Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

4 August ziua in care Budapesta s=-a predat Armatei Romane

In jos

4 August ziua in care Budapesta s=-a predat Armatei Romane Empty 4 August ziua in care Budapesta s=-a predat Armatei Romane

Mesaj  Admin Lun Aug 12, 2013 10:50 am

De fpat a fpot5s ocupata cu 2 divizionae de cavalerie!!!! Maxim 800 de calareti!
Dar fiinca unii zic ca Ungaria nu ar fi avut armata si ca troele romane s=-ua razboit vitejeste cu batrani, femei si copii e cazu sa fac unele precizari;

In 19 aprilie 1919, armata ungara era de 150000 de oameni, 70000 intre Apuseni si Tisa, cu 152 guri de foc de artilerie. lor li se opuneau 63000 de romani cu 176 guri de artilerie. (Nu trebuie uitat ca noi aveam desfasurate trupe si pe Nistru, respingand atacurile bolsevice. De ex. la sf lui ianuarie, bolsevicii au ocupat Hotinul, in lupta cazand si generalul Poetas. A fost nevoie de o saptamana de lupte pentru a-i arunca inapoi. Si asta este doar una dintre incursiuni)
Dupa respingerea ungurilor si ocuparea liniei Tisei (22 aprilie-1mai), ungurii incep la 10 mai ofensiva cotra cehoslovacilor. la 21 mai intervine flancul nostru drept pentru a ameninta dreapta ungurilor care i-au aruncat mult in spate pe cehoslovaci. Reusim sa ne legam de flancul cehoslovac, dupa retragerea dreptei ungare, amenintate cu incercuirea. Totusi, cehoslovacii au fost batuti.
Intre timp, romanii opereaza impotriva rusilor bolsevici in Pocutia (23 mai-25 august).
La 20 iulie, data atacului peste Tisa al ungurilor, fortele sunt din nou aproximativ egale, 70 de mii ungurii, 90 de mii romanii, ungurii avand superioritate relativa la punctele de strapungere, precum si superioritate absoluta in materie de artilerie. Ungurii traverseaza Tisa in trei puncte, instaurandu-si capetele de pod si dezvoltandu-le in adancime. La 26 iulie romanii taie retragerea ungurilor si contraataca, la 4 august ocupand Budapesta. Armata ungara numara un total de 100 de mii de oameni si 315 guri de foc.

As mai observa ca tunurile nu pot fi manuite de bebeleusi. Mai8 ales obuzierele Skoda de 305 mm. Care au fost 2 si acu se repauzeaza la Muzeul Militar Central fiind cele mai valoroase (prin raritate) exponate .
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 89
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

https://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum