectorul privat a fost doar de autoconsum, ca sa zic asa. Adica au aparut tot felul de firme(mai mult sau mai putin utile societatii) care pracitc doar invarteau banii in economie. Pe unde mergeti, atat prin Bucuresti cat si prin provincie veti vedea si-n stanga si-n dreapta numai banci, cazinouri, firme de bodyguarzi, case de amanet, pariuri sportive, bingo, magazine de haine, electronice si electrocasnice(aproape toate vanzand produse importate), mall-uri, hypermarcheturi, baruri, terase, restaurante, discoteci, etc.

Ori toate astea(care merg bine doar atat cat timp sunt bani, iar cum banii incep sa scada…) nu aduc nici macar o singura unitate monetara in valuta.



Atata timp cat veniturile bugetare cresteau, aparent(pe datorie) sectorul public o ducea bine. Facea angajari la greu, marea salariile, promitea noi mariri salariale, etc. Numai ca functiona putred…iar in loc de maririle salariale promise, bugetarii s-au trezit si fara sporuri si fara 25% din salariu.

Aceiasi aparenta vreau sa o subliniez si la sectorul privat. Ca desi aparent mergea bine cat timp erau bani in piata, sectorul privat romanesc este atat de putred incat va fi lovit din ce in ce mai rau odata cu saracirea populatiei.

Sectorul privat trebuie reformat. Trebuie sa inteleagea ca nu vor mai intra anual, la nesfarsit(pe datorie fie ea publica, fie privata) miliarde sau zeci de miliarde de euro care sa mearga in consum. Si ca, daca acest consum intern(care din pacate reprezinta cam ¾ din PIB) va fi intr-o continua contractie trebuie sa se reprofileze. Si anume sa se reprofileze pe productia de bunuri destinate exportului. Adica pe industrie si pe agricultura. Numai ca aici nu mai e atat de simplu ca atunci cand cumperi o camasa de la chinezi si o vinzi de 3 ori mai scump…asa cum s-a obisnuit mediul privat pana acum.



PS : Desi presa ne arata ca principala problema deficitul bugetar, Romania are si alte probleme, poate si mai grave si anume dezechilibrele dintre productie si consum si dintre importuri si exporturi(care privesc exclusive sectorul privat).



http://octaraduro.wordpress.com/2010/11/17/mult-laudatul-sector-privat/

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Mult laudatul sector privat Empty intrebare

Mesaj  AT Vin Noi 19, 2010 12:40 am



Sunt de acord cu analiza dvs. Cum explicati curs ron/ euro ( mi se pare tinut artificial in jos) cum explicati dobinzile bancare ( tot in jos) si cam ce credeti ca o sa urmeze? PIB la jumatate insotit de falimente, somaj, ieftinir, scaderea cifrei de afaceri?

AT
Vizitator


Sus In jos

Mult laudatul sector privat Empty Re: Mult laudatul sector privat

Mesaj  octaaa Vin Noi 19, 2010 4:40 am

Personal cred ca leul este tinut artificial la cursul actual.
Pana la urma, chiar si explicatia oficiala de la contractarea imprumutului urias de la FMI a fost pentru nu se devaloriza leul.

Au venit voci, chiar de la BNR care vorbeau despre un curs de 6 lei pentru un euro...

Personal, sa fiu sincer cred ca ar fi chiar un lucru benefic daca leul s-ar devaloriza. Ar mai echilibra putin din dezechilibrele astea mari dintre productie si consum si dintre importuri si exporturi...
Dar sper ca nu doar cursul sa fie singura politica ci sa fie un mix de politici economice.


Da, si eu ma astept ca PIB-ul sa scada in viitor. Cat...habar n-am... Dar in tot cazul destul de mult.
Somajul? In mod normal ar trebui sa aibe o tendinta crescatoare. Numai ca in Romania datele despre somaj sunt distorsionate. Aici explic care e procedura distorsionarii datelor :

http://octaraduro.wordpress.com/2010/03/21/un-deziderat-somajul-scazut/


Dobanzile? greu de spus... Insa cred ca mai degraba vor avea si ele tendita de crestere decat de scadere... Ma gandesc(si aici sunt sigur) ca CDS-ul Romaniei(prima de risc) va creste. Care va antrena automat cresterea dobanzilor...


PS : Eu personal tin banii in euro. Si inca ceva... Impozitul acela aberant pe dobanzi face ca plasamentele bancare in euro sa fie mai rentabile.
Daca e cazul, pot explica.

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Mult laudatul sector privat Empty Re: Mult laudatul sector privat

Mesaj  At Vin Noi 19, 2010 3:13 pm



Si cind considerati ca va incepeti devalorizarea leului? Va fi in timp sau brusc si cu efecte devastatoare? Ajustarea PIB-ului nu va da peste cap cam toata ecenomia ( mai ales IMM-urile care au prosperat cam nemeritat in ultimii ani)? Cu alte cuvinte ce va ramine din Romania?
AT


Eu am spus din 2009 ( din iunie ) ca leul va cadea puternic spre 4.5... dar ma mir ca ramine inca sus si nu sint convins ca imprutul FMI este cauza.

At
Vizitator


Sus In jos

Mult laudatul sector privat Empty Scuzele mele

Mesaj  Ghita_Bizonu' Vin Noi 19, 2010 7:01 pm

Ca apar asa tarziu.
Incerc sa rumeg (inclus sa inghitz ca octaa puse o intrebare asa buna precum aia cu Spiru Haret !! Adica ce ce nu am pus—o io primu ?! Scuze octaa …).

Crez ca in afara sablonului de gandire “privatu produce si statu doar consuma” (si fetele de la bara produc ?!) mai avem de-a face si cu alt fals : ala care importa obiecte de lux aduce mai multi bani la bugetu’ lu’ statu’ decat una care coase de 35 de ani (la Apaca si apoi nu stiu unde). Ca la obectu de lux se baga TVA si uneori taxe vamale care sunt venit la buget. La un Ferari asta inseamna TVA la 150.000 euroi si deci asta si cumparatorul Ferariului tin bugetu .
Cestia asta ar explica detasarea cu care societatea noastra a acceptat distrugerea economiei locale si substituirea productiei nationale cu importuri … Sau modul cum era injurat ALRO proprietate a statului ca este energofag si azi ALRO proprietate a lu Ruskii ALumin trebuie ajutat ca este ... energofag !!
Insa nu sunt sigur ca o devalorizare prea mare a leului ne-ar avantaja … Lefurile mici inseamna in general munca necalificata si ar fi greu de concurat cu China …si inafara de munca necal;ificata ar insemna sectoare de activitate de tehnicitate scazuta si –profitabilitate sociala idem ….adica lohn , cherestea , iar lohn si ecport de mana de lucru.


Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Mult laudatul sector privat Empty Re: Mult laudatul sector privat

Mesaj  octaaa Sam Noi 20, 2010 7:15 pm

@AT, eu cred ca Isarescu sustine leul. Asta nu o stie nimeni, doar putem banui. Dar personal, sunt aproape sigur de asta. Ca BNR-ul intra pe piata pentru a sprijini leul, inclusiv cu banii de la FMI.
Altfel, cum s-ar justifica intrarea banilor in BNR?

Mi se pare imposibil ca daca in 2009 am avut a 2-a cea mai mare inflatie din toata UE(prima dupa Ungaria) iar in 2010 avem prima inflatie ... leul sa ramana cam la aceiasi paritate cu euro.

Practic, leul e cam la aceiasi paritate cu euro ca in 2004. Ori, ce inflatie am avut noi in anii astia si ce inflatie a fost in zona euro? Adica, cu alte cuvinte puterea de cumparare a unui leu a scazut mult mai mul decat puterea de cumparare a unui euro.

Dar in 2004-2008 leul se aprecia pentru ca erau intrari mari de bani de afara. Adica intrari mari de euro. Dar acei bani intrati, la un moment dat vor iesi din tara. Ca nimeni nu vine sa bage bani fara a-i lua inapoi, mai devreme sau mai tarziu.

La intrebarea privitoare la momentul in care leul va incepe sa se deprecieze...asta cred ca doar Isarescu stie. Dar, sa fiu sincer...cred ca nu mai e mult pana vom vedea aceasta scadere.

IMM-urile, da - vor avea mult de pierdut. Dar IMM-urile care practic nu facea mai nimic. Desi IMM-urile din industrie si agricultura cred ca o vor duce rezonabil si in anii care vor urma. Problema e ca IMM-urile din agricultura si industrie reprezinta foarte putin din totalul IMM-urilor.



@Ghita, practic importurile aduc direct si indirect multi bani la buget. D-aia isi permitea Vosganian sa dubleze pensiile si salariile. Pe termen scurt mergea. Pe termen lung insa - dupa noi dezastrul!
Daca eu iau 10.000 de euro imprumut de la banca, si imi cumpar ceva din import...statul va incasa o gramada de bani. Numai ca asa ceva se poate 1an, doi, trei, cinci....dar nu la infinit.
In schimb ce productia femeii de la APACA ar putea merge foarte mult timp. Si ar fi ceva sanatos pentru economie.

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Mult laudatul sector privat Empty Da importurile aduc bani la bujet INSA

Mesaj  Ghita_Bizonu' Sam Noi 20, 2010 8:26 pm

daca produc deficit ....
Ma rog e ca si cu imprumutu' .... cat tine da vine si ziua nasoala cand nu numa ca nu mai ai de une sa te omprumuti da ti se cere si sa restitui ... Ca pana la urma deficitu se cere acoperit si nashpa! Rau.
Si cu inflatia.. O stiu f bine ca avem inflatie... Poate mai bine ca tine (eu fac piata ... si pot sa iti zic ca de anu trecut de prin vara am simtit asa o miscare neplacuta ! Si vin de la piata cu tot mai putin - si vorbesc despre cartofi si alte asisderea - carne , ulei, samd). Insa am mai vazut o cestie ciudata de prin anii 96-2000 - paritatea leului este controlata in parametrii p[quote]rminati. in anii 97-99 Isarescu se tot plangea ca trebuie sa "sterilizeze" bani .. .. leul era tinut jos si se pare ca cu eforturi .. Acu se merge in celalat sens ... Plus ca acu avem ambitia sa tintm intrarea in zona euro ...

da ceva despre unii privati . Cele ce urmeaza sunt dintr-un interviu al lui Daniel Daianu si despre un sector ce ma intereseaza si ma si enerveaza :

Şi eu mi-am pus întrebarea: cum de se triplează banii care se duc către asistenţa medicală, către firmele mari şi nu se vede în serviciile medicale? Deci există probleme cu firmele farmaceutice în România, există preţuri de monopol, există hoţie. Priviţi ce face Viktor Orban în Ungaria! Penalizează drastic înţelegerile pe piaţă.

Asta ar trebui să facă Consiliul Concurenţei la noi...

Se încearcă. Dar trebuie făcut mai mult. Dacă există o extracţie de rentă necuvenită, haideţi să penalizăm, mai ales într-o perioadă de criză! Nu este normal ca numai simplul cetăţean să plătească. Domeniul asistenţei medicale de la noi este strigător la cer. Luaţi un buget al ministerului de resort de acum cinci şase ani şi comparaţi-l cu cel de acum. Ne punem întrebarea care este mai mult decât legitimă: unde s-au dus banii? În bună măsură s-au dus către aceste companii - cele care livrează. Altceva: aş controla la sânge achiziţiile publice. Aş introduce aici un regim care să conducă, dacă sunt nereguli, la destituirea oricărui ministru. În vremuri de „război" aşa trebuie procedat...

Ma rog cum am zis domeniul asta ma intereseaza direct. Si ma enerveaza ca cu cat s ebaga bani mai multi cu atat beneficiez de mai putin .... (acu 15 ani ajungeam iute la cabinetul unui specialist ... azi cu greu . Ma rog nu am ce reprosa doctorului meu insa din cand in cand as dori un control al unui specialist ).
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Mult laudatul sector privat Empty Re: Mult laudatul sector privat

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum