Vremea
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

O scurtă istorie a clasei de mijloc

In jos

O scurtă istorie a clasei de mijloc Empty O scurtă istorie a clasei de mijloc

Mesaj  Admin Joi Noi 11, 2021 10:21 pm

AM gasit urmatirul text ….
Nu e scrus prea „stiintific” insa dpv istoric este corect.


O scurtă istorie a clasei de mijloc

Timp de mii de ani, distribuția bogăției în întreaga lume a fost nedreaptă. De-a lungul istoriei au existat un număr mare de săraci, foarte puțini bogați.

Clasa de mijloc din Europa a apărut la sfârșitul Evului Mediu, dar era foarte redusă numeric. Acesta a fost și cazul în Statele Unite ale Americii coloniale.

În Statele Unite, această împărțire în foarte săraci și foarte bogați a fost foarte clară în Epoca de Aur – 1860-1890. Excesele acestei epoci au adus la începutul anilor 1900 Era Progresivă. Aceasta a fost impusă de politicieni precum Theodore Roosevelt, Robert Lafollette, William Jennings Bryan, Woodrow Wilson, care au încercat să controleze excesele oligarhiei. Astfel, s-a reglementat activitatea corporațiilor, au apărut legi ale muncii și s-a redus corupția guvernamentală. În ceea ce privește distribuția bogăției, lucrurile nu s-au schimbat, însă, prea mult .

Revoluția rusă din 1917 a făcut ca oligarhia bogăției din SUA să-și dea seama că această distribuție ar putea face ca populația să treacă la acțiuni radicale, precum confiscarea averii sau distrugerea clasei foarte bogate.

Prăbușirea de pe Wall Street din 1929, depresia care a urmat de un deceniu și manifestările activismului cetățenesc, au forțat oligarhia bogăției să ia în considerare o reevaluare a pozițiilor sale economice.
În al Doilea Război Mondial, confruntată cu amenințarea fascistă, oligarhia a permis un oarecare egalitarism economic care a ajutat clasele de jos și de mijloc să prospere.
La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, a apărut amenințarea sovietică. Drept urmare, atât în SUA, când și în Europa s-a ajuns la concluzia că toată lumea trebuie să trăiască în bunăstare.

Nu mai are nimeni nevoie de clasa de mijloc?

Dispariția URSS a schimbat, însă, lucrurile. Ca urmare, în ultimele decenii, clasa de mijloc atît din Statele Unite, cât și din UE se află sub o amenințare continuă. Politicienii au fost atrași în cercurile oligarhiei financiare (exemplele sunt nenumărate), iar clasa de mijloc e din ce în ce mai săracă. Acorduri internaționale de comerț echitabil conduc la migrarea locurilor de muncă spre țările cu cele mai mici salarii, în vreme ce importul de muncitori străini reduce salariile chiar și în țările dezvoltate. În aceste condiții, bogații devin din ce în ce mai bogați, iar clasa de mijloc dispare în rândurile unui proletariat din ce în ce mai numeros.

Autor: Ovidiu Drugă

Sursa : https://evenimentulistoric.ro/ue-ne-condamna-la-saracie-avertismentul-teribil-al-lui-viktor-orban.html

Admin
Admin
Admin

Mesaje : 89
Data de inscriere : 12/03/2010
Varsta : 71
Localizare : Bucuresti

https://vremea.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum