Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Ceva despre Tezaurul de la Moscova

In jos

Ceva despre Tezaurul de la Moscova  Empty Ceva despre Tezaurul de la Moscova

Mesaj  Admin Lun Feb 20, 2017 4:15 pm

De ceva timp se fac referinte la uin docoment ce sustine ca TEZAURUL ROMÂNIEI LA MOSCOVA s-ar afla in Germania. Sau a fots tranferat in Gemrnaia. Aceist docoment - curatel de altfle - se poate gasi la http://www.stindard.ro/historicum/tezaur.pdf , este pus si pe ScrigD insa crez ca cea mai buna vizobilitate o are datorita lui Ion Coja : http://ioncoja.ro/ce-cauta-aurul-nostru-in-germania/
Insa chiar daca cele sustinute ar fi adevarate (nu stiu ince masura intentia a fots finalizata) asta nu implica si descarcarea de raspundere a autoritatilor ruse si/sau soviectice care sunt mostenitoarele (drepturi si obligatii) ale derunctului Imperiu Rus.
Imperiul Rus , primind in "buna forma"*  depozitele romanesti cunoscuate ca "tezaurul de la Moscova"  si-a asumat obligatia formala de a restitui zisele depozite .

Ceva despre Tezaurul de la Moscova  646x404
Alexandru Lapedatu oficialul  însărcinat de Guvernul român să supravegheze al doilea transport până la Moscova, a aşa-numitului „tren al băncilor“, şi depozitarea Tezaurului României la Moscova  (furat de la  adev.ro/nmb3uu)

Ori asta inseamna ca nu puteau preda aurul romanesc germanilor decat la dispozitia expresa a guvernului roman, fie el si a colbaorationistului Marghiloman. Prin dispoztie expresa inteleg act oficial transmis autoritailor ruse (care or fi fost si ele!) care act, consider eu (poate gresesc),  ar fi trebuit sa fie contrasemnat/ avizat de guvernatorul BNR si cum-dracu-s-i-fi-numit seful CEC care erau titulari ai aurului depus la rusi. Germanii - care si ei ca si  verii lor rusii sunt cam svinei (Schweines im Deutchesparache) - puteau pretinde in baza pacii cu Romania aurul depoztata la Kremlin ,  insa partea rusa (care o fi fost ea .. se pare ca Lenin in acel  moment) era obligata sa ceara act oficial de la guvernul romanesc.
Asa ca, chiar daca aurul romanesc a ajuns la Berlin, partea rusa ramane in continuare obligata la restituirea aurului promot in depozit!
V in acest sens peripetia aurului belgian expediata in Franta. Gubernul de la Vichy a predat aurul belgian Recihului sub cuvant ca Belgia incetase sa mai existae fiind incorporata Reichului. Asa ca Franta a trebuit sa restituei Belgiei niste aur .. francez!!!(conteaza mai putin tsampila de pe lingou cat timp este vorba despre aceiasi cantitate ..)

Asta daca articolul pe care il indic respectiv respecta faptele.
Eu am niste dubii.

Timp de aproape 20 de ani autoritatile Romaniei "burghezo-mosieresti" au negociat cu Rusia devenita URSS returnarea depozitelor... iar Rusia (recte URSS) a procedat cu cea mai flagranta si nesimtita (porceasca) rea credinta INSA niciodata da niciodata , nu a fi zis "ba frane lase , lepadaturi burgheze , ba voi cu laba voastra de Marghiloman , ati predat aurul Germaniei!". Credeti ca s-at fi privat de un asa argument la fel de valabil ca o sabie in moalele capului? Au credeti ca liberalii nu l-ar fi "sfasiat" pe Marghiloman? (Elisa Bratianu fusese maritata cuMatghiloman si zicea despre fostul sot ca "la el numai argintaria este veritabila". Deci in afara de ratiuni politice ar mai fi fost si unele extrem de personale. Asa cum mare parte din depzote erauale liberalilor plus ca BNR si CEC erau creatii liberale. Si intreprijnderi particulare liberale!!!)...
Tot "pe aici" la niste tratative romano-sovietice nu mai stiu ce mare stab (Molotov?!) ar fi zis ca URSS pastreaza tezaurul ca "despagubire" pentru Basarabia subliniind ca este un pret extrem de redus ...  Trebuie sa fii extrem de naiv (sau de pRostmodern) sa iti inchipui ca Molotov s-ar fi privat de argumentul "..... mati tibea! voi ati predat aurul Germaniei ba golanilor!!!"

In fine ... atitudinea Rusiei sovietice si URSS.. a oscilat intre negare si batjocura.

Trebe sa zic ca in afara de tezaurul metalic (aur) au fost evacuate in Rusia si alte bunuri.  Unele particulare (inclusiv bulendre - haine, blanuri) . Odoare bisericesti (potire, icoane, carti vechi..  ibracte in aur, argint, pietre pretiase si semipretioase totul execuata artistic), poese istorice (de genul Clostii cu pui) ... In plus "hartii de valoare" de genul actiuni ale diferitelor societati comerciale si altele similare .. lazi cu bacnote romanesti , hartie ptr bacnote si matritele monetare ale BNR ....

Si de aici alte incurcaturi.

BNR a trebuit sa refaca matritele .. (si la un moment dat sa le si schimbe .. din pura prudenta)
Hartiile de  valoare au trebuit refacute - cu mare efort si cheltuiala si ceva incrucaturi (mi se pare ca in unele cazuri "a dat cu virgula" ). Cam la un an dupa refacerea hartiilor de valoare .. sovietcii au returnat hartiile de valoare aflate in depozit la ei (acum nici sa te stergi nu erau bune. Nu de alta dar astea se tiparesc pe hartie tare si luciosa) si au retunat si matritele... ba si vreo 2 lazi cu lei (care nu mai circulau ..)
Apoi s-a anunta ca au incarcat un vapor cu depozite si ca vor returna .. la Constanta. Au fost descarcate lazile cf opisului si cand au fost deschise .. dintai mirarea, apoi nedumerire si in fine un hohot de ras nu chiar amabil. Erau depozite evacuate  de particulari. Dupa ataia ani blanurile naparleau.. bulendrele erau demodate ....

Adica voi a zice ca soviectiicii au trata si in bascalie cazul depozitelor

Ceva despre Tezaurul de la Moscova  Tezaur_pietroasa_w1000_h699_q100

Unica returnare valabila a fost cea din 56 - piese de muzeu cea mai celebra fiind Closca cu puii de aur. NU stiu insa daca chiar toate piesele cu valaore culturala/muzeala au fost returnate (piese bisericesti. Necazul este si ca au fost unele danii facute de domnii Moldovei catre unele locasuri din Ucraina.. asa ca poti lua plasa zbierand "asta este de la Barbiosvchi voda sau de la Cantemir" si sa te puna sa citesti "daruita de noi domnu sfantului i lacas din Hrivna" si sucarul nu este ca te faci de ras .. ci faptul ca ei vor face multa propaganda cu talharii de tigani romani)

A da. A mau fots un depozit . Grosul bijuteriilor reginei Maria... care prin 1916 valaorau nitel mai mult ca 2 cuirasate englezesti moderne. Fiind un  depozit particular (erau bijuteriile ei nu ale Coroanei) nu prea se mai zice. Dar aveau o valoare extraordinara - am auzit ca in "Europa" numa regina Angliei, cea a Spaniei si a poate a  Olandei  aveau bijuterii ce depaseau valoarea bijuteriilor Mariei (care era nepoata a reginei Victoria dar mai ales a tarului!! Mama reginei Maria s-a nascut ca Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei si a fost unica si multiubita fiica a tarului Alexandru ... ori data fiind ostentatia megalomanica rusa .. va dati voi seama .. )

* buna forma - acord lanivel statal, predare=primire pe pv semnat de responsabil delegat al bancii Rusiei , opis in dublu exemplar semnat de imputerniciti speciali ai celor 2 state
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 89
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

https://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum