Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

José Bové despre veniturile fermierilor

In jos

José Bové despre veniturile fermierilor Empty José Bové despre veniturile fermierilor

Mesaj  Ghita_Bizonu' Mar Oct 05, 2010 8:52 pm

sURSA EUOPARLAENT

Desi preturile alimentelor sunt in crestere, veniturile fermierilor nu se modifica. Unde ajung banii? Raportul eurodeputatului José Bové (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Franta) solicita sporirea transparentei in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente si eliminarea practicilor neloiale intre agentii comerciali. Raportul va fi prezentat azi in plen, votul urmând sa aiba loc marti 7 septembrie.

Pe de o parte, consumatorii observa cresterea preturilor pentru produsele alimentare, insa pe de alta parte agricultorii intâmpina in continuare dificultati datorita preturilor scazute. Supermarketurile sunt acuzate de utilizarea unor cote prea mari. Despre ce este vorba?
Situatia este dramatica. Atunci când preurile de productie scad, consumatorii nu simt nici o diferenta. Atunci când preturile materiilor prime cresc intr-o maniera speculativa, cresterea este simtita imediat de catre consumatori.
Comisia Europeana a afirmat foarte clar ca ponderea valorii agricole adaugate din lantul de aprovizionare cu alimente a scazut de la 31% la 20% din 1995. Agricultorii traiesc din ce in ce mai greu din vânzarea produselor lor, diferenta de pret fiind acaparata fie de industria agroalimentara, fie de catre marii retaileri.
Ce propune raportul dumneavoastra?
In primul rând, trebuie sa rezolvam problema speculatiilor pe materiile prime. Pietele trebuie sa functioneze pe baza stocurilor si nevoile reale si nu pe speculatii.
In al doilea rând, avem nevoie de un observator pentru costurile de productie. Nu putem accepta ca nivelul platilor agricultorilor sa fie sub nivelul costurilor de productie ale acestora.
In al treilea rând, trebuie sa existe reguli stricte impotriva abuzului de pozitie dominanta. O multime de tari, organizatii ale consumatorilor si producatorilor solicita imbunatatirea transparentei.
Nu in ultimul rând, trebuie sa sporim puterea asociatiilor de producatori in cadrul negocierilor dintre fermieri, industria agroalimentara si distribuitori.

Raportul dvs. afirma ca deseurile considerabile de produse alimentare in lantul alimentar reprezinta pâna la 30% din produsele alimentare...
In prezent, deseurile de produse alimentare ating 30% pe tot parcursul lantului alimentar. Acest lucru nu este acceptabil, deoarece exista un numar foarte mare de oameni care sufera de foame in Europa. Trebuie sa promovam vânzarile directe si sa ajungem la o apropiere mai mare dintre producatori si consumatori. In cele din urma, trebuie sa modificam normele care ne determina sa aruncam produsele, dupa exemplul supermarketurilor sau lanturilor de distributie.
Sunteti multumit de continutul acestui raport?
Sunt foarte multumit. Votul in cadrul Comisiei pentru agricultura a decurs foarte bine, intreaga comisie a sprijinit raportul.
Acum trebuie sa vedem ce se va intâmpla in plen. Am impresia ca industria si marii distribuitori incearca sa elimine orice le-ar putea sta in cale din cadrul raportului.

· Preturile alimetelor au crescut cu 3,3% pe an din 1996
· In acelasi timp preturile percepute de agrcultori au cescut deact cu 2,1 %
· Venitul mediu al agricultorilor a scazut cu 12% in 2009 .

Nota bizonica Bun , consumatorul a platit mai mult. Agricukltaorul acastigat mai putin . Cine oare s-a ingrasat si ce merite a avut ?!
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 922
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum