Vremea
Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

Solidaritatea între generaţii

In jos

Solidaritatea între generaţii Empty Solidaritatea între generaţii

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Dum Iun 06, 2010 9:51 am

Tinerii şi bătrânii sunt adesea excluşi de pe piaţa forţei de muncă şi întâmpină dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. Procentul şomerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani este mai mare decât cel înregistrat de toate celelalte grupe de vârstă în UE. Rata de ocupare a forţei de muncă a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani este sub 50%. Am vorbit cu Thomas Mann (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Germania) despre solidaritatea între generaţii.

Ce este solidaritatea între generaţii? Cu ce diferă faţă de modelul social european din ultimele decenii?
Solidaritatea între generaţii este o partajare a avantajelor şi poverilor dintre generaţii. Modelul european social se bazează pe o varietate de modele şi idei naţionale pentru a crea solidaritate între generaţii. Pentru a putea avea o dezbatere politică şi publică clară şi transparentă, avem nevoie de o definiţie concisă.

Aţi subliniat necesitatea promovării îmbătrânirii active şi ocupării forţei de muncă a persoanelor cu vârsta peste 60 de ani şi în acelaşi timp necesitatea combaterii şomajului în rândul tinerilor. Nu cu mult timp în urmă pensionarea anticipată a fost considerată o soluţie pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor. Cum poate economia europeană contribui la îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în ceea ce priveşte ambele categorii de vârstă?

Piaţa forţei de muncă şi economia vor suferi modificări structurale majore. Vor exista mai mulţi lucrători „mai vechi", mai mulţi pensionari şi mai multe persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste şi în acelaşi timp mai puţini copii, tineri şi adulţi cu vârsta activă. Nu putem rezolva aceste probleme multiple prin soluţii unice; prin urmare, am propus un pachet: spre exemplu garanţia europeană pentru tineret prin care fiecărui tânăr i se va asigura un loc de muncă după o perioadă de şomaj de maximum 6 luni.

În ceea ce priveşte persoanele în vârstă, am propus un Pact european 50plus. Acesta ar trebui să prevadă o creştere a ratei de ocupare a lucrătorilor de peste 50 de ani cu peste 55 %, precum şi eliminarea pensionărilor anticipate, creşterea ratei de educaţie şi formare pentru toate generaţiile şi crearea de stimulente pentru lucrătorii de peste 60 de ani, pentru a-i încuraja să rămână pe piaţa muncii. Acest pact ar trebui să fie însoţit de măsuri specifice precum dezvoltarea unor echipe mixte ca vârstă, precum şi analiza şi eliminarea barierelor de vârstă.

Prelungirea vieţii profesionale şi pensiile mici sunt de cele mai multe ori văzute ca şi răspuns la provocările demografice şi bugetare cu care se confruntă Europa. Nu există nici o altă soluţie de ieşire?
Există numeroase modalităţi prin care putem atinge obiectivul. În raportul meu am arătat că familia, migraţia şi politicile legate de economie şi de îmbătrânirea activă oferă câteva abordări importante.

Compatibilitate între viaţa profesională şi viaţa de familie, contribuţia tinerilor şi a persoanelor în vârstă în societate şi crearea condiţiilor cadru pentru înfiinţarea unor noi pieţe pentru produsele şi serviciile adaptate nevoilor persoane în vârstă pot juca de asemenea un rol important.

Aţi menţionat eforturile de monitorizare a statelor membre în acest domeniu. Cum a decurs progresul? Ce ar putea fi îmbunătăţit în ceea ce priveşte monitorizarea şi punerea în aplicare a strategiei, în special în această eră a constrângerilor bugetare severe?
Principalele instrumente pentru asigurarea justiţiei între generaţii se află în mâinile statelor membre. Potenţialul pentru valoarea adăugată europeană constă în crearea premiselor şi instrumentelor necesare pentru asigurarea unui dialog deschis între generaţii. Comisia şi Consiliul ar trebui să introducă bilanţuri privind generaţiile ca instrumente de informare şi să dezvolte Indicatorii dezvoltării durabile (IDD) EUROSTAT în toate statele membre şi la nivel UE. Scopul este de a reprezenta şi a previziona în mod fiabil fluxurile de numerar, realizările şi poverile fiecărei generaţii.


Thomas Mann este membru al Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat)

Sursa http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/047-75197-148-05-22-908-20100528STO75185-2010-28-05-2010/default_ro.htm
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 919
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 68
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum