Vremea
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Creierul de maimuta- apogeul politicii bastinase

In jos

Creierul de maimuta- apogeul politicii bastinase Empty Creierul de maimuta- apogeul politicii bastinase

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Dum Mai 30, 2010 9:46 am

Cu ceva timp in urma un cercetator s-a intrebat la ce dracu are nevoie maimuta (in general ) de un creier atat de mare . Fiindca creierul este un mare consumator de energie , iar performantele maimutei nu justifica acest consum exagerat. Adica pentru supravietuirea maimutei nu ar trebui un creier atat de mare.
Insa motivatia s-a gasit in alta parte. Un creier mare ajuta maimuta in dinamica grupului ei. Maimutele sunt animale care traiesc in grupuri organizate ierarhic si in care ierarhia nu depinde doar de forta fizica ci si de aliantele care se pot forma . Unele aliante sunt simple; este vorba de frati . Altele sunt ceva echivalent cu prieteniile dintre oameni . Si in sfarsit foarte importante sunt aliantele bazate pe cutivarea interesata , pe perierea altor maimute . Ce mai incolo si incoace importante sunt disimularea , tradarea , minciuna . Adica politica tip B.O.B. Si aceasta pentru constituirea unui grup de sprijin al carui sef sa devina masculul alfa . Merita fiindca acesta are cele mai mari sanse de imperechere. Fiindca puii femelei alfa pot sa se impuna chiar in fata unei maimute mature ( maimuta stie ce o asteapta din partea familiei base … conducatoare ).
Si daca un grup de maimute are o comportare browniana in ochii profanului lucurile se prezinta altfel privite de primatologul care studiaza grupul si recunosate fiecare maimuta .
De exemplu de ce bataia dintre 2 maimute mature nu deranjeaza p-e nimeni ? Sunt 2 maimute de la baza societatii , posibil outsideri si confruntarea nu modifica reatiile din grup . Dar de ce uneori grupul pare cuprins de nebunie si apare o bataie ca-n 7 pacate pentru ciondaneala dintre 2 maimute tinere ? Cel putin una dintre ele apartine unei familii puternice sau a gastii ce detine conducerea sau a unei gasti ce doreste dominatia . Si atunci brusc fiecare maimuta din grup ataca o maimuta din celalt grup. Miscarea pare haotica doar la suprafata.
Si lucrurile merg mai departe : un mascul infrant , decazut din pozitia de sef a parut ca se retrage demn. Insa in scurt timp a inceput sa cultive relatii amicale cu sa zicem adolescentii grupului. Cestie ce a displacut mult noului mascul alfa … fostul nu putea pregati decat terenul pentru urmatoarea confruntare avand de asteptat 2 ani ca apoi sa solicite conducerea in numele noii generatii..
Nu vi se pare cunoscut ?! Prea ?!
De sase ani incoace societatea romaneasca este impinsa dintr-o parte si alta cu putine rezultate pozitive pentru majoritate. In schimb ni se serveste circ de dimineata pana la miezul noptii. Circ prost . Si nu importa decat un personaj, o familie si grupul transpartinic care ii este apropiat . Coerenta este doar la nivelul de discurs doar cu o conditie :sa ai un pic de memorie si spirit critic .
De fapt creieru de maimuta ne conduce destinele …. cu aceleasi scopuri ca si la babuini.
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 919
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum