Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Ce o fi aia "justitie"?

In jos

Ce o fi aia "justitie"? Empty Ce o fi aia "justitie"?

Mesaj  Ghita_Bizonu' Dum Iul 22, 2018 7:16 pm

Scuzati intarzierea.  Motive hardware si poa soft.
Ziele astea a fots ceva dfiscutie pe teme juridice intre o destul de juna porcuroare si sinistrul; inJustitiei
Porcuroarea Lancranjan, zisa Veverita,  vrea sa demionstreze cu tot dinadinsul ca cum in Codul Penal German ar exista "abuz in serviciu", si cf unei zicale franceze , greseste, ca cand scrie
" Cine vrea şi poate lesne înţelege că art. 266 C. pen. german incriminează conduite într-o paletă mult mai largă ca legiuitorul român. Ba mai cuprinde şi încălcarea unor obligaţii ce decurg dintr-o convenţie. Şi nu are nici prag. Iar pentru această constatare este suficientă Teoria generală a dreptului, anul I ....
Veverita nu are habar de Codul Penal roman !
Hai sa comparam textele .

CAPITOLUL II
Infracţiuni de serviciu
Art. 297

Abuzul în serviciu


(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
Si

CAPITOLUL III
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
Art. 238

Abuzul de încredere


(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-238

Care din cele 2 este similar textului german?!
Eu zic ca Art. 238 Abuzul de încredere.

In plus observam ca cele 2 abuzuri sunt gazduite in capitole separate : cel de incredere in Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii (unde mai avem Art. 239 Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor, Art. 240 Bancruta simplă, Art. 241 Bancruta frauduloasă, Art. 242 Gestiunea frauduloasă, Art. 243 Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, Art. 244 Înşelăciunea, Art. 245 Înşelăciunea privind asigurările, Art. 246 Deturnarea licitaţiilor publice, Art. 247 Exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile, ) CARE FACE PARTE DIN  Titlul II - Infractiuni contra patrimoniului .
Abuzul in serviciu (Art. 297) face parte din CAPITOLUL II - Infractiuni de serviciu  care este cuprins in Titlul V - Infractiuni de coruptie si de serviciu

Sa zic asa alta gasca in alta traista ....
Ptr "profani" (adica aia care  nu au facut facultate de drept) prima diferenta este ca faptuitorul unei infractiuni de coruptie si de serviciu  trebuie sa o comita in legatur cu serviciul ptr care este platit.  Adica daca fura de la intreprindere falsificand acte e mita .. daca fura de la altul "in particular" este furt.... Daca refuz sa inapoieze bormsina imprumutata este abuz de incredere nu abuz in serviciu !

Hai sa cautam in google .. dintai translate .. Cum se zice Cod Penal in germana? A da : strafgesetzbuch! Si cautam si gasim strafgesetzbuch 2018 :


Zweiundzwanzigster Abschnitt Betrug und Untreue
§ 263 Betrug
§ 263a bComputerbetrug
§ 264 Subventionsbetrug
§ 264a Kapitalanlagebetrug
§ 265 Versicherungsmißbrauch
§ 265a Erschleichen von Leistungen
§ 265b Kreditbetrug
§ 265c Sportwettbetrug
§ 265d Manipulation von berufssportlichen Wettbewerben
§ 265e Besonders schwere Fälle des Sportwettbetrugs und der Manipulation von berufssportlichen Wettbewerben
§ 266 Untreue
§ 266a Vorenthalten und Veruntreuen von Arbeitsentgelt
§ 266b Mißbrauch von Scheck- und Kreditkarten
https://www.gesetze-im-internet.de/stgb/StGB.pdf

Ce o fi aia Zweiundzwanzigster Abschnitt Betrug und Untreue?
Secțiunea douăzeci și doi  Frauda (Betrug)  și inselaciunea   (Untreue - necinsit, inselator, infidel) adica ce este in Codul Nostru Penal se numeste  Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii

Pai cum este asta ?! Este ca la final gasim Dreißigster Abschnitt- Straftaten im Amt adica Sectiune treizeci  - Infracțiuni la birou (Amt = birou, adic servici . tradus de engelzi ca OFFENCES COMMITTED IN PUBLIC OFFICE )

Oricum capitolele al caror titlu contine cuvantul "Mißbrauch" (abuz)  sunt 132a, 174, 174b, 174c, 176, 176b, 265, 281 .... insa Dreißigster Abschnitt- Straftaten im Amt incepe cu 331....


Si Veverita este intr-o grav eroare cand scrie Spre exemplu, in Germania sunt foarte multe articole in codul penal care reglementeaza actiuni specifice ale functionarilor publici fara a le denumi abuz in serviciu. Greseste findca reduce totul la abuz ... insa Titlul V - Infractiuni de coruptie si de serviciu   cuprinde si  Infractiuni de coruptie  : Art. 289 Luarea de mită, Art. 290: Darea de mita, Art. 291: Traficul de influenta, Art. 292: Cumpararea de influenta,  Art. 293: Fapte savarsite de catre membrii instantelor de arbitraj sau in legatura cu acestia, Art. 294: Fapte savarsite de catre functionari straini sau in legatura cu acestia si infractiunile de serviciu :Art. 295: Delapidarea, Art. 296: Purtarea abuziva, Art. 297: Abuzul in serviciu,  Art. 298: Neglijenta in serviciu,  Art. 299: Folosirea abuziva a functiei in scop sexual, Art. 300: Uzurparea functiei, Art. 301: Conflictul de interese, Art. 302: Violarea secretului corespondentei, Art. 305: Neglijenta in pastrarea informatiilor, Art. 306: Obtinerea ilegala de fonduri,  Art. 307: Deturnarea de fonduri,  Art. 308: Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane.
Observati cate infractiuni de serviciu avem ?
Si din toate astea DNA se sprijina pe  un singur articol?
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum