Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Efectele masurilor de criza

2 participanți

In jos

Efectele masurilor de criza Empty Efectele masurilor de criza

Mesaj  octaaa Mier Mai 12, 2010 4:14 pm

Efecte politice :

1) Tinand cont de faptul ca masurile anuntate lovesc intr-o foarte mare pondere a electoratului, PD-ul si Basescu vor pierde pe termen scurt(cel putin) capital politic. In sensul ca o mare parte a celor loviti de aceasta masura nu vor mai vota cu PD-ul, iar incredererea in Basesescu va scadea.

2) PSD-ul. PSD-ul este partidul cel mai avantajat din punct de vedere electoral. Un partid ce se declara de stanga, cum este cazul PSD-ului, in ziua de azi incearca sa atraga voturile pensionariilor, ale asistatilor social si ale bugetarilor. Adica tocmai in ce ce lovesc masurile anuntate. Asadar, pentru PSD, acesta masuri sunt o mana cereasca din punct de vedere electoral. Tinand cont ca efectele vor incepe din luna iulie, chiar sunt curios ce vor spune sondajele de opinie din august. Am mai spus de atatea ori : o criza economica avantajeaza(fara merit) partidele de stanga. Si ca PSD-ul ar fi putut beneficia lejer de aceasta criza chiar si la prezidentialele din 2009. Numai ca au facut prostia de-al tine pe Zbanghelie in prim plan. Si inca de pe-acum risc un pariu : PSD-ul va castiga viitoarele alegeri. In schimb PSD-ul ramane restant la atragerea muncitorimii industriale din orase(care ce-i drept a scazut dramatic ca numar); iar acesta ar trebui sa fie de fapt principalul bazin electoral al unui partid de centru-stanga.

3) PNL-ul ramane in ofside. Dar rau de tot. Am detaliat si intr-un articol precedent lucrul asta. Un partid de dreapta, capitalist(asa cum pretinde PNL-ul a fi) considera ca un stat puternic este un stat cat mai subtire; in care economia privata e pusa la loc de cinste. Ori prin ce face acum PNL-ul, prin mesajele stangiste si prin sprijinul categoriilor sociale altele decat cele din mediul privat – PNL-ul risca sa piartda tot electoratul de dreapta. Care se va duce in masa spre PD si Traian Basescu. Si oricat s-ar iluziona PNL-ul ca va castiga voturilor asistatilor social, se inseala : toti acestia vor vota in masa cu PSD-ul.. N-ati vazut, mai toti oamenii de afaceri au salutat noile decizii. Pe acestia ar trebui sa se bazeze electoral, sprijinindu-i desigur – PNL-ul. Sper ca macar acum, in al 12-lea ces…penelistii sa realizeze ca este imperativ necesar sa vireze la dreapta. Altfel se autodistrug.

Efectele economice :

In primul rand vor fi cateva milioane de romani afectati, evident. Veniturile le vor scadea si implicit puterea de cumparare. Asta e evident.

Va avea ceva de pierdut si o parte a sectorului privat? Da, fireste. Dar mult mai putin decat daca ar fi fost majorate taxele si impozitele. Evident ca daca 1.400.000 de bugetari, 6.000.000 de pensionari si alte cateva milioane de asistati social vor avea veniturile diminuate, acestia vor consuma mai putin. Asa ca si firmele private care vand in Romania vor avea incasari mai mici. Ori, intr-o tara ca Romania(si asta este un lucru rau) in care PIB-ul este format intr-o proportie colosala de consum, e clar ca va scadea PIB-ul.

De unde vor aparea noi someri. De unde si contributiile la stat vor avea de suferit.

Alt lucru negativ pentru economia privata priveste bancile. Foarte multi bugetari au credite la bancile comerciale. Aici deschid o paranteza(mor cand aud un bugetar spunand ca eu ce ma fac cu salariul asta? Cat timp am rate pentru casa si pentru masina?. Dar ce, angajatii din mediul privat nu au rate? Lor nu le-a scazut venitul? Pe ei cine ii mai plange de mila? Si pana la urma urmei, cand ai facut creditul, nu te-ai gandit ce se va putea intamla si in viitor?). Asa cum spuneam, bancile se vor confrunta cu un nou val de credite neperformante. Teama mi-e sa nu isi acopere pierderile pe umerii bunilor platnici…in sensul cresterii dobanzilor.

Vom avea parte de iesiri in strada? Probabil ca da, dar nu de mari dimensiuni. La urma urmei, sa iasa in strada. Sa faca ce vor. Sa dea jos si guvernul. Tot nu vor castiga nimic. Oricine ar veni acum la putere, nu are de unde sa le dea bani. Doar poate, Iisus Christos, sa faca din apa vin. Altcineva nu are de unde sa le dea.

Aici deschid din nou o paranteza : (I-ati vazut pe profesori facand greva de 1 mai – ziua muncii? Atunci cand se serbeaza de fapt o greva ce a avut loc acum 100 si mai bine de ani? I-ati vazut pe profesori facand greva in vacanta de vara? Atunci cand primesc salariile stand acasa? Eu unul nu i-am vazut vreodata. Ei fac greve doar in preajma BAC-ului si a examenului de capacitate. Nesimtirea ii face sa se razbune doar pe bietii elevi).

Deficitele gemene : bugetar si de cont curent vor scadea. Un lucru foarte sanatos. Sau cel putin vor creste mai putin decat ar fi crescut in lispa masurlor.

Deficitul bugetar e clar ca va fi afectat in sens pozitiv, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Deficitul de cont curent si el. Normal, Avand cateva milioane bune de persoane care isi vor reduce consumul, iar cum consumul in Romania este in mare parte de provenienta straina – deficitul de cont curent va arata mai bine.

Inflatia : Vom avea efecte pozitive si asupra inflatiei, desigur. Noi ne-am confruntat in ultimii ani cu o inflatie mare tocmai datorita cererii ridicate. Aproape ca ajunsesem in 2007-2008 si chiar 2009(cand desi Boc ne spune ca inflatia a fost buna…am avut a doua cea mai mare inflatie din UE, dupa Ungaria; situata peste tinta de inflatia a BNR-ului). Desigur o cerere mai mica va genera o inflatie mai mica.

Investitiile, din pacate nu vor creste. Nu vor creste pentru ca nu sunt bani. Atatia ani de zile, cat timp balteam de bani – aruncam banii in consum : in pensii si in salarii. Astazi, desi reducem aceste cheltuieli, tot nu vom avea bani pentru investitii publice in infrastructura. Iar asta e partea cea mai nasoala… Caci eu nu cred ca banii acestia sunt luati de undeva….pur si simplu cred ca lipsesc, ca atara nu ii vom mai cheltui.

Am vorbit ca dintr-un punct de vedere va avea de pierdut si sectorul privat. Pe de alta parte, va avea si de castigat. Cat timp “finantistii” nostri dadeau locuri de munca la buget conform regulei “fara numar, fara numar” si platite pe salarii tot “fara numar, fara numar”, mediul privat era nevoit sa creasca salariile angajatilor sai…netinand cont de productivitatea muncii acestora. Caci daca nu le mareau salariile, acestia dadeau o spaga, sau aveau vre-un unchi pe undeva si se angajau la buget. Asta este partea buna.

Partea proasta vine tot din sectorul public. Adica, mi-e teama ca bugetarii muncitori si incompetenti sa aleaga sa plece. Iar la buget sa ramana numai oameni nepriceputi, ajunsi acolo fara nici un merit real, ci prin tot felul de mijloace : relatii de rudenie, spaga sau chiar prostitutie mascata.

Cum spuneam si in articolul precedent : masurile anuntate sunt raul cel mai mic dintre toate variantele pe care le puteam alege.

Si atentie : eu estimez inca de pe-acum ca nu vor fi singurele masuri. Ma astept ca pe viitor sa avem parte de noi reuceri de venituri in aceste sisteme, de restructurari de personal(imperativ necesare) si chir de majorari de taxe si de impozite. Criza va fi grea si de durata…efect al dezmatului din anii precedenti!

PS : Dar mai intai sa vedem puse in practica masurile anuntate. Ca vorba am tot auzit.

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Efectele masurilor de criza Empty Octaa , am cateva obiectii

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mier Mai 12, 2010 5:17 pm

1)PDL va pierde totl. Nu de alta dar el nu are – si nici nu este in stare sa conceapa –masuri ptr redresare.
2) De acord ca in momentu de fata suntem pe o cale fara intoarcere. Problema este de viitor – un guvenr capabil sau unul incapabil ? Boc stia de anu trecut, celputn din augist ca se va ajunge aici. Eu presupuneam ca de la 11 ianuarie va incepe sa ia masuri nasoale ( ce pe 7 ian este sf Ioan, sarmale, friptura, tuica, vin .. si 11 era luni - deci bei cafeaua si te apuci ! ) Ei s-u cocupat de sinecure ….
3)ce intelegi sa vireze spre dreapta? Uite am un cunoscut cu ceva afaceri ( comert) . In1998 era negru pre conducerea “procapiatalista” si zicea scrasnind :” Poa Ilici nu ma iuveste da nu ma omoara !! “ . La alegerile din 2000 cel putin un chisoc de-al sau era pavoazat cu votati PDS !! si Ilici cu Nastase ! Apoi in 2003 ij injura pe Base ptr cum I-a ras chiscurile ( ma rog, ma rog mai avea si o pravalie, dupa cate stiu o mai are )… In 2007 cnad l-am vazut ultima data “ba Ghita mi-e bine cu Tariceanu da mi se pare prea risipitor ! ba Nastase orice s-ar zice era gospodar !!” ( plus una bucata d einjuratira la originile politice cam comuniste). Si asta a fost abonat la Pta Universitatii si toate mitingurle AC …
4) crezi sau nu cam multe afacweri private aveau perfuzie de la buget ….

Cat despre Boc .. fi baiat destept. Nu astepta nimic. Uita-te ce a facut pana acum . Asta is capacitatile sale ....( acu 2 saptamani preocuparile principale fiind modificarea Constitutiei si lustratia .. fara sa lustreze pre Prea Iubit !)
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum