Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain

In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Lun Ian 07, 2013 9:37 pm

Unii se agita cam prea mult in legatira cu declinul SUA comparativ cu pozitia de dominatie pe care o avea in 1950. Atat de mult incat imi aduc aminte de o scrisoare primita de nu mai stiu ce ziar american :”Stirea mortii mele mi se pare cam exagerata si sigur prematura. Al dvoastra Mark Twain”.
Asa ca eu as fi nitel mai precaut cu declinul SUA ….
Ma rog de destul timp SUA nu mai are pozitia din anii 50 .. insa ramane mare si grasa. Si are avantajul fatadei pacifice … De ce pacifice?
In urma cu 20-24 de ani comertul dintre tarile din zona de est a Pacificului (Filipine, Indonezia , Indochina , Coreea de Sud) atingea o valoare uluitoare ..peste comertul dintre tarile Europei de Vest.! Si fara sa aiba “ piata comuna” sau unica. Da la calculu asiatic nu se punea Japonia si China… Asa ca SUA au inceput sa “gliseze” spre fatada pacifica. Ori comertul ala de care am zis, plus cu SUA, Canada, Asutralia si sa nu uitam China si Japonia inseamna ca circuitul comercial pacific inlocuiteste circuitul comercial atlantic. Acu 400 de ani circuitul comercial atlantic a inlocuit circuitul comercial al Medteranei de Est si a provocat ridicarea Olandei, Angliei si a “tras ” ridicarea a ce numim azi Germania. Insa cei care au pierdut au fost inamcii siamezi Venetia si Imperiul (h)Otot(z)oman. Europa are in fata acest precedent si nu poa privi decat cu angoasa viitorul – sa junga ca Venetia? Ca Turcia ? Da cine va fi “Anglia” ptr ea? Cui o va vinde ?!? Mai ales ca prin Evropia unii isi aduc aminte ca nici muslmanii de limba araba,. iraniene si turcice nu inteleg cum s-a facut ca pana la Cruciadade erau cei mai buni, cei mai “frumosi”, cei mai grasi samd . Si apoi au ajuns o “civilizatie a istmurilor” care a legat diferite culturi , a traficat buniri si idei ramand mereu o civilizatie saraca in oameni si bani ….Subordonata … Din star la actrita secunda specializata in roluri de subreta comica.
Este clar lumea se va schimba! In rau ptr unii .
Hai sa vedem care sunt perspectivele actorilor principali (aia care ne intereseaza!)
SUA (USA - Uniunea Sovietica Ailalta) Chiar daca circuitul pacific inlocuieste circuitul atlantic SUA va ramane un actor major in circuitul pacific (unde este inca principalul actor) si deci foarte bogata. Va participa in continuare la circuitul atlantic (ca NY, Bostonu, Texasu nu au ce face! Au iesire la Atlantic!). Ca trebe de zis ca desi nu va mai fi al primul circuit economic .. circuitul comercial atlantic totusi va fi unul bogat cu bani multi si uite asa SUA va suge la 2 oi (desi numa miel bland nu-i!). Insa sa nu uitam ca in ultimele decenii SUA s-au cam specializat in productia de paine (grau, soia, pui) si circ si exportu cam tine de tehnica militara, consultanta militara, leader ship politic si dreneaza bogatiile altora prin politica monetara. Insa importa cam prea multe produse industriale care ii produc un deficit comercial cronic (si as zice ca si acut … prin marimea lui). La un moment dat .. uf.
Si iar trebuie sa aduc aminte un amanunt important :SUA dispun de 16 portavioane care au la bord un minim de 80 de de avioane de lupta .. Asta inseamna ca traficul maritim mondial se afla la cheremul lor si depinde de bazdacii Washigtonului. Si daca interesele o vor cere ei bine toate petrolierele se vor indrepta spre SUA !!! Sau toate mineralierele …. ca nici un capitan de nava comerciala nu o sa indrazneasca sa incalce ordinu dat de un avion de lupta gata sa il daruiasca cu o racheta sau bomba …(si d;aia chimnezii se straduie sa isi faca drumuri tereste .. lungi da! da’ care sa nu poa fi taiate prea usor de SUA)
Ma rog cica mai au si altii portavioane. Rusii au unu – Amiral Kouznetsov, 17 avioane, restu elicopere…Charles de Gaulle cu ale sale 40 de avioane sta mai bine .. da oricum … tot restu lumii nu se poa pune …
Lumea se schimba ii insa doctrina Mahan risca sa ramana valabila!! Si comertu pe mare inseamna bani!!

Da USA are totusi o angoasa metafizica : Va mai ramene ea “centrul”? Buricul axis mundus ? Sau va fi doar “centrul” civilizatiei “iudeo-crestine” (prin crestin intelegand supusii papei si protestantii din Europa .. ca pe ortodocsi este gata sa ii tranzactioneze!!)

Mai naspa cu Europa …. Indraznesc sa va recomand finalul cartii lui Braudel Civilisation matérielle, économie et capitalisme (XVe ﷓ XVIIIe siècle) unde face niste observatii interesante despre momentul in care un circuit economic devine secundar… si am impresia ca UE parca face ce facea Venetia cand iesea din secventa principala … Adica amenajari cam turistice, bani bagati in palate (iute inainte sa ii delapidam!!), retrageri strategice. Venetienii cu bani au inceput sa se intereseze de agricultura .. europenii de “energie verde” , de case autonome energetic samd (ha! pai nu va ziceam de Mahan?) arta samd…Europa va pierde foarte mult si pa bune va pierde si bani. Asta e naspa ptr noi care oricum suntem saraci si ocupam locu de mai la coada in divizunea muncii in ERRORpa. SI mai rau s-ar putea ca sa ouan botu la idei de tipu ca trebe sa fie competitiva cu China .. sub aspect al veniturilor populatiei.
Si asa UE lansata cu mare tamtam ca viitor pol mondial, noua osie a lumii ca cica era concentrarea cea mai mare de bogatie si populatie intr-o singura piata (570 mil de consumatori care desi mai putini decat China sau India aveau putere de cumparare) are brusc necazuri – fara sa isi dea seama ca este doar inceputul.
Ca sa o zicem pe sleau : UE nu sta bine! Depinde in (prea) mare masura de capacitatea de absorptie de pe piata SUA .. piata care ca sa inghita are nevoie de credite (in buna parte .. europene!). Unde UE este concurata de Japonia si , ei da! de China. Depinde de bunavointa lu’ Uncle Sam Shilock ptr comertu cu petrol samd (adica daca cele 16 portavioane …) Depinde de prea multe materii prime al caror traseu comercila este controlat de altii (cele 16 …).
Este dificitara in domeniul calculatoarlor (de la soft la hard. Eu scriu al un calculator Fujitsu Simens si am un display asisderea. Nemtii monteaza ..tehnologie japozeza!)
In afara de asta productia ei industriala se adreseaza prea mult unei clientel mai bogate. Unii se aia pe ei ca cica ca cum este evident faptul că marea majoritate a statelor din UE și ZE au inregistrat în ultimii șase ani un colaps al competivității în comerțul cu China și Rusia, ceea ce a determinat o criză financiară și economică cu efecte devastatoare. .(http://www.zonaeconomica.ro/resurse.html) Imi vine sa zic ca cel mai grav este un deficit de inteligenta. Ce dracu o fi aia competetitivitate intre Rusia din care exporta gaze naturale (care vin pe teava) si petrol si cumpara unt, camasi, sampanie si autoturisme? Rusia nu este competitiva !! Insa cioaca este alta : piata rusa poa sa absoarba un numar redus de mertazne si Porsche si pantofi Gucci- ca d’aia-s astea produse de lux! Insa in Rusia (ca si in Romania minus faptu Romania e in UE) Golfu e deja masina peste medie. Ori Golfu e produsu industrial “tipic” ptr Europa – adica foarte(prea) sofisticat si scump. Nici cu camsile si curele Hugo Boss nu sta UE mai bine. Ptr marea masa a consumatorilor sai Rusia se adreseaza chinezilor , coreenilor si japonezilor – care ofera marfuri mai bune. Si uneori de o calitate egala daca nu mai mult cu cea europeana la preturi mai modice (cica sefu de la VW se invartea un jur unui Hyundai i30 uluit “de ce nu zdrangane? BMW 7 zdrangane , S Klasse zdrangane atunci asta de ce nu zdrangane?!”. Si i30 e cam intre VW Pollo si Golf da mai mult spre Polo. A da. Masinile japonzeze si coreene “beneficiaza” de niste tarife protectioniste cam 33 % taxa vamala ca sa nu rupa concurenta europeana!!). Atinci daca esti rus si cu ceva bun simt de ce sa cumperi autobuz DAF sau Mercedes cand poti cumpara unu sud coreean la juma de pret?! (si cu restu vezi cum te descurci – cumperi votca !!). Deci nu este vorba de competitivitate cu Rusia ci doar de oferta neadecvata pietei! Pai sa zicem alfel : Logan! Proiectat ptr “golanu” (goletz , adica , golas, desbracat , sarantoc cf “banul la ban trage su paduche la golan” ) din pietelee emergente (Romania, Rusia, Maroc hai poa Grecia) a reusit –slava crizei ! – sa se impuna in vestu Europei .. iar VW (cu marcile VW, Seat si Skoda) nu a reusit sa ii contrapuna decat campanie negativa de presa .. Nu ca nu poate ci ca nu vrea caci asa cum zicea Henry al 2lea Ford “miniauoimobilele aduc miniprofituri”. Pricepeti? Cultu megaprofitului ala cu “2 digiti” face vestu necompetitv!
Si de aici ma indrept spre principalu competitor :ChinaDragonul celest care inunda piata mondiala cu produse ieftine (uneori proaste catre mizerabil alteori surpinzator de bune ptr pretu platit!). Charles de Gaulle zicea ca lumea se va zgudi atunci cand China se va trezi… si >Dragonul celest se trezeste! Se pregateste sa redevina ce a fost pana pe la 1750 : cea mai dezvoltata economie ! Insa acum cu influenta globala (ma rog mai au de lucrat. Si inca astept sa vaz daca o stiire de la ei a fost lauda imbecila sau … ne trimite pe toti sa ne jucam in nisip!!). Nasol ca au primit o influenta de cultura europeana … si nu numai! Dintai au mizat pe vechiul blestem al Chinei – mana de lucru pletorica adica si f ieftina. Cu ajutorul “globalizarii” (a se intelege lacomiei negustorilor) si cu ceva planificare comunista (adica au stabilt clar prioritatile si domeniile in care doreau implicare vestica) au acaparat piata mondiala incepand cu chiloti si jucari ieftine si au continuat cu electronica samd samd. Azi la rand sunt automobilele (si cum au cumparat Rover si Volvo inseamna ca au pus mana si pe tehnologie. Volvo apartine lu’ Geely .. intamplator am vazut un Geely acu vreo 4 ani … cum sa va zic un Trabantu parcat la mica distanta arata mai bine!! Crez ca azi lucrurile arata mult mai bine [ce naiba acu poti sa iei tehnologia si vreo 4 tehnicieni de la Volvo si sa trimiti vreo 14 chinezi sa se scoleasca la Volvo!). China va creste .
Insa problema este ca ascensiunea >Dragonul celest se va face si pe spezele altora! Deja ascensiunea sa se (s-a bazat) bazeaza pe scaderea altora. Scaderea voluntara altoara acesta este paradoxul!
Caci “decolarea” (vertigioasa a) Chinei nu a fost doar efectul unor bune politici economice ale lu Deng Xiao Ping (pisica trebe sa prinda soareci .. culoarea pisicii conteaza mai putin!) sau a acceptarii “pietei” (prin 84 la un congres la PC Chinez s-a decis ca economia RPC este o economie socialista de piata -?!?) ci si “colaborarii” cercurilor de faceri “neoconservatoare” si a lu Ronald Reagan. Caci “revolutia neoconservatoare” a inchis uzine, otelarii si fabrici din SUA si le-a mutat (utilajele) in China unde salariile erau submizerabile iar sindicatele .. politia secreta a patronilor (capitalisti vestici) sustinuta de aparatu represiv al Partidului Comunist (inca comunist da’ poa in 2059 al Capitalismului) Chinez. Si la mica barfa cand un american cumpara o chinezarie de 1 $ chinezii incaseaza 20 centi .. grosu merge in buzunarile unui negustor american!! Astfel se realizaeaza un tansfer de avutie nu atat din SUA catre China ci de la categoriile sociale producatoare (muncitori, ingineri, patroni legati de productie) catre negustori (americani ?!).
Insa americanii nu au fost singurii care sa transfere . Au transferat – insa nu atat productie curenta cat capacitati suplimentare - si europenii. Astfel China a primit investii si tehnologie si how-know .. si acces la pietele celorlati pe care l-eau inundat cu produse ieftine. Si au castigat bani pe care ii folosesc (si) sa obtina tehnologie si how-know din care dracu stie ce o sa mai iasa, Na de o pilda Maglevu. Adica Magnetic Levitation. Un tren electric unde trenu este “suspendat” de un camp magnetic si miscat tot asa. Asta inseamna absenta de vibratii produse de trenu’ de rulare si o viteza de circulatie mult mai mare. Proiecti a fost pritocit decenii de-a randul de catre Siemens (nu terminasem liceul cand am citit prima oara).. Investii mari .. decenii fara recuperare. Nu mult timp in urma China s-a aratat interesata sa faca un tren Maglev intre aeroport si orasu Sanhai . Simens a castigat o caruta de bani – in sfarsit ! Insa ce sa vezi – alataieri a fost inaugurata o linie Maglev intre Peking si Tibet. Aici nu stiu cati bani castiga Siemens insa se inatampla o cestie curioasa : ideea este germana, tehnologia germana da cel care are expereinta de constructie este chinez! Si daca in 2020 va fi un proiect Maglev intre Berlin si Viena cu escala la Frankfurt sau intre Roma si Palermo ?! Nu cumva chinezii vor avea prioritate fiindca ei sunt singurii din lume care au facut asa ceva?!
Pricepeti? Desi dependenti de transferul tehnologic al altora chinezii au inceput sa acumuleze o experienta pretioasa care ii poate impune (noi cu praftica voi cu teoria)
Si ceva despre viitorul relatiilor dintre China si UE . UE ca continua sa fie o piata de desfacere pentru China … care vor duce la excedente chinezesti in balanta de plati. Si China va cumpara tehnologie si how-hnow reducand handicapul pe care il are. Se mai adauga faptul ca pana la urma si europenii vor delocaliza. Pana la urma – destul de cruand – vor acumula destule cunsotinte si deprinderi incat sa reuseasca sa faca o dezvoltare tehnologica proprie..si atunci cu adevarat vor fi buricea lumii. Sau pe aproape
Mai este ceva. Legat aia care tipa despre “competitivitate”. Asia se gandesc la faptul ca europenii sunt mult prea bine platiti fata de chinezi. Asta va putea duce la o scadere de salarii in UE. Salarii scazute, tari dezindustrializate (sau cam asa ceva) . Hm. Ar mai trebui zis ca deja de decenii UE nu mai este chiar fruntea dezvoltarii tehnologice (adica in primul rand inventii care sa conteze) si oriocat s=-ar stradui brulexloazele birocratice situatia risca sa se perpetueze. De fapt nu cred ca gresesc daca zic ca progresul tehnic este legat de economii in care nivelul de viata creste sau este mai crescut. Si de o mana de lucru relativ scumpa … care motiveaza suportarea costurilor implicate de dezvolatari tehnologice …
Uniunea Europeana nu va putea deveni “competitiva” cu China sau chiar si cu India. Insa sigur poate sa devina necompetitiva .
Uniunea Europeana risca sa devina marele perdant al mutarii centrului economic in Pacific.
Si astfel Uniunea Europeana lansata ca o mare promisiune , o alternativa la dominatia SUA in care cam (prea) multi teleptuali jubileaza la ideea declinului SUA risca sa se vada relegata la conditia ei de dinainte de , sa zicem 1500 : o peninsula sarantoaca , periferica a Asiei ..pe cand SUA .. ei bine Uniunea Sovietica Ailalta se va descurca mult mai bine. Asta nu inseamna ca americanu de rand nu va pierde…..
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 914
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Re: Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain

Mesaj  Raul Noi la data de Mar Ian 08, 2013 6:17 pm


Va multumesc !

Raul Noi
Vizitator


Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Imu cer scuze dar e slab!!

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Mar Ian 08, 2013 6:33 pm

Constat o decadere a capacitailor mele..
Si am o rugaminte : turtuieste=ma!! Ca plural ala imi aduce neplacut aminte de pliralitaea kilelor mele ..

De multmit oti multumesc eu .. aveam cetaia asta in cap de ceva timp insa ziceam ce rost ?
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 914
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Re: Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain

Mesaj  Raul Noi la data de Joi Ian 10, 2013 12:42 pm

Buna ziua
Ce urmareste Rusia ( prin Vocea Rusiei ) de la noi ? Cum au fost ei afectati economic de pierderea zonei de influenta ( pierderea CAER in general si a Romaniei in particular ) ? Intreb asta pentru ca am senzatia ca sunteti trecuti dintr-o sfera de influenta in alta si nu inteleg rostul ( adica pot sa ne cumperei fara sa stim deci nu e necesar o actiune de PR pe facebook ).

Raul Noi
Vizitator


Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Cum ce urmareste?

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Joi Ian 10, 2013 6:32 pm

Ce a urmarit intotdeauna : extimnderea influentei sale : politica, militara, economica.

SI cu CAER u? MS Gorby era suparat : vindea in CAER petrol, gaze si latele la preturi prefernetiale si primea inapoi marfuri de o calitate ..discutabila si la preturi mari! Aa ca fata CAER e mai bine ptr Rusia : vinde pe baluta grea si cumpara produse opri ieftine ori bune – chonzezarii ptr rusu de rand Porsche uri ptr gagile noilor rusi.
Si in particular cu Romania ? Azi ii vinde gaze pe bani grei!! Inainte aveam minele de carbuni – spasiba tavsrisci Constantinescu!!! Ma rog nu cred ca s-ar supra daca in schimbul gazelor I-ma mai livra camasi Brancof si Sughisoara insa ma dubii ca ar mai cumpara mobila Pipera (in anii 80 rusii se laudau cand aveau mobila romanesca in sufragerie) cand pot lua IKEEA.
Insa Romania era tara cea mia putin interata in CAER. De fpat imi este frica ca azi Rusia e mai prezenta economic in Romanai decat era in anii 70-80.
Ma rog premiul cel amre ar fi dominarea politica a teritoriului asa (prin dominare politica a se intelege sa castige suveranitatea zonei) da merge si asa…
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 914
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Re: Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain

Mesaj  Raul Noi la data de Joi Ian 10, 2013 7:52 pm

Si de ce vor pe fata ? Sunt mai multe articole pe Vocea Rusiei despre gaze, petrol etc scrise de Vasilescu fost comandant la Otopeni .

Raul Noi
Vizitator


Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Re: Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain

Mesaj  Raul Noi la data de Joi Ian 10, 2013 9:40 pm

Ati citit Principele de Machiaveli ? Romania e stat centralizat si seamana mai mult cu Imperiul Otoman decat cu Franta ( stat cu multi feudali - corespunzand cumva clasei de mijloc - exagerez evident ) .
Cine vrea sa domine Romania domina centrul - asa a fost de la fanarioti incoace . Un popor ca al nostru nu se conduce decat cu zaharelul - soft power. Ma intreb ( apropo de multimele discutii ) daca nu cumva Centrul a picat - sau sta sa pice si noi suntem dusi cu zaharelul - va mai amintit '89 - ce usor am fost dirijati - eram mic dar mai am amintiri . O seara frumoasa !

Raul Noi
Vizitator


Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Pe fata? Nimic!!

Mesaj  Ghita_Bizonu' la data de Vin Ian 11, 2013 11:22 am

Nu pot pe fata.
Au un obstacol major :Ucraina. Insa nu cumva sa iti inchipui ca ucrainienii ne-ar fi prea favorabil - in definitiv ei sunt vechea, prima Rusie!
In rest pot incerca prin interpusi . Chiar si prin aia care isi tipa anticomunismu in cele 4 zari.
Eu folosesc un "test" simplu: ce slabeste Romania ca natiune si ca stat ?! Orice slabeste Romania este in folosul rusesc.
Fiindca care este marea si pirma fandaxie rusa?!
Tarigradul! Stramtorile!!
Care este cea mai mare piedica ?
Romania!
Cu restu se mai descurca : panslavism, influenta politica majora in Bulgaria (nu mai stiu care rege bulgar descria sitiatia cam asa: intelectualitatea bulgara era filofranceza, afaceristii filoenglezi, militarii filogermani, poporul filorus asa ca doar el regele era filobulgar!!) .. Au si influenta asupa uneo parti a sarbilor.
Insa Romania ... romanii sunt prea fripti (Basarabia, Bucovina de Nord, Herta)ca sa isi permnita iluzii .. In plus nefiind slavi e mai greu ..Ar mai ramane ortodoxia ca parghie insa naspa bisericile ortodxe iind autocefale sunt si cam filetiste... asa ca cleru ortodox roman ramane refractar ideei de Moscova ca centru spiritual ...

Asa ca trebe sa agite cestia cu gazele .. care chiar tine!! Nu de alta da iarna pe ger e cam nasol fara gazele lor!!
Ghita_Bizonu'
Ghita_Bizonu'

Mesaje : 914
Data de inscriere : 13/04/2010
Varsta : 67
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Re: Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain

Mesaj  Raul Noi la data de Vin Ian 11, 2013 2:47 pm


M-am clarificat . Multumesc mult !

Ar trebui sa folositi facebook ca sa fiti la curent cu genul asta de actiuni .
O zi buna !

Raul Noi
Vizitator


Sus In jos

Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain  Empty Re: Declinul SUA, Uniunea Europeana, si Mark Twain

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum