Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Romania si decizia celui de-al doilea razboi mondial

In jos

Romania si decizia celui de-al doilea  razboi mondial Empty Romania si decizia celui de-al doilea razboi mondial

Mesaj  Ghita_Bizonu' Vin Iun 04, 2010 12:28 pm

Bun. Stim ca am participat . De la Prut si pana la Caucaz si inapoi pana la Tatra .
Intrebarea ce nu se prea pune : da de ce ? Sau mai precis raspunsurile sunt cam puerile.

In primul rand sa ne intelegm. In anii 20, 30 Romania nu avea nici cel mai mic interes sa participe la vreun razboi . Politica sa a fost una de status quo . Pentru aceasta a facut 3 aliante cu scopul a impiedica aproape orice razboi local
- Mica Antanta cu Cehoslovacia si Iugoslavia. In cazul in care Ungaria ar fi atacat oricare dintre statele semnatare celelate doua ar fi mobilzat si ar fi atacat Ungaria . Ungaria nu putea decat sa stea linistita ..
- Antanta Balcanica cu Grecia, Iugoslavia si Turcia . In cazul in care Bulgaria ar fi atacat oricare dintre statele semnatare celelate trei ar fi mobilzat si ar fi atacat Bulgaria. Bulgaria a trebuit sa stea linistita.
- Alianta cu Polonia . In cazul in care unul dintre cele doua state ar fi fost atacat de URSS celalat ar fi dat tot concursul militar ( nu numai simpla interventie armata dar si primirea fortelor anglo-franceze care sigur ar fi intervenit impotriva URSS.
As mai observa ca primele 2 tratate tineau cuminti si Bulgaria si Ungaria daca URSS ar fi atacat Romania.
Astfel se spera ca s-a rezolvat “problemul strategic romanesc” adica granite prea lungi, cu un singur vecin fara pretentii revizioniste .
Si Romania nu avea chef de nici un razboi iar dotarea si pregatirea armatei era cam neglijata ( in anii 20 a fost chiar dezastru).
In cazul unui conflict european Romania nu avea alta ambitie decat sa stea neutra ( si eventual sa se “ingrase” vanzndu-si animalele, graul si petrolul ).
Am zis petrolul ? Hopa …
Cheia atragerii Romaniei in razboi a fost chiar petrolul ei. Fiindca in interbelic Romania era un exportator de petrol important ( nu ca ar fi fost atat de mult .. scotea cam 6 milioane de tone pe an insa carbunele era inca suveran , consumul local nu cine stie ce – desi in Romania locmotivele se incalzeau cu pacura nu cu carbune si multe fabrici foloseau tot pacura nu carbunele ca in Anglia ori Germania – si mai ales Arabia Saudita si Libia erau doar nisip si atat ). Romania era cel mai mare furnizor european daca nu consideram si URSS .
Ori Germania, principalul stat revizionist avea nevoie de petrol – pentru avioane, tancuri si autocamioanele artileriei grele, nave de lupta ( o sa va scochez dar armata germana a pierdut in iarna 1941-42 “numai” 750.000 de cai in stepa inghetata a Rusiei ).
Ma rog .. cat timp avea destul aur putea sa conteze oe furnituri romanesti . Fiindca se stia ca Anglia urma sa-i taie comertul maritim iar URSS putea deveni un frunizor problematic
Insa in URSS se observase lipsa acuta a petrolului . Si undeva sus de tot s-a luat o hotarare : Germania trebuia lipsita de petrolul romanesc . Trebuia sa i se interzica accesul . In afara de asta se rezolva auxiliar si problemele de aprovizionare ale RKKA – care avea si ea destule avioane , mai multe tancuri decat isi inchipuia careva si vor sa recunoasca acum .
Am zis de aprovizionare ale RKKA ? Pai nu aveau destul in Caucaz?
Aveau cum sa nu ! Ca si acum este mult dupa 120 ani de eploatare intensa ! Insa cat drum este din Caucaz pana la Viena ?! Nu este mai scurt drumul de la Ploiesti la Viena ? Cu mult !

Si atunci nu numai ca fac integerea cu Reichul dar pe sest se pregateau sa se inteleaga si cu Ungaria … A da. Au dat ultimatumul si au ocupat Basarabia – si judetele Cernauti, Storojinet si cam ¾ din Dorohoi . Insa s-au mai apropiat de Ploiesti .. si asta fara sa fie nevoiti sa lupte si sa alerteze pe nimeni . Nu, nu zic ca doar petrolul.. Ei doreau oricum Basarabia , insa ocuparea Basarabiei deschidea noi posibilitati .. un beneficiu in plus care initial nu a fost luat in calcul de Hitler si a sa ceata . Apoi Adolf a auzit ca la Moscova se pregateste semnarea unui pact cu Ungaria – voi Ardealul noi restul si au ginit marginea : petrolul ! ma rog primeau destul din URSS dar daca URSS se hotara sa nu ?!
Si urmeaza dictatul de la Viena .
Asta a destabilizat politica Romaniei . A pus-o intr-o situatie noua … de a fi silita sa participe cu oricine in orice directie …
Insa la Berlin s-a observat ca pot fi probleme … Si s-ar putea ca printre motivele fara inteles ale planului Barbarosa sa fi fost si unul de inteles – nu Lebensraum ci petrolul romanesc .
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum