Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Viktor Orban promite să creeze un stat ILIBERAL - analiza pe text

In jos

Viktor Orban promite să creeze un stat ILIBERAL - analiza pe text Empty Viktor Orban promite să creeze un stat ILIBERAL - analiza pe text

Mesaj  Ghita_Bizonu' Joi Aug 07, 2014 2:05 pm

Discursul pe care premierul Ungarieie l-a tinut la Tusnad este in felul lui extrem de interesant ... si merita multa atentie. Dupa cate stiu este prima data cand un om politic mai important zice unele lucruri .


„În momentul de faţă, are loc o schimbare dramatică, radicală, de o importanţă aparte în viaţa întregii lumi, începută odată cu criza economică mondială. Preşedintele SUA vorbit în repetate rânduri despre faptul că sistemul financiar american este impregnat de cinism, lucru de neconceput până la izbucnirea crizei. Apoi corupţia, violenţa şi sexul – astea sunt promovate de forţele liberale şi dăunează foarte mult Americii şi lumii întregi. Trăim acum într-o societate mai mult feudalistă decât capitalistă, iar asta s-ar putea să ducă chiar şi la alungarea cu furcile a bogaţilor de către săraci. Deci este clar că lumea începe să se schimbe fundamental”

Intrebare : ce o fi aia "fortele liberale"? Ca dupa cate tin minte nici Constantinescu-Porcul care a dus luxura si adulterul la noi cote nemaiintalnite in politichia romaneasca nu "promova"  corupţia, violenţa şi sexul (desi practica si courptia si sexul ba si violenta.. ca poeziile Conu Alecu ii sunt "dedicate" el guverneaza nergic dupa chef cu 3 principii :ma-ta te bag si ai sictir Dar de promovat ... au de Patrie virtute nu-ti vorbeste liberalul /De ai crede  ca viata-i e curata ca cristalul?

Trebuie să spunem din nou, răspicat şi cu curaj, că o democraţie nu trebuie să fie neapărat liberală, poate exista democraţie şi fără liberalism. Pe de altă parte, liberalismul n-a putut niciodată să slujească ideea naţională, să-i încurajeze pe unguri în păstrarea ideii naţionale şi a avuţiei naţionale. Statul liberal ungar, guvernele liberale de până acum n-au putut opri ca Ungaria să devină datoare vândută”
E clar. "Liberalismul" in vizuina gandirii lu' Orban nu este liberalismul Bratienilor care aveau ca lozinca Prin noi insine adicamunca romaneasca, capital romanesc si vizau romanizarea oraselor si  a vietii economice.. adica proiect national!
Deci poate chiar s-ar putea sa aiba dreptate ca cand zice ca cum poate exista democraţie şi fără liberalism daca intelegem ce intelege el prin "liberalism".

„Pentru că există cercuri de interese din străinătate care vor să influenţeze viaţa statală din Ungaria şi există grupuri de activişti politici din Ungaria, plătiţi din străinătate, care vor să promoveze interesele străine, iar noi nu mai vrem aşa ceva.”
”Cel puţin 50% din economia Ungariei trebuie să fie în mâini locale, nu în mâini străine, a venit timpul să avem curajul să facem acest lucru!”
Mie nu mi se pare ca ar fi antiliberal .. da ma rog eu imi amintesc de Bratieni, de St Zeletin samd samd samd .

Hia sa mai cautam (citatele de pana acum sunt din (http://www.gandul.info/politica/viktor-orban-si-a-marturisit-la-tusnad-bai-marele-lui-vis-politic-sa-creeze-un-nou-stat-12983247)
Din pacate gasesc doar referinte cu citate truncheate. Asta ar fi cam cel mai clar:
"Daca vrem sa schimbam tot ceea ce nu ne convine in lumea care ne inconjoara, atunci trebuie sa cream un sistem care sa ne convina", a spus Viktor Orban, care a sustinut ca liberalismul care a construit statul de bunastare si-a epuizat deja resursele si
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17765205-viktor-orban-vrea-sfarsitul-democratiei-liberale-ungaria.htm

Deci liberalism ar fi "statul bunastarii generale" .. Bun asa (dar cam cu rezerve)

Deci cam ce ar fi liberalismul de care se delimiteaza Victor Organ?

a) promovarea libertinajului . Adica pornografie, pederastie marijuana .Poa si tatuaje si oase de gaina in nas ca in Papua Noua Guinee ..
b)coruptie
c) "statul bunastarii generale" adica servicii sociale extinse (ma oprg ca unu care a trait in RSR si care horibile dictu! a fost membru PCR zic ca de multe ori si eu am fost socat de intinderea si diversitatea serviciilor sociale oferite de unele state capitaliste! Mi se pareau usor "excesive" ..)
d)un internationalism capitalist inspirat de Komintern (sau poa Kominternii erau niste compradori si colonialisti "rosii" mai stii?!)
e)datorii externe (ha? Nicolae Ceausescu liberal? Honnecker?!!)

Asta imi aduce aminte de un canticel "suntem ca americani/eu cu anii tu cu banii"  dar din cate tin minte in Hamerlocia casatorile astea nu prea sunt apreciate (adica el matur cu bani si ea la vrasta liceului) si barbatii risca sa aibe neplaceri (a se vedea cat a tras Chaplin ptr pasinea sa ptr adolescente..cu care se si casatorea).
https://www.youtube.com/watch?v=Z2CrCHJDS7I
Adica in  gandirea orbanista "liberalismul" este si o caricatura cam mahalageasca...


Pemtru ce acesat indepartare de liberalism?
Criza financiara globala din 2008 a aratat ca "statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global", : http://www.b365.ro/sfar-itul-democra-iei-in-ungaria-viktor-orban-considera-rusia-turcia-si-china-natiuni-de-succes_212437.html#sthash.8ksBLHOK.dpuf

Pe planul actiunii politice ce vrea Orban Victor?!

„Îndepărtându-ne de dogmele și ideologiile acceptate, vom căuta și vom construi o formă nouă de stat ungar, care va face din societatea noastră un succes în competiția globală pentru decenii de acum înainte”.

Si aceasta pentru ca
„A înțelege sistemele politice care nu sunt liberale, nu sunt democrații liberale și, în unele cazuri, probabil că nu sunt nici măcar democrații, dar care tot asigură succesul unor națiuni este una din marile probleme ale zilelor noastre”,>

Deci Orban Victor doreste sa satisfaca cerinta "liberala" (de fapt libertariana) de "competitivitate la nivel global" inteleasa ca doar raport beneficiu/investie. Asta insemnand avantaj al Chinei ca producator mondial fata de statele industriale traditionale(cei 7 din G7 : SUA, Japonia, RFG, Franta, Anglia, Italia , Canada plus mai micile da tot dezvoltate Austria, Belgia, Danemarca,Elvetia, Olanda, Suedia si mai nou intrata in joc Spania) si tarile ex-socialiste din Europa.
Adica o  "competitivitate" bazata pe investitii scazute (bani putini), munca ieftina (foarte ieftina) si tehnologie scazuta. Fiindca munca ieftina inseamna tehnologie scazuta. Ca munca ieftina este "apanajul"  necalificatilor. Deci "competitivitatea" ar insemna tehnologie scazuta si munca necalificata. Ca sa platesti atat de putin munca fie si necalificata se "cere" ca sa fie excedent de forta de munca - in China abundenta mainii de lucru se bazeaza pe existenta  milenara  a unei populatii pletorice -  sau prin mentinerea unei rate ridicate a somajului.
Ori asta in Europa nu prea se poate. Fiindca , de cel putin de la 1800 incoa, Europa se bazeaza tehnologie si pe mana de lucru calificata. Daca Anglia s-a ridcat la zenit cu filaturile si tesatoriile de bumbac si lana unde folosea mana de lucru prost platita si-a stabilizat pozitia cu industrii care foloseau mana de lucru calificata mai bine platita. Si si-a pierdut pozitia exceptionala in fata concurentilor care foloseau mai multa tehnologie si plateau mai bine mana de lucru (SUA, Germania).
Azi se propune inversul. Mana de lucru ieftina care va atrage descalificarea (a se vedea si scaderea nivelului invatamantului ... ) si abandonarea tehnologiilor costistoare ("delocalizarea" azi nu mai inseamna doar monatrea in tari sarace orientale .. ci si "exportul" siderurgiei samd). Si in ultimii ani se observa o scadere a repartitiei beneficiului obtinut - in anii 70 salariatii primeau 70% azi mai putin si se tinde spre un extrem oriental 30%.

Ori aceasta restrangere a cotei din beneficiu repartizata muncii nu se poate sa nu nasca resentimente. Care in Europa nu sunt noi si in trecutul apropiat au dus la instalarea unor regimuri fasciste sau comuniste. Care chiar daca nu vor duce la aparitia unor regimuri social-fasciste (e altceva decat delireaza d'alde Tismanetzchi) va impune intarirea rolului represiv al statului. Si in acelasi timp diminuarea importantei votului popular ..
Adica restrangerea democratiei ... sau abandonarea ei in favoarea unei plutocratii sau arghirocratii bancare (plutocratia ar fi propretarii bancilor. Ailata ar implica si functionarimea)

In sfarsit dar numa sub acest aspect al impartirii beneficiilor mai am ceva de zis.
In mod traditional mana de lucru prost platita inseamna si preturi mici la paine, cartofi, slana si bere. Adica cu bani mai putini decat in Germania sau Franta intr-se poate trai intrucatva satisfacator o tara din astea de mana a 3a... In plus in unele tari exista si niste avantaje naturale. Este cald si nu iti trebuie incalzire iarna. Ai nevoie de un ventilatior ca aerul conditionat costa prea mult. Tota anul poti umbal in camasa si slapi. Deci mult mai ieftin decat in Europa..
Insa , azi in Uniunea Europeana a pietei comune si a reglementarilor comune nu mai exista astfel de "avantaje"  considerate "necinsitie" si "anticoncurentiale". Benzina trebuie sa aiba un pret "aliniat". Asa ca benzina este accizata si paraaccizata excesiv (ma rog este la fel de excesiv si in Franta, Germania ori Italia insa acolo lefurile sunt, inca,  mari) Energia electricatrebuie si ea sa fie "aliniata". Si tigarile (in China sunt f ieftine. Normal ca un pac de kent ar costa doar 1 -1,50 $ insa "Europa" cere sa fie accizate cu 3-7 $!). Si altele idem.

Ori in conditiile de azi (televiziuni multinationale, vanzoleala mare a oamenilor, internet si toate celalte care te fac dureros de constient ca alaturi altu' traieste mai bine la o aruncatura de microbuz de tine) omul atzatzat si de o publicitate "globalizata"  risca sa se supere. Si ori va vota "gresit" ori va face sucar in strada.
Placa cu "esti liber sa" nu tine cand omu de rand replica "sa crap io de foame ba? De ce io si nu tu?!" asa ca trebuie abandonata ...
Si Orban zice ca va abandona "liberalismul".. si va face apel la alta placa:
Prin re-naționalizarea sectoarelor bancar, al energiei și al utilităților publice pentru a le „elibera de sub sclavia datoriei și controlului străinilor” și prin înlocuirea „statului asistențial” cu un „stat al muncii, care va respecta valorile creștine și drepturile omului, dar nu va fi liberal în natura lui”. Prin „stat al muncii”, Orban nu înțelege un stat care încurajează crearea de locuri de muncă în economia privată, ci înlocuirea plasei sociale cu „munca în folosul comunității”, „comunitate” fiind eufemismul preferat al regimului Orban pentru Stat. Cu alte cuvinte, subordonarea economiei și sistemului de asistență socială (deci, implicit, a sindicatelor) Statului. Or, aceasta – totul (economie, societate, cultură) în interiorul Statului - este esența totalitarismului fascist așa cum a definit-o Benito Mussolini. Bineînțeles, un fascism adaptat la secolul al XXI-lea, care „respectă libertatea individuală și drepturile omului”, un fascism cu față umană.
http://www.romanialibera.ro/special/documentare/politica-lui-orban-ameninta-europa-de-est-344543

Fascism?!

Viktor Orban a declarat, printre altele, că Ungaria va deveni un “stat axat pe muncă, nonliberal” :  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/04/03/ungaria-in-viziunea-lui-viktor-orban-eliberata-de-goliatii-financiari-si-reintoarsa-la-crestinism/

Mde cam asa zicea si Maimuzzolinni..

Insa este un discurs "conservator" .. inapoi la "radacinle culturii noastre crestine" (si feudale!!)

Insa ce ar motiva aceste actiuni ale lui Fidelutza (de la FIDESZ) Orban?! De ce a promovat deja nationalizarea sectoarelor bancar, al energiei si al utilitătilor publice ?! Numa din "populism"? Nu de alta dar este (aud) cam - putred de - bogat.
Este reactia unei burghezii locale care doreste sa isi majoreze cota ce ii revine din placinta nationala. Exact ce ii motiva si pe Bratieni si burghezia nationala romana aliniata in spatele lor.
Burghezie locala care este peceputa ca fidela (FIDESZ) adevaratelor dorinte ale  plutocratiei globalizate. D'aia exista atat toleranta fata de "derapajele" lui Orban :
Pe de altă parte, FIDESZ, partidul lui Orban, beneficiază și astăzi de finanțări din partea unui think tank politic afiliat Uniunii Creștin Democrate din Germania – Konrad Adenauer Stiftung –, care este susținută exclusiv din bani publici și care, potrivit site-ului KAS, a finanțat recent o tabără a tineretului FIDESZ.
http://www.romanialibera.ro/special/documentare/politica-lui-orban-ameninta-europa-de-est-344543

Care adevarate dorinte?
Austeritate cu orice pret! Profituri cat mai mari in defavoarea altora!!
SI la dracu cu democratia asta in care un oaresicare asistat are drept de vot ca si un miliardar!!!

Problema este insa sa vrea si Grivei. Si ca sa vrea si Grivei trebuie alte stimulente decat cele de pana acum (Esti liber sa devii miliardar si tu! Fa-ti firma ta!!) Ori astea sunt cele cunoscute: Patrie, Munca , Dumnezeu.

Si  asta cere alta explicatie. La care se ajunge prin 2 tendinte opuse.. (dorintele sunt multe .. modalitatile de satisfacere mai putine!!)

In primul rand trebuie sa zic ca economia este un proces social. Adica daca vrei sa ai economie ai nevoie de o societate. Cat timp ai de-a face cu un individ (Robison Crusoe) sau cu o famile izolata care produc doar pentru sine nu ai o economie. Ai o economie atunci cand "actorii economici" sunt siliti sa inte in schimburi economice - "tu imi dai mie silex eu iti dau tie pigment rosu" "da-mi si mie un ulcior de vin si ia iedul asta sa il mananci diseara cu familia". Da, exista concurenta intre producatori insa concurenta dintre producatori este si ea , de multe ori , sociala.  De exemplu cand firma Ford concureaza cu Toyota castigul sau pierderea de piata se resimte nu numa de catre patroni(propretari) ci si de catre ultimu muncitor.
Iar la nivel superior oameni se agrega in popoare si natiuni. Si concurenta economica in ultima instanta este si una nationala.
Si capitalistul Orban face apel la solidaritatea nationala : sa ne marim cota noastra ca ceva va ajunge si la voi!! Si nevoile sunt mai stringente atunci cand ai mai putin ...

Si deci Orban declara ca abandoneaza placa "liberala" in favoarea celei "nationale" .. si se leapada de democratie ca sa pastreze  competitivitatea ca cum zice el (numai?!!)  “societăţile democratice liberale nu pot să rămână competitive la nivel global"( Asta este a 2a tendinta...)
Adica adio da raman cu tine!!


Adio da raman cu tine!! in sensul ca Orban renunta la unele aspecte ridicole ale intelesului vulgar de "liberalism" (pederastie, pornografie, piercing) este dispus sa renunte la unele aspecte politice ale capitalismului si anume cele privitoare la democratie (in primul rand la libertatea presei) , este dispus sa adopte unele sa zicem "corectii etatiste" in economie (care sa asigure protejarea intereselor de grup ale  capitalismului maghiar in stilul "Prin noi insine") dar ramane credincios "bazei economice" a liberalismului :capitalismul.  Adica proprietate privata si libertatea capitalui cu corectia suprematiei capitalului national in cadrul statului national.

Victor Orban deci nu se distanteaza de liberalism (a la hongroise) cat de unele aspecte ale  "libertarianismului" dupa cum rezulta si din
“Naţiunea ungară nu este o simplă adunătură de indivizi, ci o comunitate care trebuie organizată, întărită şi construită”

Revista maghiară Heti Vilaggazdasag a avertizat că declaraţiile lui Orban sunt parte a unui program mai amplu de abolire a serviciilor publice, care ar transforma ţara într-o economie a lumii a treia.

http://www.cotidianul.ro/newsweek-mussolini-al-ungariei-vrea-sa-transforme-un-membru-ue-intr-o-tara-neliberala-244362/

Adica cum sa renunti la "libertarianism" ca sa ii ramai fidel!!
El ramane credincios ideilor de "competitivitate" bazata pe scaderea nivelului de trai al poporului (adica este dusman al "statului bunastarii generale" care nu este chiar o idee liberala si nici "socialista" "pura" ci o idee a unui sa zicem "socialism mic burghez" care impinge "egalitatea" dincolo de orice bun simt minimal) ,. El doreste sa aboleasca sau sa reduca serviciile publice si beneficiile sociale (in favoarea capitalului) insa nu pentru a le "privatiza" ci doar a le "rationaliza" pentru ca sa salveze esentialul : o societate capitalista "pura" adica liberala "stil" Dikens sau Disraeli...

Si asta fiindca "libertarianismul" contine propria sa moarte asa cum zicea si Lenin (da se pare ca si “comunismul” apud Lenin era autodistructiv!) .
“Libertarianismul" este in mare masura opera unor “radicali de stanga” ex trotzchisti si maoisti care au exagerat importanta “individului” uitand ca “individul” uman traieste intr-o societate. Ei – acesti fosti trotzchisti si maoisti adica “stangisti” (unii mai “radicali” decat comunstii!!) au ajuns si la preluarea ideilor anarhiste .. uitand iar de “societate” . Insa sa o zicem pe sleau “capitalismul” de azi este el insusi bazat pe societati comerciale adica agrega indivizii in grupuri de interese. Si in ultima instanta marile corporatii fac apel la natiune , care este suprema forma de organizare a unei societati . Asa ca Orban zice (scuze ca repet citatul)

Naţiunea ungară nu este o simplă adunătură de indivizi, ci o comunitate care trebuie organizată, întărită şi construită”.


El doreste sa intareasca competitivitatea capitalului ungar facand apel la solidaritatea nationala – nu e original .. prin zona asta Bratienii au prioritatea!
Insa ce este al lui (Orban) este antidemocratismul asumat.

Antidemocratismul lui Orban poate deriva din:
- conservatorism .. fiindca la origine conservatorismul a fost o reactie aristocratica , antiliberala.  Cestie ce ar explica toleranta vestului capitalist sio democratic la “derivele” orbaniste.
- “hungarism” in sensul Tisza si Horthy . Ambii cam conservatori si rasisti cestie ce afce legatira cu fascismul.- anume curente “libertariene” care in numele suprematiei “individului”  abhora “excesele democratiei”  si citeaza la nesfarsit  pe  Alexis de Tocqueville “sa evitam dictatura majoritatii”  sau pe Platon (excesul de democratie duce la tiranie)… cu adaugirea bizoanica ca ambii amandoi citati erau aristocrati nu ca cei care azi ii citeaza (toparlani, marlani sau taranoi cf ideilor aristocratice sec XV-XVIII). Si unele dintre afirmatiile liberatriene ma fac sa imi amintesc si de darwinsimul social (parte componeta a unor “derive” liberale cam antiliberale dar si a fascismului).

Oricum , oricare ar fi sursa antidemocratismului lui Orban (care nu sunt chiar noi a se vedea : http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/07/28/viktor-orban-referendum-basescu/) este in mod pervers urmare a unei “rationalizari” facute de “libertarieni” care au trecut la dreapta cu tot bagajul stangist, inclus exagerile stangiste! Ca aceasta:

Viktor Orban promite să creeze un stat ILIBERAL - analiza pe text Diagramme_de_Nolan

“Tovarasi” stangisti din anii 60 erau la fel de “radicali” ca multi dementi din Rusia Razboiului Civil. Ei raman fideli ablolirii tuturor a tuturor prohibitilor sexuale (inclus a prostituției)  consumului de droguri sau practicării jocurilor de noroc in buna traditie hipiota la care adauga libertatea economica .. nelimitata (prostitutie, droguri si unii ar merge pana la sclavie). Aceasta liberate economica efrenata provine din chiar “puritatea” stangismului lor .. daca ca stangisti erau pentru socializare totala (a bunrilor- droguri, masini – si a femeilor si crescutu copiilor in comun) ca dreptatci sunt pentru propietate totala si nelimitata.
Ori asta pana la urma este antidemocratica!

Findca capitalismul democratic apare ca urmare a unei dihotomii intre puterea politica si cea economica. Intre libertatea economica si cea sociala sau sa zicem “morala” nu era o suprapunere perfecta. Sau cum scrie Michel Albert in “Capitalism contra capitalism” capitalismul functioneaza fiindca in multe domenii nu se aplica principiul capitalist al celui care da mai mult … Sau pentru ca
„Simplu spus, ceea ce a produs democraţia liberală în ultimele două secole a fost o modestă distanţă etică între economie şi politic. Deşi democraţia liberală se intersectează cu multe dintre valorile capitaliste (drepturi de proprietate, individualism, presupoziţii hobbesiene dedesubtul tuturor contractelor, etc.), distincţia pe care ea o introduce între principii morale şi politice pe de o parte şi ordinea economică de cealaltă parte, a contribuit de asemenea şi la protejarea cetăţenilor împotriva repulsiei unei vieţi ordonată exhaustiv de piaţă şi măsurată prin valorile pieţei. Exact această distanţă este închisă de către o raţionalitate politică neoliberală când supune fiecare aspect al vieţii sociale şi politice calculului economic.”
„Democraţia liberală nu poate supravieţui integrării în guvernamentalitatea politică neoliberală. Nu există nimic printre instituţiile şi valorile democraţiei liberale – de la alegeri libere, democraţie reprezentativă şi libertăţi individuale distribuite în mod egal, la împărţirea puterii sau chiar la o şi mai concretă participare politică – care să servească inerent competivităţii economice sau care să reziste unei analize a costurilor şi a beneficiilor” .Wendy Brown – Edgework. Critical Essays on Knowledge and Politics (Princeton University Press, 2005) http://www.protokoll.ro/resources/citate-wendybrown.html

Ori astazi libertarianismul tinde sa anuleze aceasta disctinctie intre economic si politic (social).  

Astfel desi Orban repudiaza (in numele conservatorismului) libertarismul internationalist (de origine comunista!) ii ramane fidel in intentia antidemocratica!!!

Si astfel pentru a doua oara Orban zice adio dar raman cu tine!!


Mai am de zis unele lucruri mai putin “intelectuale” .

Deriva autoritara a lui Orban vine si in siajul unor “traditii” ungare.
Si declaratia sa ca Rusia, Turcia şi China sunt exemple de naţiuni “de succes”, care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici măcar democrate se bazeaza nu doar pe o inclinare particulara (si poate nationala) catre autoritatrism ci si pe observatia ca aceste tari au succese economice. Ca succesul economic aprtine tarilor industriale. Si astfel el ia modelul unor tari neeuropene  care totusi au “performat”. De altfel si guvernul Orban a “performat” (http://www.zf.ro/zf-24/ungaria-orbaniana-s-a-transformat-dintr-o-rabla-cu-pana-la-o-roata-intr-o-masina-rapida-de-curse-12397031) si asta este ce conteaza!! Nu “democratia” , minoritaile samd . Nice justitia sau independenta presei!Si fpatul ca Orban promite că daca va castiga un nou mandat va transforma Ungaria în cel mai industrializat stat din Europa. (http://www.zf.ro/business-international/ungaria-va-testa-saptamana-aceasta-prin-alegeri-generale-capitalismul-european-de-stat-care-incurajeaza-munca-si-productia-industriala-promovat-de-premierul-orban-12363342)
Mai ingrijorator este faptul ca Victor Orban declara ca a copia Occidentul "e o dovada de provincialism" si fuge iute la Moscova sa faca un contract pentru construirea unor electrocentale nucleare (Asta in timp ce noi lasam cam dracului capacitaile nucleare in construtie si ne lansam in discutabila energie verde care ne costa si ochii din cap)
Asta in timp ce Rusia este acuzata (pe drept!) ca isi baga nu numa picoarele da si maineile (inarmate) in Ucraina si cica Occidentul vrea sa faca .. nici le nu stie ce!
Iar declaratiile lui Orban cu priviore la Rusia fac cam problematica pozitai NATO. Ca Ungaria “fractureaza” flancul estic al NATO :

Premierul Ungariei Viktor Orban balanseaza intre Rusia si Occident, pentru a supravietui, in conditiile in care Budapesta nu crede ca o alianta Romania-Polonia poate bloca avansul Rusiei spre vest, considera agentia de strategie Stratfor, intr-o analiza publicata in mai. Seful Stratfor, George Friedman, care semneaza analiza, face o comparatie intre Viktor Orban si liderul Ungariei dintre cele doua razboaie mondiale, Miklos Horthy.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17765205-viktor-orban-vrea-sfarsitul-democratiei-liberale-ungaria.htm
Si scumpii nostri “aliati” stau de lemn Tanase precum Nastase inainte de prima condamnare …

Cestie bizara rau si ingrijoratoare ..
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum