Vremea
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Intelectpulimea "romana" intre "demitiare" si "occidentalizare" prin kaghebizare

In jos

Intelectpulimea "romana" intre "demitiare" si "occidentalizare" prin kaghebizare  Empty Intelectpulimea "romana" intre "demitiare" si "occidentalizare" prin kaghebizare

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Joi Iun 04, 2015 9:47 pm

Mare scofala neamule ! O nou eveniment la care intelctocanimea "rumuna"  in par se pregateste a se  firtirisi  "demitizator" joi 7 mai, de la ora 19.00 la Libraria Humanitas de la Cismigiu  unde Editura Humanitas  va lansa un nou op a lu' Boia Lucian "Cum s-a românizat România" . Ca deh  România trebuia românizată precum comertul .. adică daca nu prea ati intels subtestu ar fi ca România nu prea era .. româneacă . Oricum este lasare cu repetitie ca si TT ul - ca a mai fost una  la Salonul Internaţional de Carte Bookfest (Bucureşti, 23 mai 2015)

Si ca tot teleptocanu' sa priceapa ce trebe sa stie revista 22 aia editata de GDS (mosit de Brucan!) a publicat ieri 03.06.2015 un interviu cu Boia : Românii sunt mai puțin îndârjiți în apărarea unei mitologii naționale despre cea mai recentă carte a sa ...

Pentru inceput voi cita inserturile revistei 22 :

Trecutul viitor?
Nu trebuie să judecăm prezentul și viitorul raportându-ne, cum fac mulți români, neîncetat la trecut: basarabenii sunt români și atunci locul lor este în România. De fapt, multă vreme au fost moldoveni. Identitatea lor timp de secole a fost moldovenească. Ștefan cel Mare nu știa că este român. Istoria nu îți impune la nesfârșit viitorul.

Nici tova Pauker nu a zis-o mai bine!!! Exact cum era si este prescris din cladirea din Piața Djerjinsky (azi Piața Lubyanskaya) :
Intelectpulimea "romana" intre "demitiare" si "occidentalizare" prin kaghebizare  640px-RIAN_archive_142949_Lubyanka_Square_in_Moscow
[poza din 91 furata de la Wiki . Statuia mi se pare ca este a lu Felix cel de Fier]

Rural versus urban
Modernitatea este fabricată în mediul citadin. Tot ce se petrece ca evoluție a României își are punctul de plecare în mediul citadin. Satul este, desigur, cât se poate de românesc în sensul etnic al termenului. Orașul este tot românesc, dar mult mai puțin decât satul, este în bună măsură cosmopolit. Totuși, România s-a fabricat la oraș.

Adica mai incet ba cu România  si românismul ca mai erau si altii ce dracu visati voi ba aici?! Na de aici poza cu Romania viastra ba miticilor!!!
Intelectpulimea "romana" intre "demitiare" si "occidentalizare" prin kaghebizare  Carte_boia

Unitar versus federal
Istoria românească nu este deloc unitară. România nu există decât de la 1859. Este un stat nou pe harta Europei, făcut din bucăți. Principiul centralizator a ajuns să fie dominant, cu atât mai mult cu cât realitatea era de sens invers. Provinciile românești erau foarte diferite. Soluția federală era cea mai potrivită cu starea de lucruri.

Idee vanturata de unii .. in anii 90. In legatura si cu agitaiile ungiresti - devolutiunel autonomie, regionalism si ubnii prin94-98 sustineau ca statele federale este mai stabile decat alea centrale .. Asta in timp de disparusera 2 ..
Intelegeti de fapt ce doreste GDS ul?!

Criza Europei
Criza Europei de azi expune și o criză a statelor-națiuni. Națiunile au mai slăbit din strânsoarea lor. Filozofia națională de secol XIX însemna că nimic nu este mai presus de națiune sau la egalitate cu națiunea. Nici individul, nici grupurile etnice. Națiunea este valoarea supremă. Or, acum, am cam ieșit din zona asta mentală și mitologică.

Dupa cate tin minte Germanika se tine cam prea bine si se doreste hegemona ...


Românizarea românilor
În comunism, s-a petrecut o românizare a românilor, o insularizare a României, dacă este să o comparăm cu Polonia. În felul acesta, s-au pierdut nu doar populațiile minoritare, dar și românii înșiși, care aveau o veche tradiție istorică și aptitudini incontestabile de a se raporta la ceilalți, de a prelua elemente unii de la alții.

Deci este cazul sa ne dezromânizam nitel.  De exemplu dreptul nost  se trage direct din Decalog ... Scuze dar am dubii ..

Acestea sunt inserturile Revistei 22. Un doi de memento ptr cretinei cu pretentii ca e teleptuali (si sunt garla!!!)

Ia sa vedem si intrebarile puse de Alexandru Lazescu (jurnalist fondatior al Monitorului, si cam ata si GDSist s-a "distins"  ca presedinte-director general la TVR .. ceav in legatura cu marile datorii ale RTV)  și Octavian Manea (publica pron 22)

Națiunea este o comunitate imaginată. Cum s-a ajuns ca în România să se opteze și să se impună o interpretare etnică a națiunii – practic, românizarea României - în defavoarea interpretării ei politice?
Deci a existat românizarea României ... ca altfle nu se stie ca cat de româneasca ar fi  România ...


Statisticile de la 1900 decupează două Românii. Una etnică, ideală, pură - România rurală. De cealaltă parte, este România urbană, cosmopolită, un spațiu al diversității. Cum se vede relația cu celălalt, cu străinul?

Tineti minte insertul de mai sus Rural versus urban Orașul este tot românesc, dar mult mai puțin decât satul, este în bună măsură cosmopolit. Totuși, România s-a fabricat la oraș.
Deci apud GSD de o parte România  inepta si de celata parte orsul modern fiindca este comsoplit adicva partial neromânesc.

Și totuși, cum s-a ajuns ca România să fie dominată de această filozofie centralizatoare, ca identitatea să fie dată de centru, din moment ce input-ul regional și cosmopolit ar fi putut conduce la o altfel de amenajare a proiectului național?
Adica ca cum zicea Kominternu- imperialismul in opinci a sarit sa puna jugul unor popoare mai "civilizate" ca deh erau orasese.

În ciuda diversității, a parcursului istoric și identitar diferit al diverselor provincii, este România Mare și o impunere a hegemoniei centrului, o colonizare administrativă și chiar culturală?
Clar? România Mare  putere coloniala ?!

Procesul acesta de românizare este oarecum unul târziu și făcut într-un ritm galopant. În ce măsură influențează el comportamentul și mentalitățile românilor în momentul de față? În Occident, emigrația românească este ușor de absorbit, mult mai puțin coezivă.
AA?!

Vedeți posibilă o reunificare, o revenire a Basarabiei în spațiul românesc?
Cu schepsis  ... ca Boia raspinde (printre altele) Sigur că moldovenii, din punctul nostru de vedere, sunt români, dar identitatea lor timp de secole a fost moldovenească. Ștefan cel Mare nu știa că este român. Asta știm noi. Ștefan cel Mare știa că este moldovean. Iar moldovenii își spun moldoveni și la 1859, când toți militează pentru unire. Dar ei militează pentru unire spunându-și în continuare moldoveni. Sigur, istoricește, ei sunt români. Ar fi de dorit, dar nu este obligatoriu să aparțină națiunii române.

Cum vedeți alegerile prezidențiale de anul trecut? Simbolizează ele ieșirea românilor din filozofia exclusivă a națiunii etnice, prin alegerea unui minoritar?
Adica adionationalism romanesc bun venit inernatinalism errorpean!
Cam al conlcuzie profeseorul zice Pe de altă parte, este și neîncrederea românilor în ei înșiși, cuplată cu încrederea într-un celălalt eficient (ideea că germanii fac toate lucrurile bine, lucrează sistematic)

De ce rușii sunt percepuți la polul opus? Din regiune, deși are filonul ortodox, România este țara cea mai antirusească.
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 919
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum