Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

UE ca fictiune colonialista

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty UE ca fictiune colonialista

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mier Aug 25, 2010 1:39 pm

UE care incearca sa devina un imperiu (deja in stare de descompunere) persevereaza pe linia greselilor (apud Fouchet duce de Tarent) imperiilor europene ale sec XIX-XX. Adica o lasa mai moale cu universlismul si tinde a introduce discriminari intre cetatenii sai .
Adica cam invers decat imperiile care au resusit sa se mentina sute de ani si sa ramana in istorie ca modele.
Desi incearca sa proclame universalismul unei viitoare cetatenii europene deja UE accepta dicriminari intre cetatenii sai.
Nu zic de discriminarea intre cetateanu de rand si birocratia imperiala – pensii cu adevarat nerusinate ptr functionarime si parlamentari (noii senatori ai reincarnatului Imperiu Roman de Natiune Germana ) sau intre ei asimilati si populatiile “cucerite” (exceptarea de la curba de sacrifitz a compradorilor BNR) ci intre cetatenii de rand ai Europei .. pe baze etnice.
Sa amintesc ca UE are asa ca principii de baza libertatea de circulatie a capitalului , libertatea de circulatie a fortei de munca , libertatea de prestare a serviciilor si in final libertatea de circulatie a cetatenilor . Insa recenta criza a tiganilor romani ajunsi prin Franta arata ca nu toti europenii sunt egal indreptatiti la “libertati” imperiale .
Nu neg ca nu exista o problema reala a acestei categorii de europeni (tiganii neintegrati) si ca Romania nu are cum sa-i faca fata (de fapt nici Franta se pare ca nu poa sa-si domesticeasca satrarii ei ). Fiindca este o dubla problema – una sociala (tinand de precaritatea mijloacelor de subzistenta a acestei minoritati) dublata de una .. sa zicem “culturala” tinad de “specificul” modului de viata care exclude din starta integrarea intyr-o societate moderna (chiar si feudala as zice io)
Insa expulzarea tiganilor catre Romania creaza o problema interesanta dpv al “libertatilor” . Aceasta categorie se vede exclusa de la “liberati”. Si nu se mai doreste reaparitia lor . Ori asta inseamna ca zisilor ar trebui sa li se refuze pasaportul. Operatiune simpla da care ar atrage acuze de rasism si in plus ineficienta – cu sau fara Schengen. Unica solutie eficienta care a stopa migrarea acestora spre regiuni mai bogate ar fi , scuzati, internarea lor in lagare. Solutie care are “meritul” de a fi contrara in mod absolut la toate principiile UE .
Ar mai putea fi o pseudosolutie avansata de Sarcomicu francez – amanarea sine die a accepatrii Romaniei in spatiul Schengen. Cestiune care ar discrina cvasi etnic intreaga populatie traitoare in Romania . Si intrucat noi am liberalizat piata capitalurilor si servicilor fara a primi morcovu’ asta ar zice ca Europa Imperiala are 2 zone : metropola si colonia ocupata economic …. Si ca romanii sunt mai rau tratati decat algerienii in anii 30 .. ceva cam in genul tratamentului aplicat de germani in fostele lor colonii africane inainate de 1914.
Si astfel Uniunea Europeana poate deveni o fictiune colonialista.

Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty Re: UE ca fictiune colonialista

Mesaj  AT Mier Aug 25, 2010 3:16 pm

Trist si adevarat.
Dar sa speram ca va inselati desi eu am aceesi parere.
Vorbeati despre universalism si discriminare. In care Imperii s-a practicat discriminarea ( in cel roman si bizantin cu siguranta nu; nu stiu care era modelul in Califatul arab dar probabil tindea spre un universalism)?

AT
Vizitator


Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty hm .... dicriminarea este si ceva relativ (scuze)

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mier Aug 25, 2010 6:26 pm

califatu arab lua o taxa de "protectie" ptr libertatea religioasa (motiv al unor convertiri care l-au cam lasat cu bani mai putini!) si in rest Allah cu mila ! ii belea egalitar pe toti !!! Mai rau sf Ioan Gura de Aur se incontra cu Isaurienii binemeritandu-si sfintenia numa ca era la Damasc sub aripa protegiutoare a Umbrei lu Allah pre pamant .... care umbra nu vedea de ce crestinii nu s-ar inchina la icoane .(basileul iasurian fiind insa iconoclast). La curtea califului erau prezenti firtirisindu-se reciproc patriarhul ortodox si cel netorian plu un ceva epicop catolic (in Ruopa se cam taiau intre ei ).
Imperiul Otoman a impartit supusii intre mahomedani si crestini, insa erau functii inalte in care si un crestin putea accede (civile nu militare) si cateva sute de ani a avut o adtie corecta(pana cand s-a grecizat in moravuri)
Insa daca privim imperiile coloniale europene .. mai ales cele moderne . Englezii erau cam departe de a fi chiar universalisti . Ba poate au pierdut India si din cauza ca nu au dorit prea mult sa considere pre indienii din clasele superioare egalii lor .. Ghandi , perfect gentelman britanic a fost tratat ca indian (paduchios) si a ajuns celebru.
Francezii pareau mai deschisi. Ei bine in zilele negre ale armistitiului lui Petain un deputata negru de prin Senegal a facut un apel ceva gen: Fratilor sa nu disperam ! Franta este un imperiu !! ne ramane imperiul unde sa ne retragem fortele si apoi cu totii vom lupta ptr eliberarea patriei noastre comune, Franta!! Ei bine a fost intampinat cu rasete : auzi la negrul asta !!!! Priam fisura din Algeria Franceza ( de fapt Algeria este o creatie franceza - au ocupat orasul Alger din cauza piratilor si au trebuit sa anexeze si un teritoriu .. nu de alta dar triburile din zisu teritoriu ar fi reocupat Algerul redandu-i principala "industrie" , pirateria. S-a mai intamplat . Si coloniei i-au zis Algeria ca le tebuia un nume!!!) a fost legata in mod neferict de comunitatea evreiasca . Evreilor algerieni (la fel de arabi ca si musulmanii., vorbind un dialect pe baza arabei) li s-a "recunoscut" calitatea de francezi .. insa arabiilor . inclus celor care luptasera la Sedan , nu li s-a recunoscut acelasi statut...
Ma rog suntem cica si acu egali... Insa se pare ca sunt unii mai reticenti ca cica cum am fi ortodocsi ... Germanii au inca ideea ca UE este un club crestin uitand de milioanele de musulamni ce traiesc de decenii in UE ....
Scuzati daca am fost prea prolix, si daca am facut referinta la lucruri pe care le cunoasteti ...
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty Re: UE ca fictiune colonialista

Mesaj  AT Joi Aug 26, 2010 6:25 pm

Buna ziua

Dar Imperiul tarist , Imperiul Roman de Natiune Germana sau Austro-Ungaria? Interesant este si colonizarea Americii ( in Sud spaniolii putea avea urmasi din casatorii mixte, deci nu conta rasa, in Nord wasp ( white anglo saxons protestant) erau mai stricti)

AT
Vizitator


Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty Pai nu au expirat nitel mai devreme ?!

Mesaj  Ghita_Bizonu' Vin Aug 27, 2010 9:01 am

Imperiul tarist tocma acu nici 20 de ani .... in forma sa sovietizata ... da cam din acelasi motive (Rusia plus Ucraina = imperiu . Da ucraininenii nu vor sa [mai] auda de muscali).
Imperiul Roman de Natiune Germana - Sfgnatu raposa cand cehii ai defenestrat niste functionari impreriali. Ca cehii nu au castigat decat o infrangere exemplare la Muntele Alb nu are importanta . Imperiul german a devenit o fictiune ce ascuncea Imperiul Habsburg.
Austro-Ungaria.... "prietenia" de "nezdruncinat" a popoarelor imperiale si-a spus in final cuvantu , si printre cei mai vehenmti sa denunte "jugul" imperial erau tocmai ungurii . Care se iubeau foarte cu romanii si slovacii si sarbo-croatii si nici sasii nu erau prea incantati . Si nici cehii nu prea mai doreau sa fie cu austriecii. Polonezii nici atat. In fata valului unanim de iubire austriecii au zis ceva gen ba p'a mata si daca voi nu ne vreti noi va vrem si mai putin javre nerecunoscatoare !! Si au cerut Anschluss da nu li s-a permis(1920). Oricum cererile de federalizare - ale slavilor si romanilor - daca ar fi fost acceptate poate ar fi salvat imperiul. Insa asta ar fi insemnat recunoasterea lor ca egali. Nu a fost .
hm .. la rubirca asta in romanu In prejma revolutiei (Ctin Stere) un peronaj face observatia ca imperiul habsurg suzista doar fiindca slavilor din impeiu le displacea cam mult panslavismu tarului. Si zicea ca dupa prabusirea imperiului tarist urma cea a celui habsburg . Cestie verificata. Acu nu stiu daca cestia a fopst gandita de Stere sau altcineva inainte de 1917 (cartea apare prin 30)
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty Re: UE ca fictiune colonialista

Mesaj  AT Sam Aug 28, 2010 3:27 pm


Stere a fost primul care a vorbit si de Fisherlandul din Moldova ( din stinga Prutului).

Oricum problema tiganilor nu are rezolvare in forma actuala a UE si daca o sa fie rezolvata o sa fie printr-un abuz, eventual printr-un abuz mascat de un compromis. Ca factori de stabilitate trebuie luat in calcul si influentele externe ( de ex China ) care complica enorm de mult lucrurile la nivel mondial. Mult sustin ca Europa ( de fapt Occidentul ) e pe duca si urmeaza o lunga perioada de dominatie a Chinei.

AT
Vizitator


Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty Si io ! Si io!!

Mesaj  Ghita_Bizonu' Dum Aug 29, 2010 6:23 pm

Crez ca China va deveni MARE . Oricum de acu 30 de ani zona Pacifica se anunta ca urmatoarea zona plina de bani...
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 70
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty Re: UE ca fictiune colonialista

Mesaj  AT Dum Aug 29, 2010 7:08 pm


Mai greu mi se pare de accesat banii aia.... in zadar stim ca sunt multi bani, daca nu putem ajunge la ei.
Referitor la China, mai trebe de vb si de un impact cultural ( Occidentul inlocuit de China, culturi diferite, in zona noastra o sa fie temporar un vid cultural si nu-mi imaginez cum o sa fie umplut). Alte sfere de influenta, etc Plus ceva emigratie din Asia in Europa, o Europa aproape moarta.
Referitor la linkul de mai jos credeti ca poa sa fie adevarat?

AT
Vizitator


Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty Re: UE ca fictiune colonialista

Mesaj  AT Mier Sept 01, 2010 11:19 pmIn legatura cu problema tiganeasca : Europa sute de ani ori a deportat criminali, infractori, cersetori etc ori i-a trimis in colonii ( Australia, USA, mai putin in Orient). Poate nu are solutii pentru infractorii/saracii din Romania si tot scandalul creat nu demonstreaza decit ' competenta ' si ' viziunea' celor de acolo .

Otomanii si ceilalti orientali puteau coexista cu elemente la limita decentei sau cu elemente nomade, iar uneori statul negocia cu acestia. Se pare ca Occidentalii n-au invatat nimic.

AT
Vizitator


Sus In jos

UE ca fictiune colonialista  Empty Re: UE ca fictiune colonialista

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect
 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum