Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Doua sute si UNUL de profitori

In jos

Doua sute si UNUL  de profitori  Empty Doua sute si UNUL de profitori

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mier Ian 15, 2014 2:34 pm

ai modificarii Codului Penal in ce priveste abuzul in serviciu … cu novatia ca cum infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, contra intereselor publice si prin ingradirea unor drepturi au fost unificate intr-un singur text (art. 297)  cu care ocazie dispare  Art. 248 indice 1 Abuzul în serviciu în formă calificată :Dacă faptele prevăzute în art. 246, 247 şi 248 au avut consecinţe deosebit de grave, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Raman numa 5 ani – cea de la vechea varianta “simpla”.

Se zicea la A3 ca in puscarii ar fi “doar” 200 de beneficiari….
INSA  aici avem UN beneficiar de marca : EL !!!
De ce?

Fiindca lungimea prescriptiei este calculata in functie de maximul pedepsei. Si nu ma refer la flecustetu de casa din Mihaileanu ci la modul in care si-a exercitata cu rea credinta functia : Art. 248 Abuzul în serviciu contra intereselor publiceFapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Cum este cestia ca dai peste cap rezultatele electorale interpretand cam prea “creativ” Constitutia mergand pana la a face invers decat ce dorera legiutorul atunci cand a conceput-o ?!


As mai observa ca si Neglijenta in serviciu a “beneficiat” – vechiul cod ( de fapt al lui Dongoroz de prin 38!!) in mod generos dadea o amenda sau la o luna la 2 ani iar pentru cazurile calificate 2 la 10 ani. Noul Cod Penal (Predoiu Catalin) zice numa luna la 6 luni sau cu amenda.
Avem in schimb Art. 299 Folosirea abuziva a functiei in scop sexual (cam inutil . ca si pe ala vechi “il frigeai” daca doreai!!)

Inca .. despre tehnica legislatiei si una bucata Consigliu Legislativ: Noul Cod Penal (Catalin Predoiu)
[Art. 297 Abuzul in serviciu
(1) Fapta persoanei care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane, ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.
(3) Faptele prevazute in alin.(1) si (2) savarsite de
un functionar se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(4) Actiunea penala pentru faptele prevazute in alin.(1) si (2) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Ce dracu o fi “Faptele prevazute in alin.(1) si (2) savarsite de un functionar”? sau mai precis cum mama lu’ procest verbal cum dracu’ o persoana care indeplineste/ nu il indeplineste un act   in exercitarea atributiilor de serviciu,  si sa nu fie functionar?!?

Si as mai zice ceva -  actiunea penala se pune in miscare numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Adica (cam ipotetic) daca un X de la centru vede cum un functionar rupe o cerere a unei babute batata de sarta si speriata de “autoritate” nu poa sa il pe ala de guler si sa il trafa de raspundfere penala findca baburta e speriata de gandul ca trebe sa depuna plangere, sa para c amartor in tribunal sa …

ERATA : nu stiu ca cum si ca care e cele 400 de modificari aduse Codului Predoiu. Eu am folosit ce am  gasit aici : http://www.euroavocatura.ro/articole/465/Infractiunile_de_serviciu_in_Noul_Cod_penal__art__295_-_308_#comentarii. Publicat 21 Mar 2009!!!
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum