Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Farii Micula sau sluga la 2 stapani - 2 batai !

In jos

Farii Micula sau sluga la 2 stapani - 2 batai ! Empty Farii Micula sau sluga la 2 stapani - 2 batai !

Mesaj  Ghita_Bizonu' Vin Dec 13, 2019 6:49 pm

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, într-o şedinţă fulger de Guvern, că  Executivul va plăti datoria de sute de milioane de euro către fraţii Micula, care au câştigat în instanţă un proces cu statul şi au încercat să blocheze conturile Mnisterului Finanţelor, punând popriri pe conturi sau acţiuni ale celor mai profitabile companii de stat, precum ROMATSA, Romgaz şi Nuclearelectric

Citeste mai mult: adev.ro/q2fvnf


Mai concis și mai Precis.: dupa HotNews: ...... Cum a ajuns Romania intre ciocan si nicovala filmul evenimentelor:


Romania a fost amenintata de Comisia Europeana cu sanctiuni daca isi plateste datoria catre Fratii Micula, de 82 de milioane de euro. Oamenii de afaceri au obtinut despagubirile intr-un proces cu Guvernul la Curtea de Arbitraj de la Washington, in baza unei clauze de protectie a investitorilor straini. Clauza ISDS figureaza intr-un acord bilateral pentru investitii dintre Romania si Suedia, din anul 2003. Cazul readuce in discutie efectele clauzelor ISDS, care fac in prezent obiectul unor controverse legate de acordul de liber schimb si investitii negociat intre UE si SUA (TTIP), dar cazul Romania-Micula pare sa decredibilizeze pozitia europeana in negocierile cu americanii.



---Ioan Micula (nascut in 1957) a parasit Romania si s-a mutat in Suedia in anul 1987, iar in anul 1992 a obtinut cetatenia suedeza, dupa ce a renuntat la cetatenia romana. Viorel Micula, fratele geaman al lui Ioan, a plecat in Suedia ceva mai tarziu, in 1989, obtinand cetatenia suedeza in anul 1995, dupa ce a renuntat la cea romana.


---1 februarie 1995. A intrat in vigoare Acordul european dintre Comunitatea Europeana si statele sale membre, pe de o parte, si Romania, pe de alta parte. Comisia Europeana arata ca documentul a fost conceput ca un instrument menit sa ajute Romania sa finalizeze procesul de aderare la Uniune. Acordul din 1995 impiedica Romania sa ia masuri care distorsionau concurenta pe piata, cum ar fi ajutoarele de stat : "Orice ajutor public care denatureaza sau ameninta sa denatureze concurenta prin favorizarea anumitor intreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, in masura in care acesta poate afecta schimburile comerciale dintre Comunitate si Romania, este declarat incompatibil cu functionarea corespunzatoare a acordului".

---De retinut ca la data intrarii in vigoare a acestui acord, Suedia, tara din care aveau sa vina investitorii Ioan si Viorel Micula, era deja membra a Uniunii Europene (de la 1 ianuarie 1995) si, prin urmare, i se aplica si ei acordul.

---2 octombrie 1998. Guvernul Radu Vasile instituie ordonanta de urgenta (OUG) 24/1998, prin care acorda investitorilor in regiunile defavorizate ale Romaniei anumite ajutoare: scutirea de plata unor taxe, restituirea taxelor vamale pentru materiile prime, scutirea de plata impozitului pe profit pe durata de existenta a zonei defavorizate relevante etc.

---25 martie 1999. Guvernul Radu Vasile declara zona miniera Stei-Nucet, din judetul Bihor, ca fiind o zona defavorizata pentru o perioada de 10 ani.

---Anii '90 - 2000. Fratii Ioan si Viorel Micula incep unele investitii in zona Stei-Nucet, din judetul Bihor. In 1999, Romania a adoptat Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat (?Legea privind ajutorul de stat?), care a conferit Consiliului Concurentei prerogativa de a autoriza sau de a interzice acordarea de ajutoare de stat. Legea a consacrat aceeasi definitie a ajutoarelor de stat ca si normele relevante ale Uniunii Europene. ---In februarie 2000, Romania a inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Politica in domeniul concurentei, inclusiv conformitatea cu normele Uniunii in materie de ajutoare de stat, a facut parte din aceste negocieri de aderare. In ultimele zile ale guvernului Radu Vasile, in 9 decembrie 1999, firma European Food, a fratilor Micula, primeste un certificat de investitor temporar, iar in baza acestuia,



--- in iunie 2000, in guvernarea Mugur Isarescu
----, societatea ia un certificat de investitor permanent. Prin acest statut, firmei i se acordau ajutoarele prevazute de OUG 24/1998 pana in anul 2009. In 15 mai 2000, Consiliul Concurentei din Romania a constatat ca unele dintre stimulentele oferite in temeiul OUG 24/1998 au denaturat concurenta: scutirile de plata taxelor vamale pentru materii prime si rambursarea taxelor vamale la materiile prime, piesele de schimb si/sau componentele importate necesare realizarii productiei proprii


--- In iunie 2000, Guvernul Isarescu a emis OUG 75/2000, prin care a modificat OUG nr. 24/1998, prin inlocuirea restituirii taxelor vamale din cadrul facilitatii privind materiile prime cu o scutire de plata taxelor vamale pentru materiile prime importate. OUG nr. 75 nu a pus, insa, in aplicare decizia Consiliului Concurentei de a elimina facilitatea privind materiile prime, noteaza Comisia Europeana.

---In 17 mai 2002, in guvernarea Adrian Nastase, alte doua firme ale fratilor Micula, Multipack si Starmill, primesc certificatul de investitor permanent, purtator de ajutoare de stat, conform noilor prevederi.


---Pe 21 noiembrie 2001, Uniunea Europeana atrage atentia Romaniei ca "exista o serie de scheme de ajutoare existente, precum si scheme de ajutoare noi incompatibile, care nu au fost aliniate la acquis-ul comunitar", inclusiv anumite facilitati acordate in temeiul OUG nr. 24 si OUG nr. 75.


---1 aprilie 2003. Fratii Micula si firmele lor, ca investitori suedezi, intra sub protectia Tratatului Bilateral intre Romania si Suedia. Tratatul prevede o clauza ISDS - investor-state dispute settlement (solutionarea litigiilor dintre stat si investitor). Prin aceasta clauza de protectie a investitorilor, Romania garanta investitorilor suedezi "conditii corecte si echitabile" pe teritoriul sau si viceversa.


---31 august 2004. In incercarea de a incheia capitolele de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, Guvernul Nastase decide eliminarea stimulentelor acordate in temeiul OUG nr. 24/1998 si OUG nr. 75/2000, cu exceptia facilitatii privind impozitul pe profit. Insa ordonanta nu prevedea eliminarea imediata a stimulentelor pentru fratii Micula. ---Revocarea stimulentelor a intrat in vigoare in anul urmator, pe 22 februarie 2005, in guvernarea Tariceanu.


---28 iulie 2005. Fratii Ioan si Viorel Micula dau in judecata statul roman la Tribunalul de arbitraj de la Washington - Centrul International pentru Solutionarea Disputelor in Investitii (ICSID). Ei reclama ca au facut investitii in zona defavorizata din judetul Bihor in conditiile in care statul roman s-a angajat sa le ofere stimulentele prevazute de ordonanta 24/1998. Ei au putut sa beneficieze de stimulente doar 5 ani pentru o firma si cate 3 ani pentru celelalte doua, din totalul de 10 ani cat se angajase statul la demararea investitiilor.


---1 ianuarie 2007. Romania adera oficial la Uniunea Europeana, data la care intra in vigoare Tratatul de aderare care fusese semnat la 25 aprilie 2005.




Structura despagubirii:

85,1 milioane RON pentru costul sporit la zahar (pentru importul caruia reclamantii au trebuit sa plateasca taxe vamale dupa revocarea facilitatii privind materiile prime),

despagubiri in valoare de 17,5 milioane RON pentru costul sporit la materii prime, altele decat zaharul si PET

despagubiri in valoare de 18,1 milioane RON pentru pierderea capacitatii de a stoca zahar la preturi mai mici

despagubiri in valoare de 255,7 milioane RON pentru profitul pierdut rezultat din pierderile de vanzari de produse finite.

Dobanda (ROBOR plus 5 %), calculata incepand cu 1 martie 2007 in ceea ce priveste costul sporit la zahar si la alte materii prime, incepand cu 1 noiembrie 2009 in ceea ce priveste pierderea capacitatii de stocare a zaharului si incepand cu 1 mai 2008 in ceea ce priveste pierderile de profit.

Clauza ISDS care loveste Romania - tema de studiu pentru acordul transatlantic UE-SUA

Scandalul Guvernul Romaniei - fratii Micula izbucneste in contextul in care la nivel european este intens disputata controversata clauza ISDS de protectie a investitorilor, in cadrul negocierii dintre Comisia Europeana si guvernul american a viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Clauza ISDS prevede solutionarea litigiilor dintre statele-gazda si investitorii straini la tribunale de arbitraj precum cel de la Washington, in locul instantelor nationale.

La nivel european, peste 300 de organizatii non-guvernamentale ecologiste si antiglobalizare, precum si sindicate atrag atentia ca o eventuala clauza ISDS in viitorul TTIP ar da investitorilor americani puteri sporite in fata tarilor UE si ar conduce la abuzuri din partea marilor corporatii din SUA.

In Romania, ONG-urile contestatoare reclama ca, prin clauza ISDS, statul roman ar putea fi obligat de companiile americane sa acorde anumite permise de mediu pentru exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica sau pentru extractia aurului utilizand cianura.

De asemenea, sindicate din Romania atrag atentia ca prin clauza ISDS din TTIP, companiile americane care investesc in Romania ar putea primi puteri prin care sa restranga anumite drepturi pe care lucratorii le au, precum dreptul la greva sau la asociere in sindicate.

In Parlamentul European, Verzii, extrema stanga si eurofobii se opun incheierii TTIP. De asemenea, socialistii (S&D), al doilea partid european, desi sustin viitorul TTIP, preseaza pentru eliminarea clauzei ISDS din viitorul acord transatlantic.

Pe de-o parte, cazul fratilor Micula ar putea sa dea si mai mult apa la moara celor care se opun TTIP si mai ales clauzei ISDS, ilustrand cum un stat membru UE este pus intr-o situatie dificila intr-o curte de arbitraj, in baza mecanismului paralel de protectie a investitorilor straini.

Pe de alta parte, framantarile si suspiciunile europenilor fata de intentiile americanilor in ceea ce priveste clauza ISDS ar putea cadea in derizoriu in conditiile in care Romania, ca stat UE, are de suferit din cauza unei prevederi ISDS in favoarea altui stat membru al UE, in speta Suedia.






https://economie.hotnews.ro/stiri-ttip-18836483-documente-cum-ajuns-datori-82-milioane-euro-fratii-micula-unde-dai-unde-crapa-clauza-isds-loveste-din-romania-intre-ciocan-nicovala.htm?fbclid=IwAR2KGZPAi4UbJv_mTkZtoVXczPdcUC2R1hw_VwE725KQf53SPLqUnx_ez1Y
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum