Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Franta si alte state membre trebuie sa suspende expulzarile romilor

In jos

Franta si alte state membre trebuie sa suspende expulzarile romilor Empty Franta si alte state membre trebuie sa suspende expulzarile romilor

Mesaj  Ghita_Bizonu' Vin Sept 10, 2010 2:36 pm

www.europarl.europa.eu
Franta si alte state membre trebuie sa suspende expulzarile romilor

Exprimandu-si profunda ingrijorare cu privire la masurile recente luate de guvernul francez si alte state membre, Parlamentul subliniaza ca expulzarile in masa incalca legislatia UE deoarece sunt discriminatorii din punct de vedere al apartenentei etnice. In rezolutia adoptata azi, deputatii solicita factorilor politici renuntarea la "retorica instigatoare" si critica lipsa implicarii Consiliului si a Comisiei fata de aceasta problematica.
· rezolutia a fost adoptata cu 337 voturi pentru, 245 impotriva si 51 de abtineri
· expulzarile in masa si colectarea datelor biometrice sunt ilegale
· politicienii trebuie sa evite discursurile instigatoare
· deputatii regreta profund reactia tarzie si limitata a Comisiei Europene


In rezolutia depusa de grupurile politice S&D, ALDE, grupul Verzilor/EFA si GUE/NGL se arata ca Franta ar trebui "sa suspende imediat" repatrierea si expulzarea sutelor de cetateni europeni de etnie roma in tarile lor de origine. Potrivit deputatilor, colectarea de date biometrice incalca prevederile Cartei Europene ale Drepturilor Fundamentale. Parlamentul respinge "orice declaratii care coreleaza minoritatile si imigratia cu criminalitatea si care dau nastere unor stereotipuri discriminatorii" si este profund ingrijorat "indeosebi de retorica instigatoare si vizibil discriminatorie care a caracterizat discursurile politice in perioada in care au avut loc repatrierile romilor si care confera credibilitate declaratiilor rasiste si actiunilor grupurilor de extrema dreapta".
"Libertatea de circulatie si de sedere poate fi restrictionata din motive de ordine publica, siguranta publica sau sanatate publica doar pe baza conduitei personale si nu pe baza unor consideratii de preventie generala sau a unor consideratii legate de originea etnica sau nationalitate", se subliniaza in rezolutia comuna. In plus, "deciziile de expulzare trebuie sa fie analizate si luate de la caz la caz, tinand seama de circumstantele personale si cu asigurarea unor garantii procedurale si a unor cai de atac".

Nicio legatura intre situatia romilor si aderarea Romaniei la spatiul Schengen
In urma unui amendament oral depus de catre deputatul european Hannes Swoboda (S&D, AT), rezolutia comuna face referire si la faptul ca situatia populatiei de etnie roma nu poate afecta aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, precum si drepturile cetatenilor acestor state.

Analiza completa a situatiei din Franta si alte State membre
Deputatii isi exprima regretul profund fata de "reactia tarzie si limitata a Comisiei, in calitate de gardian al tratatelor, la necesitatea de a verifica conformitatea actiunilor statelor membre cu dreptul primar si legislatia UE". Comisia trebuie sa reactioneze prompt cu o analiza completa a situatiei din Franta si din celelalte state membre in ceea ce priveste conformitatea politicilor privind romii cu legislatia UE, in care sa tina seama inclusiv de informatiile oferite de ONG-uri si reprezentantii romilor, se precizeaza in rezolutie.

Integrarea romilor - responsabilitate comuna a Statelor Membre
Uniunea Europeana UE si statele membre au responsabilitatea comuna de a promova integrarea romilor, in acest sens fiind necesara o abordare cuprinzatoare la nivelul UE sub forma unei strategii a UE privind romii, bazata pe angajamentele asumate la cel de-al doilea Summit privind romii de la Cordoba (8 aprilie 2010), la care au participat doar trei ministrii europeni:
• includerea aspectelor referitoare la romi in politicile europene si nationale in materie de drepturi fundamentale si de protectie impotriva rasismului, a saraciei si a excluziunii sociale;
• imbunatatirea foii de parcurs a platformei integrate pentru integrarea romilor si stabilirea obiectivelor si rezultatelor-cheie prioritare;
• asigurarea faptului ca instrumentele financiare existente in UE pot fi accesate de romi si promovarea unei mai bune integrari sociale a romilor prin monitorizarea utilizarii resurselor;
• stabilirea de noi conditii suplimentare pentru a garanta ca utilizarea fondurilor permite o mai buna solutionare a problemelor romilor.

In dezbaterea privind situatia populatiei rome in Europa, deputatii europeni apartinand grupului politic PPE au subliniat necesitatea unei actiuni UE mai puternice pentru incluziunilor romilor, in timp ce membrii S&D, ALDE, Verzilor/EFA si GUE/NGL au condamnat actiunile intreprinse de guvernul francez, catalogandu-le a fi discriminatorii si in contradictie cu legislatia europeana. Potrivit comisarului european Reding, legalitatea masurilor guvernului francez trebuie evaluata.


Expulzarea romilor din Franta: Parlamentul solicită actiunea UE

În dezbaterea privind situaţia populaţiei rome în Europa, deputatii europeni apartinând grupului politic PPE au subliniat necesitatea unei actiuni UE mai puternice pentru incluziunilor romilor, în timp ce membrii S&D, ALDE, Verzilor/EFA si GUE/NGL au condamnat actiunile întreprinse de guvernul francez, catalogându-le a fi discriminatorii si în contradictie cu legislatia europeană. Potrivit comisarului european Reding, legalitatea măsurilor guvernului francez trebuie evaluată.

În urma dezbaterii de azi, rezolutia aferentă a PE va fi adoptată joi, 9 septembrie.

În numele Consiliului, secretarul de stat belgian pentru afaceri europene, Olivier Chastel, a reafirmat respectarea de către Consiliu a valorilor si principiilor înscrise în tratat, precum "respectul principiilor statului de drept si drepturile minoritătilor". El a reamintit că fiecărui Stat Membru îi revine sarcina de a sprijini integrarea romilor. "Trebuie să existe dreptul la libera circulatie, iar romii nu pot fi victime ale discriminării".

Comisarul pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, a declarat că "Statele Membre sunt responsabile pentru asigurarea ordinii publice si a securitătii cetătenilor, dar orice măsură trebuie să respecte principiul proportionalitătii". Doamna Reding a luat notă de asigurările aduse de autoritătile franceze în ceea ce priveste intentia acestora de a nu discrimina populatia romă. Totusi, serviciile Comisiei Europene "verifică dacă ceea ce s-a declarat corespunde cu realitatea de la fata locului", a declarat aceasta. "Până în momentul de fată, am identificat o serie de aspecte asupra cărora autoritătile franceze trebuie să furnizeze informatii suplimentare".

Livia Jaroka (PPE, HU) a reamintit că decizia cu privire la expulzare trebuie să se facă "de la caz la caz", subliniind că "nimeni nu poate fi expulzat din simplul motiv că este rom". Expulzările colective sunt de condamnat, dar în aceeasi măsură trebuie condamnată si lipsa de actiune pentru eradicarea sărăciei si a excluziunii sociale în rândurile acestei minorităti. Ea a mai atras atentia asupra importantei integrării sociale a romilor cu ajutorului unei strategii comune europene.

Hannes Swoboda (S&D, AT) si-a exprimat dezamăgirea fată de răspunsul echivoc al Comisiei. "Este scandalos si as dori să stiu dacă autoritătile franceze au încălcat sau nu legislatia europeană", a declarat deputatul, adăugând că alte tări precum "poate Italia sau Ungaria" ar putea urma exemplul Frantei.

Renate Weber (ALDE, RO) a declarat că Franta se foloseste de un subterfugiu, profitând de situatia vulnerabilă a romilor si oferă romilor o sumă derizorie, cu conditia ca acestia să părăsească teritoriul francez. Ei o numesc "repatriere voluntară" dar este "o clară încălcare a legislatiei europene si internationale". Ea a mai reliefat necesitatea ca Comisia să demonstreze că este într-adevăr gardianul principiilor si valorilor europene.

Hélène Flautre (grupul Verzilor/ALE FR) a întrebat-o pe Viviane Reding, comisarul responsabil pentru drepturile fundamentale, dacă, după toate întâlnirile pe care le-a avut pe această temă, are tot o idee neclară privind acest subiect. Deputata a întrebat de asemenea dacă doamna comisar are nevoie de experti si dovezi suplimentare pentru a concluziona că această situatie este de neacceptat, adăugând: "Încetati să refuzati asumarea responsabilitătii !"

Timothy Kirkhope (ECR, UK) a cerut colegilor săi să astepte până când Comisia va prezenta o decizie formală. "Apoi putem face o evaluare informată, bazată pe fapte si putem decide cum să actionăm mai bine pentru integrarea populatiei de origine romă, decât să acuzăm a priori un stat membru". El a subliniat de asemenea că "acest continent nu trebuie să reînvie fantomele din trecut ale nationalismului".

Cornelia Ernst (GUE/NGL, DE) a remarcat că "Sarkozy violează legislatia UE, libera circulatie a persoanelor si Carta Drepturilor Fundamentale". "As dori să văd că aceste deportări sunt stopate", a insistat deputata, mentionând de asemenea cazuri din Austria, Germania si Italia. "Trebuie să luptăm împotriva acestora în Parlamentul European", a încheiat.

"Toate acestea sunt un pretext", a spus Mario Borghezio (EFD, IT), subliniind că România si Bulgaria nu au rezolvat această problemă acasă". Populatia romă "trebuie de asemenea să respecte legea", a continuat acesta. "Cetătenii europeni sunt victime ale delictelor lor si nu îsi doresc să îi aibă pe romi vecini", adăugând că "avem nevoie de curaj să spunem toate acestea".

Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum