Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Felicitari tovarase!

5 participanți

In jos

Felicitari tovarase! Empty Felicitari tovarase!

Mesaj  octaaa Mier Apr 14, 2010 11:54 pm

Scriam altadata cum ca Boc, spre deosebire de basescu, are ceva bun simt. Imi mentin afirmatia, insa constat pe zi ce trece ca domnul Boc(ca daca voi continua cu tovaras voi fi acuzat de rautate) a inceput sa se smechereasca. Sa iasa in fata ecranelor, sa vorbeasca lucruri pe care nu le cunoaste si sa le sustina cu atata ardoare. Bineinteles, e vorba despre faptele marete realizate.

Initial am vrut sa iau pe rand toate grandioasele realizari economice facute de guvern din ultimul an si sa le demontez rand pe rand. Am renuintat la idee, gandindu-ma ca orce om de bun simt realizeaza ca domnul Boc ori minte, ori spune jumatati de adevaruri, ori se lauda cu fapte realizate in alta ograda(BNR), ori se lauda ca ne-a hranit din imprumut. Totusi, special pentru simpatizantii lui Boc…am zis sa le enumar totusi. Poate-poate se vor convinge odata.

Vreau sa pornesc cu proiectul bugetului de stat pe 2010. Care nu doar ca e o porcarie(avand in el previziuni total fantasmagorice), dar are si menirea de a starni anumite categorii sociale. Voi explica imediat.

Inainte, incercand a fi cat mai echidistant dpdv politic, amintesc ca intr-adevar spatiul de manevra al guvernului Boc(I, II, III, IV) a fost intr-adevar extrem de mic. Criza internationala nu a fost oprita de Atlantic…apoi sa o opreasca Carpatii, asa cum sugerau acum vreo 2 ani anumiti lideri politici. Ba mai mult, criza internationala ne-a prins total descoperiti. S-a suprapus peste o criza interna deosebit demare(desi la prima vedere parea o euforie). Peste o economie care timp de 5 ani a crescut cu rate inalte, dar cu totul si cu totul artificia, nesustenabil. Peste o economie in care deficitul fiscal batea record dupa record. In care deficitul de cont curent crestea cu o iuteala iesita din comun. Peste o economie in care numarul bugetarilor sporea pe zi ce trece, fara a se simti vreo imbunatatire a calitatii serviciilor prestate de acestia. Peste o economie contributoare net la fondurile europene. Peste o economie ce crestea din consum, dar de provenienta externa…ba chiar si mai bine de jumate din alimentele de baza erau importate!

Cum spuneam, cu un aparat bugetar foarte incarcat, cu un buget de asigurari sociale deficitar, cu o cota unica(care desi are si parti bune, a facut ca la capitolul ponderii incasari bugetare in PIB sa fim pe ultimul loc in UE) – spatiul de manevra era destul de ingust.

Dar de ce nu a venit domnul Boc sa ne spuna : “Fratilor, e rau. In situatii de criza, trebuie luate masuri de criza”. Anul electoral(caci asa am crezut initial, desi se pare ca m-am inselat) il facea sa promita marea cu sarea. Sa promita deficit bugetar de 2,5% si atentie – CRESTERE ECONOMICA. Cand de fapt PIB-ul a avut o contractie severa.

ATENTIE aici : Adica domnii Boc, Pogea, Videanu(dar si cate un PSD-ist cum ar fi Constantin Nita) ne explicau la inceputul lui 2009 ca Romania are toate premisele sa creasca economic. Rezultatul il stim cu totii? Cum ar trebui sa traduca un om normal, rational aceste intamplari? Dupa mine asa : “Chiar oficialii au spus ca avem conditii de a ne dezvolta. Dar, din moment ce conditii am avut, iar rezultatele au fost proaste – inseamna ca de vina sunt oficialii. Au fost niste prosti administratori”. Eu unul sa traduc. Si m-as bucura sa fie cat mai multi cei ce traduc asa. Chiar daca rezultatele alegerilor mi-au aratat ca au fost majoritari cei ce au tradus astfel. Bun…sa presupunem ca 2009 a fost an electoral(desi asta nu e o scuza).

Spuneam ca plec ca plec de la bugetul pe 2010. Ce ne zice el ? Doua lucruri vreau sa le sublinez : Ca 2010 ne va aduce crestere economica si somajul va scadea. Deziderate; nimic mai mult.

Dar sa fac o paranteza in care sa spun ce lucruri formidabile vedea domnul Boc, referitor la economia noastra :

- stabilitatea cursurlui – asta e mai repede in ograda BNR-ului. Dar nici acolo nu sunt merite. Cu miliarde de euro imprumutati, e normal sa se mentina cursul. Ba daca ne uitam pe monedele vecine(ca de exemplu zlotul polonez - care de la un maxim de 4,95 zloti/euro a urcat la 3,75) cred ca s-au comportat mai bine

- somajul sub media UE… Asta e poveste de adormit copiii(voi explica de ce). Si plus de asta, dinamica somajului de cand domnul Boc este premier e mult peste media Uniunii

- scaderea dobanzilor. De cand pana cand umbla(fie si indirect) guvernul la dobanzi? Ma rog, nu am pretentia ca domnul Boc sa inteleaga mecanismele…dar are consilieri care sa ii explice. Eu atat ii spun domnului Boc : daca guvernul sau nu s-ar fi imprumutat atatia bani, facand concurenta sectorului privat, dobanzile ar fi fost de mult mai mici

- deficitul bugetar mentinut in limite controlabile. Asta e chiar bomba. Promiti 2,5%, rectifici la 4,1%; apoi la 6%, apoi la 7,3% si termini anul cu un deficit bugetar de 7,4%. Si sa te mai si lauzi? Plus de asta…e cel mai mare deficit bugetar din ultimii 10 ani. Asta da lauda, tovarase Boc….

- cresterea exporturilor. Nu am datele sa verific. Insa stiu ca in 2009 exporturile s-au prabusit. Dar inca ceva, cu ce a stimulat guvernul pe exportatori? Caci pana acum se lauda ca leul nu a luat-o la vale. I-o spun si eu domnului Boc : un leu mai slab ridica exporturile. De fapt(desi Boc minte) leul s-a depreciat puternic in ultimele 14-15 luni. Ceea ce a contribuit la exporturi. Cum de altfel a contribuit si usoara redresare a tarilor unde exportam. Unde iarasi domnul Boc nu are nici un merit.

- comenziile din industrie sunt incurajatoare. Nu zau? Pai si atunci de ce somajul creste zi de zi?

- perspectivele de raitind imbunatatite. Corect. Ma bucur insa ca de data sta domnul Boc nu a mai confundat perspectivele cu raiting-ul.

- cota unica de impozitare de 16%. Perfect. Nu e de mirare atunci de ce Romania are cel mai mic procent de incasari bugetare in PIB din toata Uniunea Europeana
- mentinerea inflatiei sub control. Pai cum vine asta? Adica am fost a 2-a tara din UE la capitolul inflatie; am depasit tina(cu tot cu marja) si tu vii sa te lauzi cu asta?

- terminarea a 42 de km de autostrada. Felicitari stimabile! In ritmul asta ajungem Albania

Doamne…ma bufneste rasul… Dar atentie nenea care anunta asta e prim-ministrul Romaniei…nu un actor de comedie. Asa ca e de plans!!!

Dar aceste laude mincinoase, dincolo de distorsionarea adevarului, au si un alt efect pervers, si anume intaratarea sindicatelor. Sindicate, care pe buna dreptate isi vor cere drepturile ce li se cuvin. “Adica cum? Economia duduie, somajul scade, exporturile cresc, etc si noua nu ne mariti salariile?”. Asa ca ATENTIE din nou : daca vom avea greve, o mare parte din vina o vor avea actualii oficiali. Care nu sunt de vina pentru ca nu au de unde sa ii plateasca, ci pentru proasta comunicare a datelor, pentru proasta lor intelegere.

Acelasi lucru il pot spune si despre revendicarile pensionarilor.

Eu spun de pe acum. Cresterea economica, dar mai cu seama scaderea somajului sunt 2 lucruri cu sanse atat de mici sa se intample…

PS : Oameni buni, dragii mei citiitori, ascultati-i pe guvernanti. Luati-va dupa ei. Dar daca va mint cu nerusinare cereti-le demisia. Ei ne spun ca avem toate premisele sa o traim bine in 2010. Dar daca nu va fi asa, daca somajul va creste, daca economia va scadea(repet in conditiile in care avem toate sansele, caci asa ni se zice) haideti sa le cerem demisia. Caci e clar ca ei sunt responsabilii. Demisia de onoare domnule Boc. Si fara a mai forma un alt guvern Boc…5.

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Somajul se rezolva partial prin exportul

Mesaj  Ghita_Bizonu' Joi Apr 15, 2010 6:37 am

de someri din Romania catre alte zari .....
De fapt politica picantropului de dimensiunea unui nanoBoc are la baza postulatele libertatrismului : neamestecul guvernului in economie ! Adica guvernul nu face nimic ... in afara ca recapituleaza lectia din Istoria Romaniei cls XII - impozitele din sec XVIII !
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 72
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Re: Felicitari tovarase!

Mesaj  mig Joi Apr 15, 2010 9:25 pm

Octaaa,
Din nefericire pentru noi ca romani nu pot sa te contrazic.Indicatorii avansati nu arata ca am putea avea prea curand redresare economica.
Problema este ca nu avem o strategie pe termen scurt de iesire din criza ;nu mai vorbesc de una pe termen mediu care sa dea cat de cat niste obiective functie de mijloacele pe care le avem si constrangerile la care suntem supusi.
Asteptam tot timpul ca altii sa vina sa ne suna faceti aia, faceti ailalta...ce Dumnezeu nu suntem o natie de handicapati ...

mig

Mesaje : 16
Data de inscriere : 14/04/2010

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Re: Felicitari tovarase!

Mesaj  octaaa Sam Apr 17, 2010 10:35 am

@Ghita, somerii sunt deja exportati.
Faza cea mai proasta e ca tarile cu destinantie de munca a romanilor sunt cele din asa numita PIIGS. In specia Spania si Italia, care se confrunta si ei cu mari probleme, mai ales de somaj.

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Re: Felicitari tovarase!

Mesaj  octaaa Sam Apr 17, 2010 10:40 am

@Mig, teama mi-e ca iesirea din criza va dura foarte mult.
Din recesiune am putea, tehnic iesi. Adica sa avem parte de asa numit W. Dar din criza nu ma astept prea curand. Si cand spun prea curand ma refer la ani buni.
Sa dea Domnul sa gresesc! Dar nu prea cred. Datoria publica in crestere si deficitul bugetar care nu da semne sa se reduca... sunt semnale clare in acest sens.

Oricum, care e strategia guvernului ? "Sa asteptam ca ceilalti sa iasa din criza"? Ca parca daca aia ar iesi, am iesi si noi automat. De parca criza in care suntem e doar una de factura externa. Nicidecum nu e vina tovarasilor de la noi ...

PS : Tu intrai pe Ziua, nu?Smile
Sper sa ne regasim pe-aici cat mai multi fosti colegi de forum. Deja vad ca sunt eu, tu, Gili, Ghita Bizonul, Arogantu' Smile

@Ghita : Sugerezi sa vina din nou zapcii cu arnautii lor ca sa stranga bani pentru vistierie ?Smile

octaaa

Mesaje : 96
Data de inscriere : 14/04/2010
Varsta : 37
Localizare : Pitesti/Bucuresti

http://www.octaraduro.wordpress.com

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty octaa strategia gubernului este " ba faceti rost d ebani ca va ia naiba !!

Mesaj  Ghita_Bizonu' Sam Apr 17, 2010 2:10 pm

Si este extrem de asemanatoare cu unii sefi pe care i-am avut si pe care ii am ( teoritic mai am) ba Ghita ada tu contracte !!
Intamplator poa stiu sa scriu unele programe da constracte sa aduc , nu !!
Si sefii mei si gubernu ( si comerciantii ) au aceiasi startegie "neoliberala" noi nu ne bagam ( decatin buzunartele voastre !! )
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 72
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Iata-ma-s Dom' Ghita si

Mesaj  marcus Dum Apr 18, 2010 1:25 pm

Felicitari !
Sa fie intr-un ceas bun, promit sa vin ori de cate ori este necesar in vizita la un vechi prieten !
sa fii iubit
marcus
PS Te-am varat si in blogroll la mine, drept Dom' Ghita Laughing

marcus

Mesaje : 8
Data de inscriere : 18/04/2010

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty marcus ,

Mesaj  Ghita_Bizonu' Dum Apr 18, 2010 4:44 pm

multumesc ... insa prefer colcovialul Bizoane ... a se vedea poza ! ( TR 85 revizuit de Kraus Maffei ). Nea Ghita imi aduce prea mult aminte de bolile mele !!
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 72
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Buna Ghita

Mesaj  Julia Dum Apr 18, 2010 8:26 pm

Mult succes.
Julia
Julia

Mesaje : 1
Data de inscriere : 18/04/2010

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Re: Felicitari tovarase!

Mesaj  mig Dum Apr 18, 2010 11:32 pm

Mi-am adus aminte acu' ca prin '99 am citit un articol scris intr-o revista franceza-Alternative Economice (sper sa nu ma insel) care zicea ca atunci eram in faza A al ciclului 5 Kondratieff ( facea referire si la Schumpeter si la explicatia data de el ciclurilor adica inovatiile tehnologice majore).Mai zicea articolul ca ciclurile au tendinta sa fie din ce in ce mai scurte (exprimate in ani)-60-55-50-40-30.Si Toffler zicea cam acelasi lucru , ca progresul tehnologic este exponential si ca ciclurile economice tind sa devina din ce in ce mai scurte.
Si zicea articolul respectiv ca daca ciclul 5 a inceput in 1992 atunci faza A dureaza aprox 15 ani iar faza B idem deci cam in 2007 sa ne asteptam la punctul de raturnare a situatiei.Daca respectivele teorii sunt corecte, atunci inseamna ca ciclul B se termina pe undeva prin 2020?
Si ce inovatii tenologice ne pot duce in faza A a ciclului 6?Si care e paradigma economica adaptata economiei informationale?

mig

Mesaje : 16
Data de inscriere : 14/04/2010

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Mig , desi is mocofan , parca

Mesaj  Ghita_Bizonu' Lun Apr 19, 2010 6:51 am

totusi un Kondratief tine numa 70-75 ani , nu?
Si daca observam ca cei 30 de ani gloriosi s-au terminat cu primul soc petrolier .... ar cam insemna ca ar trebui sa asteptam anu 20050 ca sa se rastoarne tendinta ...Asra daca nu asistam la sfarsitul unei societati si aparitia alteia - ca poa totusi n-or fi aia complet tampiti cand scriu societate POST industriala....
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 72
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty numa' 40-60 ani...

Mesaj  mig Lun Apr 19, 2010 7:37 pm

Un ciclu Kondratieff (sau un ciclu lung) dureaza intre 40-60 ani.Nu degeaba aminteam si de Toffler, ala zicea prin anii '70 ai secolului trecut ca vom intra incepand cu anii '90 intr-o societate postindustrialista (era informationala sau Al Treilea Val cum ii zice el).Pana acum au fost identificate 5 cicluri Kondratieff (4 pt epoca industrialista si ultimul , pe care cu onor il ducem in spinare partial ar fi inceputul epocii informationale).Redau aici anii-cu oarecare aproximatie, pentru ca exista mai multe pareri, dar diferentele nu sunt semnificative-pentru cele 5 cicluri si inovatiile care le-au generat:
-ciclul I-1785-1845 (forta aburului, textilele)
-ciclul II-1845-1900(locomotivele cu aburi,caile ferate, otelul)
-ciclul III-1900-1950(electricitatea,chimie,MAC)
-ciclul IV-1950-1992(petrochimie, electrinica, aviatie)-cu punct de intoarcere primul soc petrolier
-ciclulV-1992-2007(faza A),2007-?(faza B)(NTIC).
Problema cu paradigma economica ramane, daca pentru industrialism am avut 3 (altii zic 4) paradigme pentru era informationala inca nu stiu sa fi aparut ;daca da, as vrea ca cineva sa-mi dea o informatie.

mig

Mesaje : 16
Data de inscriere : 14/04/2010

Sus In jos

Felicitari tovarase! Empty Re: Felicitari tovarase!

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum