Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Despre "panarame"

In jos

Despre "panarame" Empty Despre "panarame"

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mier Sept 30, 2020 8:54 pm

Noul nost pirmar gen de Bucale a zis despre o femie ca ar fi o "panarama.
Lumea s-a ofuscat brusc , cam fara sa stie de ce, pentri ce si cum sta treaba.
S-a ofuscat mai putin feminsitele, aia care militaeaza ptr ""egalitate de gen" si .....is, zis LTRBQ si coiatea in civil care vrea "ca afaara".

Dintai trebe zis ca panarama este o pronuntie gresita a cuvantului "panoramă".
PANORÁMĂ, panorame, s. f. 1. Priveliște din natură cu orizont larg, văzută de departe și de la înălțime. ♦ Fig. Privire de ansamblu consacrată unui domeniu, unei probleme etc. Panorama literaturii române. 2. Tablou de proporții mari desfășurat de jur-împrejurul unei încăperi circulare și iluminat de sus numai pe anumite sectoare, astfel încât spectatorul aflat în mijlocul încăperii, în semiobscuritate, să aibă iluzia unei imagini reale; p. ext. clădire circulară în care se află un asemenea tablou. 3. Spectacol popular de bâlci cu scamatorii, acrobații, expoziție de animale exotice etc.; p. ext. baracă, construcție, amenajare în care se poate vedea un astfel de spectacol. 4. Panoptic (2). [Var.: (reg.) panarámă s. f.] – Din fr. panorama, germ. Panorama, it. panorama.
Adica o baraca de circ intr-un balci mai ... rural.
Genul de "spectacol" de de bâlci in care in baraca se prezinta atractii de genul p,ul cu limba de bou , femeia cu barba, vitelul cu 2 capete si altele de acest genm dar mai .. mai !
Asta e primul sens al cuvantului "panaramă"
Insa, data fiind ascendenta noastra latina, intelesul de anormal/"caraghioz" s-a extins de la imu cu limba de bou oite s-a extins si la ala (sai aia 2) , imbbracat/i mai tipator, care la intrarea in "panaramă" zbiara sa isi scuipe plamanii "Lume lume! Da un leu sa intrei si sa vezi ce nu crezi! Omu cu limba de bou". Sau "afara-u vopsit gadu inauntru-i leopardu!" .
Si asta/ia de zbara "lume au devenit ei insisi "panarame. adica
panaramă, panarame s. f. (pop., peior.) 1. persoană ridicolă, care se dă în spectacol printr-o conduită aberantă. 2. scandal, gălăgie.
[Paranteza :
Panarama nu este insultator, nu se doreste a fi insulta*, ci doar este depreciativ. Nu vizeaa "fondul" persoanei ci doar "äspectul". Poate fi si o persona cumsecate dar, care se imbraca ca o/ca la "panaramă". Nu un ticalos, canalie samd ci doar rizibil sau care "se da pexcesiv] in spectacol"ca sa atraga atentia [parader en vedette]"
Si "panaramă" nu inseamna - sau nu isemna acum 30-50 de ani in urma - "femeie de moravuri usoare" . Acum vreo ... mute decenii in urma cativa elevi de la Livada Magarilor Veseli , am inventariat sinonimele cuvantlui curva ... Nu era si "panaramă" - ap[ropos gichicti ce e aia "holodroanţă" ...

* ce diferenta e intre o insulta si un termen peiorativ (depreciativ) ? Pai can diferenta intre un pumn in plex/ficat care pune jos si o flegma ...
Inchis paranteza]

E ... deci "panaramă" este si o persoana care " care se dă în spectacol printr-o conduită aberantă adica atrage atentia ... asa ca un politician in campanie electorala "Voteste-ma pe mine ca sa curga lape . moere si ce tarioe vrei la robineti de la bucatarie"

Deci, in acele momente, sczue, Gabi Firea era de "panaramă".
Dar mai mult era/este de "panaramă" Nicusor care promitea si promitea "Lume lume! Dai un leu si intra sa vezi sarpele cu pene care o zi zboara" ca la ultma "panaramă" rurarala .
Si care Nicusor , azi continua "sarpele cu pene care o zi zboara , o zi nu zboara! AZI NU ZBOARA !! Da leul l-am dat !!!
Răgea ca e ca paru dar electiorii sai isi voir aduce aminte e tare ca fularu' uite valea / uite rapa/ uite .... ta/ ca carpa!Daţ sa ma intorc la "panaramă".
Nicusor zicea ca S-a întors în București în 1998,ptr că nu s-a putut adapta la cultura franceză ...
Mda . Francezii , ipocirtii!, cer unui absoilvent la École normale supérieure sa nu fie un "goujat" cu maniere de ""palefrenier"" , adica pe scurt sa NU fie un "goujat", adica un "vaout a rien"adica ce este el de fapt -""vilain". Francezii pretind ca un absolvent al "Marilsor Scoli" sa fie un monsieur adica sa aibe maniere de gentilom.

Adica de 2 ori "panaramă"!
Dhair de N ori ca iar il auzii cum explica ca azi nu zboara ....

Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum