Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Protestul unei generatii ...

In jos

Protestul unei generatii ... Empty Protestul unei generatii ...

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mar Sept 17, 2013 5:23 pm

Vreau sa zic ceva despre protestele in legatura cu Rosia Montana. Ceva in afara de Rosia Montana, de aur , de ce o mai credti voi.Protestul unei generatii ... 52270233071e9
 
Protestul unei generatii ... Pancarta-ceicunoi-ce-i-cu-noi-mars-protest-miting-manifestatie-15-septembrie-09-2013-rosia-montana-gaze-sist-revolutia-va-veni-cand-omenirea-va-realiza-ca-suntem-cu-totii-sclaviProtestul unei generatii ... Manifestatie-Rosia-Montana(furata de la acum.tv)
Protestul unei generatii ... Protest-pentru-Rosia-Montana-foto-Vlad-Ursulean-Facebook
Auzeam ieri la radio pe unu parca Rautchi indignat  ca unii protestatri ar fi cica “anticapitalisti” (eu am unele retineri). Sau iata ce scrie Daniel Uncu

Trebuie să recunosc că protestul din Piaţă Universităţii împotriva “aranjamentului” de la Roşia Montană m-a făcut să mă emoţionez. Cel puţin în primele zile… Am identificat cu o certă naivitate entuziastă aceeaşi dorinţa de exprimare revoltată împotriva a ceea ce este identificabil că profund incorect, ca şi dorinţa pe care am trăit-o şi exprimat-o, în aceeaşi Piaţă a Universităţii, între 1990 şi 1992. Dar similitudinile între atunci şi acum s-au oprit brusc şi dezamăgitor aici. Doar entuziasmul exprimării mi-a rămas familiar…
Dezamăgirea a survenit însă brusc şi, vai, extrem de brutal în momentul în care am identificat – în ultimele zile ale protestului – conversaţii referitoare la “cât de bine” (?) era pe vremea lui Ceauşescu…! Nu mi-a venit să cred! Conversaţii elucubrante referitoare la faptul că oamenii aveau un loc de muncă (?) şi la faptul că nimeni nu te dădea afară de la serviciu fără să ai posibilitatea rapidă de a găsi un alt serviciu. Conversaţii referitoare la „binele comun” gestionat de comunism… Am rămas pur şi simplu stupefiat şi înfiorat de ceea ce auzeam, dincolo de enormitatea puerilă a afirmaţiilor. Ceea ce m-a înspăimântat a fost faptul că acea conversaţie avea loc între doi fervenţi protestatari, o tânăra care nu cred să fi avut mai mult de 22 de ani şi un tânăr ceva mai matur – poate pe la 30 de ani. Iar revoltă lor împotriva „capitalismului care distruge – citez din kafkiana conversaţie – încrederea în această ţară”, era cât se poate de autentică…!
După acest dus rece – care s-a repetat şi în seară zilei următoare într-un alt context – am început să analizez ce se întâmplă… Fără să fi ajuns la o concluzie definitivă, sunt din ce în ce mai convins că România protestatară a acestor zile se confruntă cu două paliere de clivaj: unul politic (în ciuda caracterului “apolitic” al mişcării protestatare…) iar celălalt psiho-social.

(dupa care urmeaza inevitabilu bla bla invatat in anii 90)
http://www.acum.tv/articol/67917/
Sau de aici  

- “Stop fascismul corporatist”
-“România – românilor”
- “România nu e de vânzare”

Sa zic asa unii sunt cam “socati” . Ca asa este teleptualu roman occidentalizat – extrem de parohial si extrem de econom la gandire
Ce ma mira pe mine este mirarea lor “anticomunista”

Au trecut 23 de ani!!!! “Comunismul” (care nu a fost comunism ci socialism sau socialism “real”) este de acu precum fascismul prin anu 1970 – o vorba goala !!! Tinerii de 23-33 de ani dau din umeri asa cum cam dadeam noi din uneri prin anu 70 cand ni se vorbea de Doftana si sectia H.

Insa tinerii au azi unele mici probleme : locuri de munca si case!!! Daca se uita prin prejur vaz ca “bosorogii” au apartamente.. mai rau unii au apartamente cumparate (propretatea personala) de prin anii 70-80. Si se cam mira si dau usor si marunt din buze cand aud ce erau aia care isi permiteau sa isi cumpere un apartament : oameni normali (adi9ca nu securisti, nomecalturisti samd) , cu un salariu aflat sub miticul salar mediu pe economie (acu ptr autor ca e mai junior : in 89 salaru’ mediu pe economie era de 3500 lei.  In 78-80 cam 2800 lei. Colegii mei fosti operatori-calculator aveau cca 2300-2500 prin 79 cand si-au cumparat aprtamentele de langa Circ, Maica Domnului sau Tei). Acu’ unii o sa zica “cutii de chibrite comuniste” – insa ce bine se vindeau in 2009! Numa 80.000 euroi (2 camere) sau 100.000 (3 camere) … Si sunt dezirabile si azi ptr unu care nu are cum sa isi intemeize o familie ca nu are un acoperis al lui..Ceva mai dezirabile decat o masina de ocazie (mama! In leatu meu – n 52- am auzit pe destui facand spume :”Am 25 de ani si nu am masina!!! Mama lui de regim!!” si imedfita una dintre primele “revendicari” ale junilor din 1990 a fost masina de ocazie din occident!! Prin 2000 “spinoasa” problpema existemtiala se rezolvase !!! Macar un Oltcit de ocazie )

Mai este cestiunea cu locurile de munca … ca 2 milioane (unii zic mai mult) de bajeniti economic … Si greu de gasit in tara , greu de pastrat de multe ori cu lefuri cam naspa (daca ne gandim la posibilitatea de a cumpara o casa.. ) Si asta ii arde mult.

La asta ar mai trebui pus faptu ca icoanele unei generatii sunt obiectu contestatiei copillor acelei generatii … macar ca sa faca invers decat babacii!!! Asa ca macra de ai dracului sunt “anticapitalisti” pentru ca babacii e “procapitalisti”
Plus destule altele. Apropos aceste contestatii sunt si rolul unei contaminari ideologice cu ideile facultatilor apusene. De pilda mie “fascismul corporatist” imi cam pute a facultati vestice !! Si poa nu atat “nationalismul” cat un anume tiers-mondism ii mana in strada swi intelegerea ca om fi noi in UE da suntem lumea a 3a!!! Cu adaugiarea ca in une;le tari UE e mai bine sa fii magrebian decat roman!! (scuze da romanii mi se pare ca sunt “jidanii” anilor astia.)
La acestea se pot adauga si observatiile “empirice”- avem capital strain. Vom avea si mai mult. Ei si ? Traim mai bine?! Ne-am vandut tara pe un blid de linte – si cu asta ce-am facut?! Si care este viitorul lor al tinerilor? “Negrii albi” numa buni de mop si alte cele si apoi sa fie invinuiti de toate cele (adica noii  “jidani”). Iar cestia cu aveti dreptul sa emigrati e cam .. “mars ba afara din Romania!!” fiindca pe bune dorinta de a emigra a fpts de multe pri “stimulata” de conditii materiale si ca cei mai mupti ar fi preferat sa ramana in tara lor!!

Sa nu mai zic ca “democratia” si “dreptu la exprimare” sunt cam relative.  Adica in alea 8 –11 ore de serviciu :”da sefu, cum zici sefu” si te ia dracu daca ai pareri proprii si citesti ziarul nepotrivit!!! (eu am avut 20 de ani aceiasi sefa. Am inghit de la ea mai mult in anii de dupa 90 cand era taranista si habotnica decat   am inghiti pe vremea cand era secretara de partid!! )

Si in fine – modul olimpian cu care problemele tinerilor (case si locuri de munca) au fost tratate 23 de ani :”lasa ba ca o sa vina capitalul strain si o sa ne dea servicii bune!!”  sau “important este sa combatem comunismu nu o politica de stat pentru tineri ca asta ar fi comunism!!!”. Sau cum acu vreo 10 ani imi zicea cu oftica un tanar brancardier (sub 25) :”lasa dom’le ca matale ai avut un serviciu stabil si ai avut o casa !!!”.
23 de ani politicienilor nu le-a pasat. “Analistilor” politici nici atat. Iar ziaristii se ocupau cu aginile vivipare si violate.
Si ar mai fi ceva : castigatorii capitalismului romanesc :SOV, Gigi Kent, “Camatarii" ,  "Sportivii ... ca Jiji el Ciobandante devine personaj pozitiv si numa bun de pus la icoana! Si muncitor !!!

In concluzie – pana la urma fiecare generatie este tentata de protest. Din motive si hormonale si practice (tinerii se cam sucare ca sunt fortati sa accepte “dictatura” maturilor.. asta de dinainte de Alexandru Megalomanu’ ) insa fiecare generatie protesteaza din cauze diferite .. Trebe sa fii tembel ca sa te ofuschezi ca junii protesteaza impotriva “idealurilor” tale …
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum