Vremea
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Nu Statu ti-a lasat nevasta bortoasa!!!!!

In jos

 Nu Statu ti-a lasat nevasta bortoasa!!!!! Empty Nu Statu ti-a lasat nevasta bortoasa!!!!!

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Joi Mar 06, 2014 1:30 pm

Cu ani in urma un vecin a dat din umeri ca ma rog de ce sa isis bata capul cu educatia fiului mezin ca deh baiatu era “decretel”.  Maica-mea a avut o mica izbucnire : “Si vrei sa zici ca nevasta dumnitale s-a culcat cu Decretul in timp ce dumneata urmareai meciul la televizor?”  provocand ilaritatea a juma de duzina vecini de ambe sexe


Se zice mereu – ca o scuza – ca “Statul este cel mai prost adminbistrator”.
Hai sa vedem cum am stat cu Hidroelectrica:
http://www.cotidianul.ro/remus-borza-cel-mai-destept-dintre-baietii-destepti-nu-a-fost-unul-din-traderii-de-energie-ci-chiar-statul-roman-233401/ a scris:
În iunie 2012, Hidroelectrica era într-o situaţie disperată, datorii de 4,3 miliarde de lei, pierderi de aproape 800 de milioane de lei şi o supracontractare a producţiei. Avea obligaţii contractate de 20 TW, la o producţie de doar 11,8 TW, adică 11,8 milioane MW. Într-o atare situaţie, într-un an dificil din punct de vedere hidrologic, cu cele mai mici debite înregistrare pe Dunăre, în ultimii 150 de ani, de când se fac măsurători hidrologice, Hidroelectrica a consemnat un minimum istoric al producţiei. Foarte departe de producţia unui an hidrologic mediu de 17,8 TW şi faţă de vârfurile atinse în 2010, de 19,8 TW sau, în 2005, de 20,1 TW. Hidroelectrica, ca să îşi poată onora toate obligaţiile contractuale, din care 12,9 TW în contractele cu “băieţii deştepţi” şi alţi 5,3 TW în piaţa reglementată, plus ce mai însemna piaţa de lichidare, trebuia să achiziţioneze de pe piaţa liberă energie. Dar la ce preţ? Într-un an extrem de secetos, MW-ul ajunsese la 300 de lei şi, ca să-l vândă, evident, în pierdere, vindea la 130 de lei “băieţilor deştepţi”, câtă vreme preţul de cost era de 160 de lei, iar costul în piaţă era de 250 de lei. Şi vindea şi mai prost în piaţa reglementată, către populaţie, 5,3 TW la 71 de lei. Cât credeţi că mai putea rezista aşa Hidroelectrica? O lună, poate două şi intra direct în faliment.

N-au fost doar câţiva “băieţi deştepţi” la Hidroelectrica. Cândva spuneam că au fost vreo 500. Şi ăsta este un adevăr. Pentru că erau 500 de contracte, toate împovăratoare, fie că erau de mentenanţă, de investiţii, de furnizare energie, prestări servicii sau achiziţii. Şi aş putea spune că cel mai deştept dintre băieţii deştepţi nu a fost unul din traderii de energie, ci chiar statul român. Una din cauze a fost pierderea provocată de aceşti traderi de energie care au cauzat pierderi de peste un milliard de euro  în perioada 2006-2012. Dacă aceste contracte ar fi fost continuate, s-ar mai fi dat un tur de pierderi de încă un milliard de euro, până în 2018-2019

Deci cam asa : Hidroelectrica , adica hidrocentralele din Romania, era sa intre in faliment si in perioada 2006-2011 a avut pierderi de de peste un milliard de euroi!!
Cum s-a reusit asta bizara performanta ?! (Bizara pentru ca producea o marfa ceruta si usor de vandut!!)
1) Fiindca Hidroelectrica avea obligaţii contractate de 20 TW, la o producţie de doar 11,8 TW . Trebui zis ca productia Hidroelectrica depinde de factori extrteni – adicva daca Dumnezeu da ploaie Hidroelectrica produce cacalau daca nu .. produce cat are apa. Si de retinut producţia unui an hidrologic mediu este de 17,8 TW.

Intrebare: tu cetitorule ai fi semnat angajamente de vanzare care depasesc cu 2,2 TW adica cu cca 12%  capacitatea “normala”  de productie? Mai ales daca tineai minte ca cativa ani anterirori au fost , scuze cam secetosi ? Erai atat de tampit?
Sa ne aducem aminte – in 2005 au fost niste ploi, niste iunundatii. Lacurile de acumulare s-au umplut la prea plin si Hidroelectrica a produs in draci: 20,1 TW

 Nu Statu ti-a lasat nevasta bortoasa!!!!! 75F64F41-15C2-438C-AEFE-4C63210CD20A_mw1024_n_s

Atunci s-au facut niste contracte … care nu au tinut cont ca ala era un an cu inundatii.

2) Pretul la care se  vindea buleftrica : Hidrolectrica vindea la 130 de lei “băieţilor deştepţi”, câtă vreme preţul de cost era de 160 de lei, iar costul în piaţă era de 250 de lei
E aici o cestie sa zicem “bizara”.  Stiu ca lumea in  general a auzit de  oferta si cerere si ca pretul se formeaza pe baza pretului cel mai scazut  (ete na!) INSA mai exsita domenii in care cererrea find mare pretul pietei il da producatorul cel mai ineficient – ala cu preturi mai mari!! Se cheama renta diferentiala Asa este si domeniul energiei electrice .. unde piata este dominata de energia produsa de termocentrale. Deci am asa o nelamurile – de ce trebuie ca hidrolectrica sa vand aloa pretul ei de cost si sa nu faca beneficii vanzand la pretul termocentralelor?
Mai rau , uni aduc aminte ca in anii Zodiei Tazpului dEmil  Hidrolectrica  si-a vandut productia Greciei la preturi extrem de convenabile – nu pentru noi! Adica parintii mei au investit in hidrocentrale – inclus Portile de fier , evaluate la cca 800 mil $ 1970! – ca sa traiasca grecii mai bine?!
Si asa ca bomboana pe coliva : Hidroeletrica, producand 11,8 TW trebuia sa livreze un plus de 8,2 TW. Pe care ii cumpara la pret mare de la Termoelectrica (cva pretulk de productie e mai mare!) ca sa il vanda apoi cu pret mic !! Un miliard de euroi s-au scurs astfel …
Intrebare: tu cetitorule ai fi semnat astfel de angajamente de vanzare care sa te bage la piederi ? Erai atat de tampit?

Ar mai fi de zis inca o cestiune. Separarea productiei intre Hidroelectrica si Termoelectrica. Cica ca cele 2 companii sa isi faca concurenta – de parca ar fi posibil!! In  mod normal concurenta este imposibila .. in mod prectic a dat prilej unor masinatiuni din care eu , tu , samd am iesit pagubiti.
“Normalul” ar fi fost o unica companie nationala “integrata” care sa poata jongla cu preturile si productia in funtie de capacitati si pret. Adica daca laxcurile sunt la prea plin se reduce productia de energie termica (se fac rezivii chiar daca mai devreme.,. se mai trimit opameni in concedii , samd ca consumul este acoperit de ploi! Si mai faci si niste rezerve banesti)  fiindca anul urmator cu un pic de seceta … vei “sta” pe productia termo care este mai scumpa!!
Si sa zic ceva despre piaţa reglementată, către populaţie. Care populatie cica plateste TW la 71 de lei.
“Noi” populatia Romaniei suntem de drept proprietarul colectiv al Hidroelectricii, Termoelectricii si Nuclearelectricei.  “Noi” sau parintii nostri am platit ridicarea acerstor colosi. Am platit investitiile uriase – Hidrolectrica are active de vreo 5 miliarde de euro! – prin cota de acumulare ridicata , salarii scazute si nivle de viata modic in anii 1950-1990.  Deci ca propietari, ca unii care am investit puteam sa zicem ca suntem indreptatiti ca sa nI se returneze o parte din partea noastra sub forma unor preturi preferentiale!
Fiindca noi suntem propeietarii nu grecii sau baietii destepti!


Si sa ma intorc nitel la cestia cu “Statul este cel mai prost adminbistrator”
Pe nici unul dintre contractele alea “ciudate” nu veti gasi semnatura lu dpmnu Statu Roman. Ci sermnatura unui .. individ foarte persoana fizica care bea, sta in  vila, conduce masina de lux samd si care  reguleaza si secretara…
Si care individ foarte persoana fizica in ce priveste bunurile sale nu ia decizii proaste care sa il bage in pabuga. Insa actunci cand semneaza contracte in numele “Statului” ia , invariabil , decizii paguboase cu o constanta ce arata medoda si ticalpsoa nu prostia.
Si apoi zice “nevinovat”  Statul este cel mai prost adminbistrator insa cum ziceam nu Statu lasa secretara bortoasa sau conduce masina!!!
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 919
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum