Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

In Judeos

In jos

In Judeos  Empty In Judeos

Mesaj  Admin Dum Aug 25, 2013 6:39 pm

In ultimii ani se agita cam (prea) mult vechea “problema evreiasca”  si se face multa vorbire despre un holocaust romanesc.
Ca sa ne intelegem dintru inceput : nu contest ca in anii 40 au  fost luate unele masuri antievreiesti. Nu contest ca de la cedarea Basarabiei si 1944 nu au fots comise crime impotriva evreilor incepand de la “simple omoruri”  , progromuri si mergand pana la crime de razboi cu multe victime  in care majoritatea evreilor au fost “vinovati” doar pentru  faptul de a fi fost evrei.  Insa am asa o “impersie“ ca cifrele ce ni se pun in carca sunt nitel cam marite din pix (stilou Montblanc)  fiind vorba si de o operatiune de holoco$$$$$t de genul celor descrise de Grisham  in romanul sau Maestrul (roman care  nu are nici o legatura cu evreii ci cu avocatii).
In fara de aceasta (bani! parai! mardei!) mai este vorba de implicatii internationale vizand relatiile “fratesti” cu Rusia si Ungaria. Care state au mare interes sa zugraveasca o Romanie xenocidara si xenoclastica care manaca minoritari la micu dejun, pranz si cina. Ca de fapt este vorba deste Basarabia si Transilvania nu despre evrei .
Acici mai trebe sa adaug pe aia … amnata lu’ Heideger nazistu’ : Hanah Arendt care brusc este destul de citata prin Romania basheasca si cu zisa ei ca Romania ar fi fost cea mai antisemita tara depasind cu mult Vaterlandu nemtesc al dnei ma-sa …Ma rog fidelitate fata de Mutterland si amant …
Adica de mujlte ori evreii sunt pretextul … si doar aparent subectul…Insa in aceasta afacere sunt si unii evrei nascuti prin Romania care gratios o iau prin aratura si balarii cu niste istorii bizare – despre legionari romani recrutati din Judeea si instalati in Oltenia ( v si http://prosistemhaha.wordpress.com/2011/08/31/teoria-ascendentei-evreiesti-asupra-romanilor-in-teritoriile-dacilor-liberi/ ) si unde unele nume de locuri ar atesta preeminenta elentului iudeu , despre cum ne-au civilizat aducandu-ne industria si comertu si au luptat in primu rezbel mondial de iti vine sa juri ca ei singuri I-au dat peste bot lu’ Mackensen.

Ei bine aici am si io ceva de zis .. in primul rand despre istoria evreilor din Romania. Si nu  numai
De obicei se supraliciteaza rolul evreilor in stiinta si cultura – atat din Romania cat si din lume .. se numara premiile Nobel
- 26% din premiile ptr fizica.
- 20% din premiile ptr chimie
- 41% din premiile ptr economie
- 26% din premiile ptr medicina si se trage concluzia :fara evrei nu ar exista cultura si stiinta!
Oare ?!
Daca luam cartile de istorie si mergem la capitolele cultura in epoca … si vom parcurge numele .. ei bine pentru Evul Mediu, Renastere, Epoca Moderna, Iluminism nu vom gasi decat un singur evreu care a insemnat ceva si care merita sa fie pus alaturi de Galileo, Pascal, Newton samd :  Spinoza. Inutil  de zis ca era detestat de rabinatu’ timpului sau … (ma rog unii ar da cu diversi cabalisti , taldmudisti da atunci ar trebui sa bagam si pe Toma d’Aquiono pe lista groaza de teologi crestini si diversi scolastici preocupati de ce sex au ingeri si cati ingeri incap pe varfu acului).
Si aici ajungem la partea oculta a intregii afaceri : mult timp, secole,  evreii sau de vreti comunitatea iudaica au avut un aport nul la dezvoltarea tehnica si stintifica a lumii ..,patura lor culta limtandu-se a dezbate la nesfarsit cuvine depre Tora (aidoma scolasticilor crestini .. care ma rog trageau de coada alte mate). Mai mult evreii acelor secole se manifestau mai mult ca o populatie orientala si erau departe de de imaginea propagadata azi a unui vector de “occidentalizare”  si canci civilizatie “iudeo-crestina” in vest . Partea sa zicem tehnico-stiintifica a fost dezvoltata de .. ei da “crestini” – fizica in sec XVI-XIX este exclusiv “crestina”, chimia idem, economia “politica” incepe cu Adam Smith “crestin” si chiar daca David Ricardo s-a nascut sefard a devenit crestin (ma rog antitrinitarian) . De fapt in epoca Revolutiei Industriale din Anglia cel mai celebru evreu din Anglia a fots un maran (evreu protughez) unu Daniel Mendoza celebru ca boxer.
Fabuloasa cariera si descedenea a lui Amschel Rothschild este insa subsumata imaginii evreului “camatar”  si “bancher” insa trebe temperata cu aducerea aminte ca exista o taxa “lombarda”  care guverneaza finanta mondiala. Lombarda adica a italienilor lombarzi nu a evreilor .. fiindca in sec XII-XIV lombarzii (de fapt  florentinii) dominau finata occidentala!!!
Cam asa cu preemineta evreiasca din secolele XI-XVIII! Nula !!!

Insa in secolulul XVIII se intampla ceva in Europa  : Iluminsmul! Care cuplat cu inceputul Revolutieri Industriale si decaderea “Vechiului Regim” distruge vechile structuri sociale . Atat “crestine” cat si .. evreiesti! Si unii ervei  incep sa fie adeptii noilor idei aparand miscarea numita Haskala care urmarea sa ii faca pe evrei sa intre in rand cu lumea (pana atunci traind cam separat – atat ca urmare a politicilor feudale in care evreul era mereu “strain” si “sclav al a fiscului” [asta le acorda totusi ceva protectie .. caci fiscu era la regelui si deci daca “jumuleai” evreul te puteai certa cu fiscul!!] ) cat si dintr-o alegere comunitar-voluntara. Si nu odata legea rabinica era sustinuta de State absolutiste din considerente opuse. De exemplu in unele state germanice fratiilor mezini din familiile iudaice li se interzicea casatoria .. pentru ca daca murea fratele mai mare acestia aveau “datoria” sa se insoare cu vaduva lui. Cf. legilort lui Moise) . Acesti “maskilim”  (adeptii Haskalei) promovau “modernizarea” comunitatilor atat prin renuntarea la portul traditional cat si prin invatarea limbii tarilor unde traiau (engleza, franceza, germana) si prin invatamant general bazat pe stiinta. Rezulatele se vor vedea curand – incep sa apara artisti de origine evreiasca – de la Heine la Mendlshon , ca apoi sa apara si oamnii de stiinta evrei . Aceasta ptr ca in sfarsit evreii s-au autoemancipat !!
Asta este adevarul nespus – emanciparea evreilor a fost dubla “ o emancipare “legala” de care se tot vorbeste si o autoemenacipare in sensul unei sa zicem “occidentalizari” a evreilor adcia cultura laica, stiintifica, renunatrea la traditii depasite samd. Si preluarea novatiilor “crestine”!!!

Ideile Ilumiste au influentat\ insa si guvernele. Primul a fost Napoleron care a “indraznit” sa ii considere pe evrei “cetateni” . Egali in dfrepturi dar si in obligatii!! Asa ca el a organizat cultul iudaic din Franta .. I-a silit pe evrei sa isi ia un nume de familie samd. I se vor reprosa un decret contra camatariei si serviciul militar obligatoriu … Si faptu ca nu va tolera instalarea altor evrei (sa zicem “straini” adica din alte state) pe teritoriul francez.
Nitel mai taziu si in Prusia va incepe emanciparea legala a evreilor. Insa procesul va dura de la 1812 la 1869. SI va cuprinde si aici obligatii ferme incepand cu : 1) de a purta nume de familie hotărît şi 2) de a se servi în registrele de comerţ, la redactarea diferitelor acte juridice, de limba germană sau de altă limbă vie şi să poată scrie numele lor cu caractere germane sau latine. Plus destule alte conditii multe vizand instalarea evreilor “straini” (adica cin dlate state decat cele prusiene)

Insa Iluminsmul nu a fost agreat de toata lumea. Nici de toti evreii!! Asa ca a aparut Hasidismul (ce-I drept nitel inaintea iluminismului) care a fost/este o miscare mistica de o intensitate devastatoare, care  isi dorea reintoarcerea la intelepciunea Torei si la o renastere a sperantei prin optimism, credinta si magie . Hasidismul voia, dimpotriva, o izolare totala in credinta, prin accentuarea absolut tuturor trasaturilor evreitatii: limba, rit, imbracaminte. Prin rugaciune si viziune asupra lumii, se incerca integrarea evreilor nu prin elemente exterioare, ci acceptarea stranietatii lor, precum si schimbarea morala a lumii. Totusi, ei acceptau, ba chiar incurajau invatarea limbii ebraice, care era considerata o limba „culta”, sau predarea obiectelor laice in limba ebraica. Toate aceste masuri umrmareau „imbunatatirea conditiei de evreu”; copiii urmau sa fie educati sau la scolile statului, sau in noile-infintate „scoli normale evreiestei”. (dupa ALINA SAVIN- HASIDISM SI HASKALAH IN MOLDOVA .. asa ca sa stie unii cui sa adreseze inevitabilele „multumiri” cu referinte la mama) . Ce este interesanta este ca parte a acestor hassidim cam certati cu restu cumunitatii si-au gasit refugiul in zonele roamnesti din nord de unde fiinteaza si azi „dinastii” de rabini haisidici. Insa cam de atunci dateaza si „bunele” impresii despre romani Simon Dubnov il citeaza pe Nahman Krohmal care, in 1816, intr-o scrisoare adresata hasidimilor din Galitia, protesteaza impotriva persecutarii sale de catre « evlaviosii din tinuturile pustii, indeosebi in cuibul de tilhari din Valahia. »(tot dupa ALINA SAVIN).  Si aici acesti hassidimi intra in conflict cu organizarea locala a cultului erveiesc.. La inceputul secolului 19, elementul rus si galitian in rindurile evreimii romane a inceput sa creasca, iar ei nu recunosteau autoritatea institutiei reprezentata de hakham bashi. Ei preferau sa se organizeze in jurul unui tzadic, fiind adepti deschisi ai hasidismului. Fiind supusi straini, ei au cerut liderilor lor sa intervina, asa ca, in 1819, printul Scarlat Callimachi a decis ca hakham bashi sa nu aiba jurisdictie decit asupra evreilor « nativi ». Din cauza permanentelor neintelegeri dintre diferitele grupuri de evrei, la 14 septembrie 1834 functia de hakham basha este desfiintata. (tot dupa ALINA SAVIN).   Adica obscurantismul bigot si certaret era „baza” civilizatiei „occidentale” aduse de acestia!!! Mi se pare cam majoritari in cumunitate.
Insa retineti – erau veniti cam recent!!! Si dupa Carol Iancu “In 1803 existau în Moldova circa 30000 evrei, în 1848 circa 60000, recensamîntul din 1859 cifrîndu-i la 118922
Sau luati si aceasta : La 1820 Iasii aveau 4 mii de evrei, la 1831 acest numar se ridica la 17 mii, la 1838 la 29 mii, la 1859 la 31 mii, la 1899 la 39 mii, In acest an populatia totala a Iasului este de 78 mii asa ca romanii sunt in minoritate. Bucurestii aveau in 1831 2 mii de evrei, la 1831 numarul se ridica la 3 mii la 1860 la 6 mii , la 1899 la 43 mii.” (Neoliberalismul lui Zeletin)
Sau din Wiki :
În Moldova:· 1803: 15.000· 1859: 118.000· 1899: 197.000
În Țara Românească:· 1831: 4.000· 1859: 9.000· 1899: 61.000
De asemenea, între 1881-1914, aproximativ 75.000 de evrei au emigrat din România, destinația principală fiind Statele Unite.

sau cum zicea mandel in Seculara inapoiere a Romaniei :
Ce se oculteaza in mod voit este aparitia asa-zisei probleme evreiesti in Romania si se trece sub tacere ca intre anii 1830-1880 a avut loc o puternica emigratie evreiasca dinspre imperiul Habsburg in Tarile Romane, mai ales in Moldova. In acesta epoca numarul populatiei evreiesti din Romania mica trece de pe la 20.000 la vreo 300.000, toti acesti emigranti stabilindu-se de preferinta in targuri si orase. Si  sa nu va inchipuiti ca erau purtatori ai unei culturi si civilizatii superioare. Mai degraba marea majoritate a acestor emigranti din Galitia erau la fel de alergici la sapun si igiena ca si populatia majoritara, convietuind la fel de armonios cu paduchii ca si taranul roman din acea vreme. Si nici sa nu va inchipuiti ca aveau namol de bani, ci erau in general niste sarantoci zdrentarosi si jegosi. asa cum se poa vedea si in aceste imagini :

In Judeos  Evreu
In Judeos  300px-Nicolae_Grigorescu_026
Insa desi istoriografia “oficiala” tot ii da cu antisemitismul romanesc si mai ales cu ala liberal care din secolul XIX a facut ravagii si prapad observam ca numarul populatiei evreiesti creste continu .. intr-un ritm cam exagerat pentru specia umana (durata sarcinii 9 luni, nasteri multiple rare, maturizare sexuala tarzie) si mai ales daca tinem cont ca in epoca aia medicina de abia devenea stiintifica si nu exista nici aspiririna!!!
Dar lasand la o parte “antismitismul” samd ar trebui sa observam ca aici nu numai hasiditii au avut un bun culcus ci si restul. Faptul ca erau nou veniti insemna ca erau si lipsiti de institutiile lor traditionale .. deci erau liberi !!! Sa urmeze cam ce studii doreau (si Eminescu va observa ca unii ziaristi evrei stapanesc foarte bine limba romana facand onoare scolilor romane care i-au format!) , sa se indrepte spre diverse cariere samd. Sa aiba ziarele lor. Sa aiba ideile lor proprii si personale. Asa ca in Iasi  apare primul teatru evreiesc din lume. Pomul Verde in anul 1876 ,, Stramosul tuturor teatrelor evreiseti si al impresarilor si producatorilor (de teatru si schiar de film) evrei din intreaga lume!! Fie si numai de aici putem deduce liberatea intelctuala si efervescenta intelctuala ce domnea in comunitatera evreiasca din Romania .. cu tot “antisemitismul” de care se vorbeste azi!!!
Ar mai fi ceva de zis.. Este adevarat ca dupa razboiul de independenta s-a refuzat incetatenirea in bloc a evreilor din Romania (au fost incetateniti individula evreveii veterani ai Razboiului)  insa se pare ca prin evreilor din Romania le-a trecut prin cap o idee uschita:“Daca romanii pot noi de ce nu?!
(v-am zis aici erau liberi sa gandeasca cam ce pofteau!!) si au inceput sa regandeasca intoarcerea la Sion .. Asa ca in Romania a avut loc .. primul congres sionist din lume!!
Sionismul în România
În zilele 30 și 31 decembrie 1881 s-a desfășurat la Focșani primul congres sionist al asociațiilor „Iubitorilor Sionului” (Hibat Țion sau Hovevei Țion) din România.
Scopul acestora era sionismul practic - recolonizarea cu evrei a Țării Israel, cunoscută și ca Palestina sau Țara Sfântă și aflată atunci sub stăpânire turcească. La congres au participat 56 de delegați care au reprezentat 33 de organizații sioniste locale, reprezentând aproximativ 70.000 de membri.
Președintele congresului a fost Samuel Pineles din Galați și secretarul congresului a fost David Rintzler. La congresul din Focșani a fost intonat pentru prima oara „Hatikva” - astăzi, imnul național al Statului Israel, a cărui muzică se bazează pe o melodie populară românească.
In Judeos  Atr4841
Obeliscul amplasat pe locul Teatrului evreiesc Pomul Verde din Iaşi(de la wiki)
Primul val de emigranți sioniști spre Țara Israel a ieșit din România în anul 1882, conduși de Moșe David Iancovici.
Acești emigranți au fondat coloniile Roș Pina și Zihron Iacov.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_evreilor_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
Si a se retine “hativka” imnul national al Isaraelului  a fost cantat prima data  la Focsani!! Si era pe linii melodice romanesti!!! Si chiar daca oficial se zice ca Hovevei Țion s-a infiintat la Odesa .. primu congres a fost in Romania! In Romania care permitea ca deh era “antisemita” ca naiba dupa delirtu lu Arendt!!!

Orice s-ar zice azi .. Romania secolului XIX a fots un teren fertil pentru evreimea mondiala. De aici au plecat ideile sioniste (“Daca romanii pot noi de ce nu?!” adica sa aiba un stat national) , primul teatru evreiesc cu rasunet si in Rusia (si apoi emulii din Rusia au emigrat in SUA unde au pus bazele impresariatului evreiesc .. stiti ala care a dominat epoca de aur a Hollywoodului!) , aici a aprut imnul national israelian si naiba mai stie ce!
Ma rog istoria e hapsana .. si zice ca primul congres sionist ar fi fost la Basel si ca Herzl. Ma rog normal Herzl avea acces la un Rotschild si marii antisemiti occidentali pe cand Samuel Pineles din Galati nu prea avea acces la Bratianu (era ceva legat si de finanta. Cei mai mari dusmani ai infiintarii bancii Nationale a Romaniei au fost niste camatari evrei. Ce-i drept e drept BNR le-a “taiat” macaraoana!), Asa ca si  comunitstea evreiasca din Romania trebe  ca si roamnii de rand sa cedeze pasul “occidentalilor” .
Oricum ia luati de aici :Clar? A fost chiar iadul pe pamant si raiul antisemitismului?

Ar mai fi ceva de zis …
Sionismul este nationalism. Nationalism evreiesc . Nascut si el prin “contaminare” cu cultura crestina. Si deci cu “reziduri” ba asutriece, ba nemtesti, ba rusesti , ba unguresti.
Despre asta este vorba!
Ca cand Wiessel zice Romania a ucis a ucis  a ucis el “uita” cine l-a trimis la Auschwitz. Fiindca ma-sa a fost bucroasa sa vaza ca se intoarce sub stapnaire ungureasca!! SI mai este vorba de “mostenirea” Kastner (bastanu’ lu’ Judenratten din Ungaria). Asa ca deh ..  neputand zice ca Ungaria .. incarca nota de plata romaneasca!! Si Soros este si el ungur .. daca pricepeti.
Si ar mai fi si ala Oisteanu .. care sustine ca porgromu din Chisanu ar fi fost opera lu AC Cuza. Eu nu contest ca AC Cuza era antisemit INSA Chisnau era sub stapanire rusa. Si in Rusia acelei vremi au fost destule pogromuri orchestrate de Ohrana si Sutele Negre. Nu este cam ciudata cum un istoric Oigenstein  “uita”de Sutele Negre da io Bizonu’ stiu? Pai io ma declar roman insa el poa inca se simte cam rus …De altfel intreaga discutie a holocaustului din Romania izbucneste la 1 iulie 1991 la interventia lui Moses Rosen rabin sef (si prim samsar al emigrarii evreilor romani!) care declara :

„din 1941 până în 1991 nimeni n-a pomenit această cifră pentru că evreii au fost așa de terorizați în România încât nici măcar nu îndrăzneau să verse lacrimi pentru morții lor".Pe baza acuzațiilor sale, Senatul Statelor Unite ale Americii a emis la 11 iulie 1991 (la numai zece zile de la comemorare) o rezoluție care „condamnă resurecția antisemitismului și a intoleranței etnice din România".
http://ro.wikipedia.org/wiki/Moses_Rosen
Insa  la 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului. Parlamentul moldovenesc a cerut guvernului URSS "să înceapă negocierile cu guvernul moldovenesc cu privire la ocupația ilegală a Republicii Moldova și retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc" si la 1 decembrie 1991, când populația Transnistriei și-a ales președintele și s-a pronunțat în cadrul unui referendum pentru existența statului transnistrean independent(wiki)

Acelsi Moses Rosen care in anii 50 era acuzat ca e interesat mai mult de Marx decat de Moise (era totusi rabin-sef!) si caruia

Cu prilejul Conferinței de la București a rabinilor europeni, rabini prezenți i-au mulțumit lui Moses Rosen și guvernului român ntru că au facilitat emigrarea masivă a evreilor din această țară în Israel și au ajutat comunității care a rămas să-și păstreze viu iudaismulhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Moses_Rosen

Si azi  emigrarea masivă a evreilor din această țară este denuntata ca fiind dovada ca minoritaile au fost  pur şi simplu rejectate sistematic, anihilate cultural şi fizic, vândute la export. Da Rosen e binefactaor si merita recunostinta iar Statul care a permis emigratia trebe blamat!!

Oricum trebe sa pricepeti ceva  chiar daca minoritarii au lăsat urme în cultura şi identitatea noastră, urme pe care nu le putem şterge prin decret sau prin discurs politic. (de Ovidiu Ivancu http://www.acum.tv/articol/63353/)
Unori urmele se gasesc mai ales in cultura minoritairlor. In cazul in dicutie imnul lor de stat si se pare insasi existenta statului lor!!!
Si as mai adauga ceva … despre modernismul evreiesc Dupa parerera mea ete legat de fpsatul ca ei nu au o cultura conservatoare bazata pe un sentiment identitar de genul “traiesc pe pamantul stramosilor mei locuiesc in casa ridicata de tatal meu in batatura bunicului meu” adica ala unor popoare “apolinice”. Ei sunt  “mercurino” care se dezic si de parinti  – nu in virtutea unui parti-pris “moral” ci a unei oportunitati. Este intr-un fel tragedia unei comunitati .. mai speciale “internationalista”  care s-a emancipat negandu-si  proprile radacini spirituale , urandu- si cultura (cam oriental traditionalista) si care a prins  un pospai  din cultura altora .. pospai pe care il morfoloesc e “scolatstic”  cautand sensuri cuvintelor (blestemu culturii lor originale) si “revolutiinAnd” nu realitatea ci cuvinteloe care descriu realitatea. Mereu “avantgarda” fiindca sunt lipsiti de clasicism!
Si ar mai fi ceva – sumt multi scriitori evrei de mare valoare. Insa n u stiou cvum se face ca cei mai mari .. au scis in limbile tarilor accipente!! Sa nu zic de germanul Heine (totusi evreu) sau Paul Celan (poet german din Cernauti da evreu!) zic decat ca Mihai9l Sebastian , sciitoir roman d eorigine evreiasca sau Felix Aderca idem cam “bat la fund” (ca scriitori) scriitorii evrei  din Romania care au scris in disi sau numa despre comunistatea evreiasca! Cam asa stam cu urmele culturale lasate de convietuire !!!

De fapt  societatea evreiasca isi datoreza "modernitatea" crestinilor si nu invers!!
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 89
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

https://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum